Απάντηση του Β. Κωνσταντόπουλου στην επιστολή δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού προς τους δημοτικούς συμβούλους – Τι λέει ο Δήμαρχος Θ. Κοσματόπουλος

konstantopoulos_vasilisΚύριε δήμαρχε,

Για μια ακόμη φορά και την τελευταία εργάσιμη μέρα απέστειλες επιστολή προς τους δημοτικούς συμβούλους προκειμένου να τους τρομοκρατήσεις και να εκβιάσεις την ψήφο τους.

Στην επιστολή που μας έστειλες εν όψει και της σημερινής συζήτησης, ισχυρίζεσαι «ότι ο προϋπολογισμός απαιτείται να είναι ισοσκελισμένος, να έχει καταρτισθεί στα πλαίσια της ΚΥΑ και με τη σύμφωνη γνώμη του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, προϋποθέσεις οι οποίες έχουν πληρωθεί στον ήδη υποβληθέντα προϋπολογισμό προς ψήφιση στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.»
Όμως, κύριε δήμαρχε, όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του Παρατηρητηρίου (αριθ. Πρωτ. 1653/28-11-2016) αν κάνατε τον κόπο να το διαβάσετε, στην παράγραφο Δ, αναφέρεται:
« Συνεπώς το Παρατηρητήριο έχει την γνώμη ότι το σχέδιο π/υ που αξιολόγησε
-Δεν έχει τηρήσει τις οδηγίες που δόθηκαν με την υπ’ αριθμ. 23796/26-07-2016 ΚΥΑ και με τις απαντήσεις του πεδίου ‘Συχνές Ερωτήσεις για Π/Υ ΟΤΑ 2017’, οι οποίες ταυτόχρονα αποτέλεσαν κριτήρια της διενεργούμενης αξιολόγησης.
-Δεν είναι ρεαλιστικό.
-Είναι ισοσκελισμένο.»

Το να εκτοξεύει ένας δήμαρχος τέτοια ξεδιάντροπα και ασύστολα ψεύδη, δεν μπορούσα ποτέ να το φανταστώ, είναι πέρα από τον ορίζοντα της δικής μου απλής λογικής και σκέψης.
Πρέπει άμεσα κύριε δήμαρχε να ζητήσετε συγνώμη από τους συναδέλφους για την συμπεριφορά σας αυτή.
Το γεγονός ότι το Παρατηρητήριο έχει την γνώμη ότι ο π/υ του 2017 είναι ισοσκελισμένος, οφείλεται στην πλημμελή και πλασματική ενημέρωση που του κάνατε, αποκρύπτοντας πραγματικές δαπάνες και μη εγγράφοντας στα έξοδα οφειλές πραγματικές και τις οφειλές των παρελθόντων οικονομικών ετών.
Όμως, κύριε δήμαρχε, αν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε το έγγραφο του Παρατηρητηρίου, θα διαπιστώνατε επίσης ότι στην παράγραφο Α, αναφέρει:
« Επισημαίνεται ότι το σχέδιο π/υ αξιολογήθηκε με βάση στοιχεία που έχουν ενσωματωθεί στη βάση δεδομένων από το δήμο κα έχουν οριστικοποιηθεί με ευθύνη του ιδίου. Συνεπώς για τυχόν λάθη ή παραλείψεις εγγραφών που επιδρούν στην αξιολόγηση του σχεδίου του π/υ από το Παρατηρητήριο, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο δήμος.»
Άρα, κ. δήμαρχε, το γεγονός ότι το Παρατηρητήριο έχει την γνώμη ότι ο π/υ του 2017 είναι ισοσκελισμένος, οφείλεται στο ότι εσείς του δώσατε πλασματικά στοιχεία και η ευθύνη γι αυτό, σύμφωνα με τα παραπάνω, βαραίνει αποκλειστικά εσάς.

Αναφέρετε στην επιστολή σας κύριε δήμαρχε ότι «Στην περίπτωση που επιμένετε στη διαφωνία σας όσον αφορά την ψήφισή του, μας επέστησαν την προσοχή, ότι είναι υποχρεωτικό το συντομότερο δυνατόν να καταθέσετε – όσοι διαφωνείτε- τη δική σας πρόταση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού προς ψήφιση, η οποία θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις εντολές του Παρατηρητηρίου και της ΚΥΑ. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν οι κυρώσεις της παρ. 8 του άρθρο 77 ν. 4172/2013 όπως περιγράφονται στο συνημμένο έγγραφο. Κατόπιν των ανωτέρω επιταγών, καθίσταται άμεση ανάγκη να ψηφισθεί ο προϋπολογισμός στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε διαφορετική περίπτωση καλείσθε να υποβάλλετε τη δική σας πρόταση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Νόμου.»

