Αγρότες: Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα! Ποιοι δρόμοι κλείνουν



trakter976_532_355

Οι αγρότες το είπαν και το έκαναν. Από τη Θεσσαλία μέχρι την Κρήτη τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να “τραβήξουν” το “σχοινί” μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Με πορεία από το κέντρο της Βέροιας προς τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, αποχώρησαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που συμμετείχαν σήμερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Δημαρχείου, όπου βρέθηκαν και πολίτες από άλλες επαγγελματικές ομάδες. Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 και η αποχώρηση έγινε στη 13.30.

“Σήμερα ξεκινάμε να στήνουμε το μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να δώσουν δυναμικό “παρών” κατά των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και οδηγεί στον αφανισμό του μικρομεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου” επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρας Παπακωνσταντίνου. Τονίζεται ότι το μπλόκο της Κουλούρας συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας.

Θεσσαλονίκη: Θα επιστρέψουν στις 5/2 στον ΕΛΓΑ Κοζάνης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας

Απογοητευμένοι και πιο μπερδεμένοι από πριν έφυγαν από τη συνάντηση με τον προϊστάμενο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων Κοζάνης, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, που έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το συγκεκριμένο κτίριο του ΕΛΓΑ. Μάλιστα, θέτοντας τα αιτήματα και τις ανησυχίες τους, οι ίδιοι ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη, στις 5/2.

“Όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα αναφορικά με την αποζημίωσή μας για τις φετινές ζημιές που έχουμε υποστεί, τόσο της φυτικής, όσο και ζωϊκής, ιδιαίτερα, παραγωγής, αλλά κόντρα στις υποσχέσεις του διοικητού του ΕΛΓΑ, δεν μας έδωσε καμία διευκρίνιση αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα όσα έχουμε να λαμβάνουμε από τον οργανισμό για το 2016 και από τις ενστάσεις του 2015”, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος.

Όπως μας εξήγησε, βάσει των δεσμεύσεων του διοικητού του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, ήδη θα έπρεπε να έχουν βγει τα πορίσματα από τις εκτιμήσεις για το προηγούμενο έτος, όπως και να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των εντάσεων που κατέθεσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι το 2015.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μόσχος επισήμανε: “Ειδικότερα για τις φετινές ζημιές που έχουμε υποστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ιδίως εμείς οι κτηνοτρόφοι, φαίνεται ότι ο ΕΛΓΑ έχει μαύρα μεσάνυχτα, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”. Τονίζεται ότι στη σημερινή κινητοποίηση και συνάντηση, συμμετείχαν φασολοπαραγωγοί και μηλοπαραγωγοί Καστοριάς και Πρεσπών και κτηνοτρόφοι.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, την προσεχή Παρασκευή, στις 16.30, θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.

Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017, στις 19.30 το βράδυ, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ιωάννινα: Στήνουν μπλόκα στο Λούρο και την Ιόνια Οδό, αγρότες από την Πρέβεζα και την Άρτα

Από το ιστορικό γεφύρι της ‘Αρτας, ξεκίνησαν στις 11 το πρωί τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Αγρότες και κτηνοτρόφοι με 50 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο γεφύρι, στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και αυτή την ώρα στήνουν μπλόκο στην Ιόνια οδό στην έξοδο για την πόλη της ‘Αρτας.

Λίγο νωρίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, με τρακτέρ έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Ιόνια οδό στην έξοδο για την κωμόπολη και στην συνέχεια συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας.

Ο Σπύρος Κλινάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το μπλόκο που στήθηκε στο Λούρο θα παραμείνει και ότι βρίσκεται σε συντονισμό με το Πανελλαδικό των 68 μπλόκων που συστάθηκε πέρυσι. Ο κ. Κλινάκης υπογράμμισε πως οι αγρότες ζητούν “να παραμείνουν στην δουλειά και τα χωράφια τους με αξιοπρέπεια”.

Πάτρα: Αγρότες της Αιγιάλειας έκλεισαν τη νέα εθνική οδό Πατρών–Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν αγρότες της Αιγιάλειας, οι οποίοι λίγο πριν από τις 12.30 το μεσημέρι έκλεισαν τη νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου.Ειδικότερα, μέλη του αγροτικού συλλόγου συγκεντρώθηκαν περίπου στις 10.30 το πρωί στην Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη νέα εθνική οδό, όπου προχώρησαν στον αποκλεισμό.

Λίγο πριν τις 14:00 δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία, η νέα εθνική οδός Πατρών, την οποία είχαν αποκλείσει για περίπου μιάμιση ώρα αγρότες της Αιγιαλείας, που σήμερα ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους.

Στο μεταξύ, αγρότες της Ηλείας παραμένουν παραπλεύρως της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Αμαλιάδας, χωρίς, όμως, να έχουν κλείσει τον δρόμο.

