Συνέχεια της ψυχρής εισβολής στη χώρα μας – Δείτε την εκτίμηση του καιρού για τις επόμενες ημέρες



2wrtjhywetrjuytyjuty

Βρισκόμαστε στα μισά της επέλασης της κακοκαιρίας με το όνομα “Αριάδνη*” , που ήδη μετράει 2 νεκρούς πίσω της. Οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που έχουν εγκλωβιστεί τις τελευταίες 72 ώρες πάνω από τη χώρα μας, σπάνε τα θερμοκρασιακά ρεκόρ το ένα μετά το άλλο , καταγράφοντας ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στη κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα , με το θερμόμετρο να κατρακυλάει μέχρι και τους -19 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ιδιαίτερη έκπληξη αλλά και προβλήματα έχουν προκαλέσει τόσο τα μεγάλη ύψη χιονόστρωσης σε Εύβοια – Κρήτη και τη βόρεια Πελοπόννησο , όσο και περιοχές που έχουν να δούν χιονόστρωση για πάνω από 25-30 χρόνια , όπως στη Πάτρα , σε περιοχές της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (Πύλος)  , στο Αγρίνιο , στο Ρέθυμνο και σε πολλές περιοχές που ο λευκός επισκέπτης είτε λόγω ιδιαίτερων συνθηκών , είτε λόγω κακών συγκυριών , δεν υπήρχε το πρόσφορο έδαφος να εμφανιστεί σε “δύσκολες” περιοχές στον Ελλαδικό χώρο.

Ποιά πρόκειται να είναι η συνέχεια και πώς ολοκληρώνεται θεαματικά η κακοκαιρία;

ECM0-24-08-01-2017  ECM0-48-08-01-2017

ECM1-24-08-01-2017  ECM1-48-08-01-2017

Ο κύριος πυρήνας της πολικής μάζας ψύχους βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε όλο το τμήμα των βορείων Βαλκανίων , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η ξαστεριά που θα επικρατήσει μέσα στη διάρκεια της νύχτας στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές , θα διατηρήσει καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα , αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και τον παγετό να είναι ισχυρότατος.  Μέσα στην Δευτέρα (09 Ιανουαρίου) , η οπισθοδρόμηση του πυρήνα προς τα δυτικά , θα συνεχίσει να δημιουργεί ακανόνιστες λωριδοειδείς νεφώσεις στο Ιόνιο πέλαγος με τοπικές χιονοπτώσεις στα νησιά του Ιονίου έως τα παραθαλάσσια τμήματα , όπως παράλληλα και σε ορισμένα τμήματα της δυτικής Ελλάδας , κυρίως στην ακτογραμμή. Η νέα θέση που λαμβάνει ο αυλώνας πάνω από την Αλβανία / Αδριατική θάλασσα ναι μεν μετατοπίζει τις ψυχρές αέριες μάζες προς τα δυτικά Βαλκάνια, όμως θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες κυκλογέννεσης επιφανειακού βαρομετρικού χαμηλού από τον κόλπο της Σύρτης με βορειοανατολική τροχιά , το οποίο μέσα στη διάρκεια της Δευτέρας θα αρχίσει να βαθαίνει πάνω από το Αιγαίο ενεργοποιώντας υετοφόρες νεφικές μάζες , αυτή τη φορά από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα με χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές , ενώ παράλληλα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα δεχτούν τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου χωρίς να αποκλείεται εκεί στα πιο ημιορεινά τμήματα να σημειωθούν και χιονοκαταιγίδες.
Παράλληλα με αυτή τη τροχιά του αυλώνα , αλλά και την τροχιά του επιφανειακού χαμηλού , ανεβαίνουν τα υψόμετρα παγοποίησης με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις στην ανατολική και νότια Ελλάδα να εμφανιστούν σε υψηλότερα υψόμετρα μέσα στη διάρκεια της Τρίτης.Ενας από τους κυριότερους γρίφους που θα πρέπει να λυθεί , είναι η εμφάνιση δεύτερου αβαθούς επιφανειακού χαμηλού μέσα στην Δευτέρα , στη περιοχή των Σποράδων. Συνηθίζεται σε ένα σχετικά μικρό γεωγραφικό εμβαδόν , δυο κέντρα επιφανειακών βαρομετρικών συστημάτων να αλληλοεξουδετερώνονται , με το ισχυρότερο βαρομετρικό χαμηλό να επικρατεί έναντι του άλλου. Εδώ η θάλασσα του Αιγαίου αλλά και το πόσο ισχυρή θα είναι η εκβάθυνση του χαμηλού της Σύρτης, θα αποτελέσει σημείο – κλειδί για την πορεία του καιρού της Τρίτης που όπως φαίνεται θα συνεχίσει να δίνει ισχυρές χιονοπτώσεις στη Στερεά Ελλάδα , τη Θεσσαλία , τη Μακεδονία και σε τμήματα της βόρειας Πελοποννήσου.