Από ποια διάταξη ποιού νόμου κύριε δήμαρχε προκύπτει ότι πρέπει να καταθέσουμε εμείς οι διαφωνούντες με την πρότασή σας, πρόταση ισοσκελισμένου π/υ;
Ποιοι σας επέστησαν την προσοχή; Ονόματα, κύριε δήμαρχε, ονόματα στο δημοτικό συμβούλιο.
Εμείς γνωρίζουμε, γιατί το ψάξαμε, ότι από καμία διάταξη και κανένα νόμο δεν προκύπτει ότι η αντιπολίτευση πρέπει να καταθέσει πρόταση ισοσκελισμένου π/υ.
Είδατε εσείς καμιά κυβέρνηση να ζητάει από την αντιπολίτευση να της υποβάλλει πρόταση π/υ. Το δημοτικό συμβούλιο είναι ένα μικρό κοινοβούλιο. Κανονικά ο νομοθέτης έπρεπε να προβλέψει όπως γίνεται και με τις κυβερνήσεις, ότι στην περίπτωση που δεν εγκριθεί ο π/υ να χάνεται η δεδηλωμένη και ο δήμος να πάει σε εκλογές.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη γι αυτό στους δήμους, δεν σημαίνει ότι στην πράξη δεν έχετε χάσει την δεδηλωμένη.
Αν υποβάλλουμε κύριε δήμαρχε πρόταση ισοσκελισμένου π/υ, είναι σαν να έχουμε καταργήσει το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα, είναι σαν να έχουμε ακυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών στον δήμο, είναι σαν να αλλάζουμε τους ρόλους μας στο δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με τους οποίους η δημοτική αρχή διοικεί και η αντιπολίτευση ελέγχει.
Αν το κάνουμε αυτό κύριε δήμαρχε πρέπει την ίδια στιγμή να καταθέσετε την παραίτησή σας στο σώμα και να πάτε σπίτι σας.
Τώρα όσον αφορά την επίκληση του ν. 4172/2013, άρθρο 77, παραγ. 8, είστε εντελώς αδιάβαστος, γιατί στην παράγραφο αυτή πουθενά δεν αναφέρεται για πειθαρχικές ευθύνες όσων καταψηφίζουν τον π/υ.

Κύριε δήμαρχε
Είμαι βέβαιος ότι για μια ακόμα φορά χρησιμοποιείτε ασύστολα ψέματα προκειμένου να επιτύχετε τους σκοπούς σας. Προσπαθείτε με τις επιστολές σας να τρομοκρατήσετε του συναδέλφους αποτινάσσοντας από πάνω σας τις δικές σας προσωπικές ευθύνες για το σχέδιο π/υ που μας υποβάλλατε για έγκριση.
Δυστυχώς για σας, η αξιοπιστία των λόγων και των έργων σας έχει χαθεί προ πολλού.
Και ευτυχώς για την λειτουργία της δημοκρατίας και του δήμου μας, που υπάρχουν ακόμα πολιτικοί άνδρες που δεν εκβιάζονται και δεν υποκύπτουν στις πιέσεις σας.

Δήμος Σερβίων – Βελβεντού: Απάντηση στην επιστολή για τον προϋπολογισμό του κ. Κωνσταντόπουλου

Στον κατατεθειμένο προϋπολογισμό έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις που προτάθηκαν από το Παρατηρητήριο οπότε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι καλούνται να ψηφίσουν έναν προϋπολογισμό πλήρως εναρμονισμένο στις απαιτήσεις του. Συνεπώς κ. Κωνσταντόπουλε καμία από τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει στο αρχικό έγγραφο δεν ισχύει.

Άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους παρατηρήσεις γίνονταν και στους δικούς σας προϋπολογισμούς τους οποίους διορθώνατε και επανυποβάλλατε για ψήφιση. Ως πάγια τακτική όσον αφορά την υποχρέωση κατάρτισης και ψήφισης προϋπολογισμού από τους Δημοτικούς Συμβούλους σας παραπέμπω στο άρθρο 77 παρ. 6,7 του Ν. 4172/2013.

Απάντηση Β. Κωνσταντόπουλου στο δελτίο τύπου του δήμου

Είναι ν’ απορεί (και να γελά ταυτόχρονα) κανείς με τους συντάκτες της τελευταίας ανακοίνωσης του δήμου Σερβίων-Βελβεντού (γνωρίζω ότι δεν είναι αιρετοί).