Αργολίδα: Κομβόι τα τρακτέρ για το μπλόκο στην εθνική οδό

Στην Αργολίδα, αγρότες κατευθύνθηκαν με κομβόι, για να στήσουν μπλόκο στην ΕΟ Άργους- Κορίνθου, στο ύψος του Ινάχου ποταμού. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων και της ΚΑΠ, με τα οποία όπως τονίζουν στην ανακοίνωση τους “επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών, με συνέπεια να οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση”

Τα τρακτέρ σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Στις πλατείες των χωριών βγήκαν τα τρακτέρ στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, στις πλατείες των χωριών τοποθετούν τα τρακτέρ οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας, καθώς την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, το πρωί θα αναχωρήσουν για το μπλόκο της Νίκαιας, αφού προηγηθούν προσυγκεντρώσεις και στους δύο νομούς.

Στον νομό Τρικάλων έχουν προγραμματιστεί δύο προσυγκεντρώσεις, μία στο Μεγαλοχώρι και μία στη Φαρκαδόνα, ενώ στον νομό Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στην Ιτέα. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι ενημερωτικές επισκέψεις σε χωριά των νομών.

Ηράκλειο: Ξεκίνησαν και εκεί οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα που έχουν παραταχθεί αριστερά και δεξιά του δρόμου, στον κόμβο των Πραιτωρίων, ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο μπλόκο των αγροτών του Συλλόγου Αστερουσίων.

“Ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης. Με το πλαίσιο αιτημάτων μας δεν ζητάμε πολλά, μα τα αναγκαία για να μπορούμε να ασχολούμαστε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, να ζουν οι οικογένειές μας υποφερτά» τονίζουν οι αγρότες, ενώ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων σημειώνει, ότι «μας κλείνουν το σπίτι, μας βγάζουν από τη γη μας, γι’ αυτό βγαίνουμε στους δρόμους. Θα μείνουμε όσο καιρό το αγροτικό οργανωμένο κίνημα αποφασίσει. Οι αγώνες μας έχουν συνέχεια”.

Επίσης οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών και η επιτροπή αγώνα αγροτών Αρκαλοχωρίου, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου, χωρίς ωστόσο να έχει μεγάλη συμμετοχή.

Οι αγρότες παρέμειναν έξω από τα γραφεία της Εφορίας και αφού επέδωσαν ψήφισμα στον διευθυντή της ΔΥΟ, αποχώρησαν αργότερα, χωρίς να εμποδίσουν τις συναλλαγές των φορολογουμένων.

Χανιά: “Άνοιξε” η αυλαία των αγροτικών κινητοποιήσεων – Δηλώσεις συνδικαλιστών και αυτοδιοικητικών αρχόντων

Με συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας “άνοιξαν” σήμερα την αυλαία των κινητοποιήσεων στα Χανιά.

Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν πανό με τα αιτήματά τους και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μανούσος Σταυριανουδάκης “οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο για μας. Λέμε όχι στην προσπάθεια φτωχοποίησής μας, στη νέα ΚΑΠ και την πολιτική των μνημονίων”.

Κοντά στους αγρότες βρέθηκαν σήμερα ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκος Βουρλάκης. “Η περιοχή μας είναι ένας αγροτικός δήμος. Λέμε όχι στην ερημοποίηση της υπαίθρου και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο καταθέτω ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες”, δήλωσε ο κ. Κουκιανάκης. “Οι αγρότες είναι κομμάτι της κοινωνίας μας. Ως συλλογικός φορέας συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους”, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βουρλάκης.

Μετά την πλατεία της δημοτικής αγοράς, οι συγκεντρωμένοι μέσω της οδού Αποκορώνου πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με σημείο συνάντησης τους τον κόμβο “Μεγάλα Χωράφια” της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου. Εκεί αναμένεται να παραμείνουν στήνοντας μπλόκο και όπως γνωστοποιήθηκε, θα κλείνουν την εθνική οδό συμβολικά για 15 λεπτά δύο φορές την ημέρα.

“Στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες: θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα του αγώνα μας” δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών.

Ζάκυνθος: Αγρότες με τρακτέρ στην πόλη ενόψει κινητοποιήσεων

Από την περιοχή της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου, άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι με ζεστές τις μηχανές των οχημάτων τους, περιμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών ώστε να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.

Σήμερα, λίγο μετά τις δέκα το πρωί τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στο κόμβο της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός, ο οποίος επεσήμανε ότι “μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίσαμε μια πρώτη συγκέντρωση ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να κλιμακωθεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου’.

“Για τους αγρότες, τους φτωχούς ανθρώπους το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί ακόμα πιο πολύ αυτή η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, από την κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Φαραός, ο οποίος τέλος δήλωσε ότι «σήμερα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του, να παλέψει για την ασφάλιση και για να έχει καλή τιμή πώλησης το αγροτικό προϊόν για να μπορέσει να επιβιώσει’.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, onlarisa

2 σχόλια στο άρθρο “Αγρότες: Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα! Ποιοι δρόμοι κλείνουν

  1. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΛΟΓΩ ΕΠΟΧΗΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΠΙΡΙΜΠΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΗΘΟΥΝ ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ 300 ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.