Συνεχίζεται η ψυχρή εισβολή στη χώρα μας – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού έως και τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου

krio_245642565

Όπως ενημερώσαμε και στο πρώτο μέρος της ανάλυσης της κακοκαιρίας που μας επηρεάζει οι πολικές μάζες από τη Σιβηρία θα επηρεάσει καθολικά ολόκληρη τη χώρα με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά με πολικές θερμοκρασίες που θα φτάσουν ακόμη και τους -25C (!!!) σε κάποιες ορεινές περιοχές κοντά στην περιοχή των Πρεσπών και σε ένα ευρύτερο σημείο της δυτικής Μακεδονίας και της βόρειας Ηπείρου. Κατ’ επέκταση χρειάζεται προσοχή σε όλο το οδικό δίκτυο της κεντρικής και βόρειας χώρας. Όλοι οι κάτοχοι αυτοκινήτων θα πρέπει απαραίτητα να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ας δούμε αναλυτικά τη πρόγνωση του καιρού στη χώρα μας από το Σάββατο έως και την Δευτέρα.

Σάββατο 07-Ιανουαρίου-2017

Το Σάββατο αναμένεται να γίνει αισθητή αυτή η πολική εισβολή καθώς η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση από 10 έως και 15 βαθμούς Κελσίου ! Στη βόρεια χώρα (Ήπειρος – Μακεδονία) θα έχουμε τοπικές νεφώσεις με κάποια διαστήματα ηλιοφάνειας ενώ στην περιοχή της Θράκης θα έχουμε πρόσκαιρες χιονοπτώσεις με πιθανότητα πολικής ομίχλης (σχετικά έντονης) περιορίζοντας την ορατότητα.

Στην κεντρική Ελλάδα (Θεσσαλία – κεντρική Στερεά Ελλάδα) θα έχουμε ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις με σποραδικές χιονοπτώσεις μέχρι και στις πεδινές περιοχές. Σημειώνεται πως εδώ οι περιοχές που θα επηρεαστούν θα είναι εκείνες κοντά στους ορεινούς όγκους της κεντρονότιας και ανατολικής Θεσσαλίας. Και εδώ το κρύο θα είναι δριμύ.

Χιονοπτώσεις τοπικά έντονες θα σημειώνονται στην Εύβοια και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς συμπεριλαμβανομένου και της Αττικής . Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια – κεντρικά και ανατολικά / νοτιοανατολικά ηπειρωτικά της Πελ/ήσου , ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα. Στη νότια Πελοπόννησο κατά διαστήματα θα σημειωθεί χιονοχάλαζο με εναλλαγές χιονόπτωσης. Στην δυτική και νότια Ελλάδα θα επικρατεί σχετικά καλός καιρός με νεφώσεις κατά τόπους. Στις Κυκλάδες , την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένουμε κλειστό καιρό με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα πεδινά ή χιονόνερο και χιόνια στα ημιορεινά – ορεινά με σταδιακή πτώση των υψομέτρων προς τα πεδινά από τις απογευματινές ώρες. Στην Αθήνα αναμένουμε χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστεια και από το βράδυ και στο κέντρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -20 έως -1C (προσοχή θα σημειωθεί ολικός παγετός), στα κεντρικά από -16 έως 2C στα δυτικά από –8 έως 5C και στα νότια -3 έως 8C.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από βορειοδυτικές κατευθύνσεις 7-8b και στο Αιγαίο βόρειοι – βορειοανατολικοί με την  ένταση να φτάνει τα 6 με 7 Μποφώρ , ενώ μόνο τις πρωινές ώρες ίσως αγγίξουν τοπικά τα 8 Μποφώρ.

map11 copy

Κυριακή 08-Ιανουαρίου-2017

Την Κυριακή η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση . Στα βόρεια θα έχουμε τοπικές νεφώσεις με αρκετή ηλιοφάνεια με εξαίρεση περιοχές της Θράκης όπου αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις που γρήγορα θα σταματήσουν και ίσως επικρατήσουν ομίχλες. Στην κεντρική Ελλάδα θα έχουμε σχετικά καλό καιρό με τοπικές νεφώσεις με εξαίρεση τα ανατολικά προσήνεμα (Ανατ. Στερεά – Εύβοια – Ανατ. Πελ/ησο) όπου θα σημειώνονται χιονοπτώσεις με on-off χαρακτήρα ενώ στην περιοχή της Εύβοιας και της βόρειας Αττικής θα είναι τοπικά έντονες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη , ενώ στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο καιρός θα είναι νεφελώδης με ασθενή ένταση χιονόνερου και χιονοπτώσεις από τα 200-300μ. υψόμετρο.

Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα βόρεια από -22c σε ορεινά τμήματα έως -2c στα πεδινά τις μεσημεριανές ώρες (προσοχή ολικός παγετός), στα κεντρικά από -17 στα ορεινά έως -1c στα πεδινά με εξαίρεση τις παραθαλάσσιες περιοχές που η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στον 1c, στα δυτικά από -9c έως 5c και στα νότια -3c στα ορεινά της Κρήτης έως 7c στα νησιά και τοπικά 10c στη Ρόδο.
Οι άνεμοι από ίδιες διευθύνσεις στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 7-8b και στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 6-7b
map22

Δευτέρα 09-Ιανουαρίου-2017

Την Δευτέρα αναμένουμε σχετικά βελτιωμένο καιρό στις περισσότερες περιοχές τις χώρας με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις στα βόρεια και κεντρικά. Το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι πολικές θερμοκρασίες που θα επιμείνουν και θα δημιουργήσουν πολύ επικίνδυνες συνθήκες στο οδικό δίκτυο.
Νέα υποτροπή του καιρού θα παρουσιαστεί από τις απογευματινές ώρες στο ύψος της νότιας Χαλκιδικής και νοτιότερα. Συγκεκριμένα αναμένουμε εκ νέου φαινόμενα χιονοπτώσεων στο μεγαλύτερο κομμάτι των ανατολικών ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών με έντονες χιονοπτώσεις από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και το πρωί προς μεσημέρι της Τρίτης , σε Σποράδες , Εύβοια , ανατολική Στερεά Ελλάδα , βορειοανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες υπάρχει ενδεχόμενο για γενικευμένη χιονόπτωση πάλι στην Αθήνα έως τον Πειραιά.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφώρ , ενώ το απόγευμα και προς το βράδυ θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν εκ νέου φτάνοντας τα 7-8b.
Στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις 3 έως 4 Μποφώρ , με στροφή των ανέμων από το απόγευμα – βράδυ σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν.

Ο ολικός παγετός θα παραμείνει σε όλα τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα με πιθανότητα η θερμοκρασία να πέσει έως τους -25C κυρίως στη δυτική Μακεδονία και τη βόρεια Ήπειρο.

map4

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Φουρτουλάκης Στέλιος (Stelios_F) , Σωτήρης Σιδέρης (Zeus) – meteoclub.gr

Σχολιάστε