gfs z500 mslp eu 1-08-01-2017  gfs z500 mslp eu 5-08-01-2017

gfs z500 mslp eu 9-08-01-2017  gfs z500 mslp eu 13-08-01-2017

gfs T850 eu 1-08-01-2017  gfs T850 eu 6-08-01-2017

gfs T850 eu 9-08-01-2017  gfs T850 eu 12-08-01-2017

Ας δούμε αναλυτικά τον καιρό μέχρι και την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου :

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος – Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017.
Ηλιοφάνεια με νεφώσεις και παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα νησιά του Ιονίου , σε τμήματα της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελοποννήσου μέχρι και το μεσημέρι. Πρόσκαιρη βελτίωση το απόγευμα ενώ τη νύχτα θα σημειωθούν εκ νέου χιονοπτώσεις στα Ιόνια νησιά. Χιονοπτώσεις ασθενούς ή μέτριας έντασης θα σημειωθούν στις Κυκλάδες και σε τμήματα της βόρειας Κρήτης έως και τα παραθαλάσσια τμήματα μέχρι τις απογευματινές ώρες. Ειδικά για τη Κρήτη αναμένεται και πρόσκαιρη βελτίωση προς το μεσημέρι. Σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα ανέβουν σε υψόμετρο και στα πολύ πεδινά τμήματα θα σημειωθεί χιονόνερο τόσο στη Κρήτη όσο και στις Κυκλάδες. Καταιγίδες αναμένονται στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις βραδυνές ώρες.
Παροδικές νεφώσεις προβλέπεται να έχει το μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών περιοχών μέσα στη διάρκεια της ημέρας , με μερικά διαστήματα ηλιοφάνειας. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες , επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στο ύψος της κεντρικής Μακεδονίας και τις Σποράδες με χιονοπτώσεις έως και σε μηδενικό υψόμετρο που θα αυξάνουν ένταση μέσα στο απόγευμα και τις πρώτες βραδυνές ώρες και αναμένεται παράλληλα να επεκταθούν σημαντικά στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας (ανατολική – κεντρική Στερεά Ελλάδα – Εύβοια – Θεσσαλία – Μακεδονία – Θράκη – βόρεια / ανατολική Πελοπόννησος) . Μέσα στη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα κυρίως στη Θεσσαλία , στη Μακεδονία , στις Σποράδες και την Εύβοια , ίσως και στη κεντρική / ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις 2 – 3 Μποφώρ. Μετά το μεσημέρι θα ενισχυθούν από ανατολικές διευθύνσεις στα 4 με 5 Μποφώρ.
Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις με τάση ενίσχυσης από τη νύχτα.

Ισχυρός / ολικός παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα με τις ελάχιστες να καταγράφουν μεταξύ -15 και -18 βαθμών Κελσίου , ενώ οι μέγιστες δεν θα ξεπεράσουν τον -1 βαθμό Κελσίου.
Στη δυτική / ανατολική και νότια Ελλάδα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -8 έως και 5 βαθμούς Κελσίου.

Αττική:
Παροδικές νεφώσεις με λίγα διαστήματα ηλιοφάνειας έως και τις μεσημβρινές ώρες. Από αργά το απόγευμα και τις πρώτες βραδυνές ώρες, νεφώσεις θα σχηματιστούν στο νομό και αρχικά θα αρχίσουν να σημειώνονται χιονοπτώσεις έως τα παραθαλάσσια τμήματα της βόρειας και ανατολικής Αττικής. Μέσα στη διάρκεια της νύχτας και τις μεταμεσονύκτιες ώρες προς την Τρίτη ,  τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα ενταθούν και θα γενικευτούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού και μέσα στο λεκανοπέδιο. Κατά διαστήματα ενδέχεται τα φαινόμενα να είναι ισχυρά κυρίως στα βόρεια προάστια και τα βόρεια του νομού.

Οι άνεμοι από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση έως 5 Μποφώρ. Από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν.

Η θερμοκρασία από -4 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Μερικός παγετός στα πεδινά τμήματα και ολικός παγετός στα ημιορεινά.

Θεσσαλονίκη:
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά του νομού , με πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων. Από τις απογευματινές / βραδυνές ώρες αναμένεται σημαντική επιδείνωση με χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του νομού και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα φαινόμενα ενδεχομένως να έχουν μεγάλη διάρκεια και ένταση.