Δεν κατάλαβα! Υπάρχει άλλο έγγραφο του Παρατηρητηρίου το οποίο μας αποκρύψατε και το οποίο λέει ότι δεν ισχύουν οι παρατηρήσεις; Αν είναι έτσι, τότε κάνατε τραγικό λάθος. Και γιατί αν υπάρχει δεν μας το επιδώσατε στο δημοτικό συμβούλιο; Γιατί η παράταξή μας την ανάρτηση την έκανε, αφού πρώτα όλα αυτά τα είπαμε  στο θεσμικό μας  όργανο, στο δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση της 08-01-2017.
Όμως δεν είναι έτσι. Εμείς σας αποδείξαμε στο δημοτικό συμβούλιο ότι ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός και γι αυτό δεν τον ψηφίσαμε.

Τώρα όσον αφορά τις ευθύνες όσων καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό, επικαλεστήκατε τις παραγράφους 6,7 του άρθρου 77 του ν. 4172-2013.
Παραθέτω αυτούσιες  τις δύο παραγράφους  για να βγάλουν οι αναγνώστες τα δικά τους συμπεράσματα.
Ν. 4172/13. άρθρο 77, παραγ. 6,7

6.Το δημοτικό συμβούλιο, έως τη 15η Νοεμβρίου, ψηφίζει τον προϋπολογισμό και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4111/2013, σε μία ειδική γι’ αυτόν το σκοπό συνεδρίαση και υποβάλλει τη σχετική απόφαση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή για έλεγχο στην αρμόδια για την εποπτεία του δήμου Αρχή, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Συνοδευτικά στοιχεία του προϋπολογισμού που αποστέλλεται σε έντυπη μορφή αποτελούν η αιτιολογική έκθεση της οικονομικής επιτροπής και οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που αφορούν την επιβολή των φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών. Κατά τον έλεγχο αυτόν εξετάζεται και η συμμόρφωση του δήμου με τις οδηγίες της κοινής υπουργικής απόφασης της παραγράφου 1.
Αμέσως μόλις επικυρωθεί ο προϋπολογισμός, ο δήμος μεριμνά για την ενσωμάτωση αυτού, καθώς και κάθε άλλου στοιχείου που τυχόν έχει ζητηθεί στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή υποβάλλεται στην αρμόδια για την εποπτεία του δήμου Αρχή ο προϋπολογισμός, όπως διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, ως αποτέλεσμα αναμορφώσεων.
Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού τίθενται υπόψη του συμβουλίου χρηματοοικονομικοί και άλλοι δείκτες που παρέχονται από την οικονομική υπηρεσία, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 165 του ν. 3463/2006 (Α’ 114). [10]

7.Αν το σχέδιο του προϋπολογισμού και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης δεν καταρτιστούν και δεν υποβληθούν, όπως προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, ή αν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν μεριμνήσει για να συγκληθεί το συμβούλιο έως τη 15η Νοεμβρίου, το συμβούλιο συνέρχεται αυτοδίκαια την πρώτη Κυριακή μετά την ημερομηνία αυτή και ώρα 11 π.μ. στο συνήθη χώρο συνεδριάσεών του και προχωρεί στη σύνταξη και ψήφισή τους. Σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο και πάλι δεν συντάξει και ψηφίσει τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο, συνέρχεται αυτοδίκαια εκ νέου, την αμέσως επόμενη Κυριακή και ώρα 11 π.μ. στο συνήθη χώρο συνεδριάσεών του και προχωρεί στη σύνταξη και ψήφισή τους.
Από πού λοιπόν προκύπτει ευθύνη όσων καταψηφίζουν; Από πουθενά. Απλά αναφέρετε νόμους και άρθρα πιστεύοντας ότι εμείς δεν θα απαντήσουμε και ότι πολίτες θα μείνουν απληροφόρητοι.
Τουναντίον στις δύο αυτές παραγράφους, αν τις διαβάσετε καλά, προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες σε όσους έχουν την ευθύνη για την έγκαιρη  κατάρτιση και υποβολή του προϋπολογισμού για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

Απ’ την άλλη, τι αντίληψη είναι αυτή; Θα μας στερήσετε το δικαίωμα που απορρέει από τους νόμους να ελέγχουμε την δημοτική αρχή και όπου διαφωνούμε να καταψηφίζουμε; Αυτή είναι η δημοκρατία που επαγγέλλεστε;
Σας θυμίζουμε ότι οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές επέλεξε την δημοτική αρχή να διοικεί και την αντιπολίτευση  μέσα από τον θεσμικό της ρόλο να ελέγχει.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Προς τους συντάκτες

Κάθε φορά που απαντάτε αναγκαζόμαστε να βγάζουμε στην δημοσιότητα πράγματα που εκθέτουν τον δήμαρχο. Απαιτείται εγκράτεια και περισυλλογή.

Σχολιάστε