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις με ένταση έως 5 Μποφώρ.

Ολικός παγετός στη Θεσσαλονίκη με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από -10 έως -2 βαθμούς Κελσίου.

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος – Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017
Κακοκαιρία στη κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές έως και σε μηδενικό υψόμετρο. Συγκεκριμένα από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας και βορειότερα , αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις στα γεωγραφικά διαμερίσματα: Σποράδες – Θεσσαλία – Μακεδονία – Θράκη , ίσως και την Ήπειρο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κατά τόπους στη κεντρική – ανατολική Θεσσαλία , τις Σποράδες , την Μακεδονία και τη Θράκη , τα φαινόμενα να είναι έντονα. Αργά το απόγευμα και μέσα στη νύχτα τα φαινόμενα θα αρχίσουν σιγά σιγά να εξασθενούν.

Στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια αρχικά τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα είναι έντονα , όμως στα πολύ πεδινά τμήματα και προς το μεσημέρι , θα μετατραπούν σε χιονόνερο και οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται από τα 200-300μ. και πάνω. Από το απόγευμα και μετά αναμένεται βελτίωση .
Καταιγίδες θα σημειωθούν στις Κυκλάδες , τη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με τα φαινόμενα να είναι και εκεί κατά τόπους έντονα.
Στα νησιά του Ιονίου και σε τμήματα της δυτικής Στερεάς Ελλάδας , της δυτικής Πελοποννήσου και την δυτική Ήπειρο προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι με πρόσκαρες εξάρσεις.

Οι άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο με ένταση 6 έως 8 Μποφώρ. Στο νότιο Αιγαίο βόρειοι – βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν από ανατολικές – βορειοανατολικές διευθύνσεις και από το απόγευμα βορειοδυτικοί έως 5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για την εποχή. Ολικός παγετός θα σημειωθεί σε όλη τη κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Αττική:
Νεφώσεις με χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του νομού και μέσα στο λεκανοπέδιο τις πρώτες πρωινές ώρες. Μέσα στις μεσημβρινές ώρες τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα εντοπίζονται υψηλότερα (από τα 200-400μ. και άνω) ενώ στα παραθαλάσσια και πολύ πεδινά τμήματα θα σημειωθεί χιονόνερο τοπικά. Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα και μετά.

Οι άνεμοι από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5 έως 7 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία από -6 έως 1 βαθμό Κελσίου , ενώ προβλέπεται μερικός παγετός στα πεδινά και ολικός παγετός στα ημιορεινά τμήματα. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι από 2 έως 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη.
Νεφώσεις με χιονοπτώσεις , κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις και μέσα στη πόλη της Θεσσαλονίκης. Από αργά το απόγευμα και τη νύχτα τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Οι άνεμοι από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 6 Μποφώρ.
Ολικός παγετός προβλέπεται για τη Θεσσαλονίκη με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από -11 έως -3 βαθμούς Κελσίου.

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος – 11 Ιανουαρίου 2017
Βελτιώνεται πρόσκαιρα ο καιρός για λίγο καθώς νέο σύστημα από τα δυτικά θα επηρεάσει τα δυτικά , κεντρικά και νότια τμήματα  , με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και ισχυρές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Πελοποννήσου – Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας. Καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο και από το βράδυ στο Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα στραφούν στα πελάγη από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5 έως 7 Μποφώρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ολικός παγετός για μια ακόμα ημέρα προβλέπεται για τα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Αντίθετα στη νότια Ελλάδα το θερμόμετρο θα ανέβει σημαντικά.

Αττική:
Βελτιωμένος ο καιρός στην αρχή της ημέρας. Το μεσημέρι θα συννεφιάσει και θα σημειωθεί βροχή στα πεδινά τμήματα και ισχυρές χιονοπτώσεις από τα 700-800μ. και άνω . Ο καιρός θα παραμείνει άστατος μέχρι αργά τη νύχτα.

Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις , βαθμιαία ισχυροί έως τα 7 Μποφώρ τις μεσημβρινές / απογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία από -2 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες θα συννεφιάσει και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις , τοπικά έντονες. Από τις πρώτες βραδυνές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί ξανά.

Οι άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφώρ και από τη νύχτα βόρειοι έως 5 – 6 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία από -10 έως -2 βαθμούς Κελσίου

*Το όνομα της χιονοκακοκαιρίας “Αριάδνη” δώθηκε επίσημα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Από το meteoclub.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Συνέχεια της ψυχρής εισβολής στη χώρα μας – Δείτε την εκτίμηση του καιρού για τις επόμενες ημέρες

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.