Απάντηση του Δημάρχου Κοζάνης στην παράταξη του Λ. Μαλούτα για τα οικονομικά του Δήμου



dimarxeio_kozanis

Πολιτικό θράσος χωρίς όρια ή πως η «Ενότητα» ασκεί αντιπολίτευση παραπληροφορώντας του πολίτες

Πριν από λίγες μέρες με ανακοίνωση της η παράταξη ‘Ενότητα’ ασκεί «κριτική» στην Δημοτική Αρχή για διάφορα ζητήματα και κυρίως για τα οικονομικά. Υπό άλλες συνθήκες θα μέναμε έκπληκτοί από τα γραφόμενα στην ανακοίνωση αλλά πλέον είναι σαφές πως η «Ενότητα» ασκεί πολιτική αγνοώντας συνειδητά την πραγματικότητα και υποκύπτοντας σε έναν επαναλαμβανόμενο λαϊκισμό.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό των ανακοινώσεων της «Ενότητας» η χρησιμοποίηση στοιχείων που είναι είτε ανακριβή, είτε παραποιημένα, είτε με λάθος τρόπο. Για του λόγου το αληθές υπενθυμίζουμε στον κ. Μαλούτα πως σε παλαιότερη ανακοίνωση της παράταξης τους, (http://enotitakozani.gr/ta-oikonomika-tou-dhmou/) αναρτήθηκε ένας πίνακας με τα στοιχεία Ενεργητικού και παθητικού για να δείξουν ότι επιβαρύνθηκαν τα οικονομικά του Δήμου. Όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο ρωτήθηκε Δημοτικός Σύμβουλός της «Ενότητας» για το τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο πίνακας δεν ήξερε να απαντήσει, καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο δείχνει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και εδώ με διάφορα στοιχεία που καταγράφονται όπως τα ληξιπρόθεσμα που επικαλείται ο κ. Μαλούτας . Θέλουμε να πιστεύουμε πως απλά δεν γνωρίζει ο συντάκτης της επιστολής να διαβάζει τον Ισολογισμό του Δήμου ή τον διαβάζει με λάθος τρόπο καθώς δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι συνειδητά επιλέγει να παραπληροφορήσει τους πολίτες.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου μειώθηκαν από 4,01εκ. ευρώ σε 3,8εκ.ευρώ. Αυτό για τη σοβαρότητα των γραφομένων τους…

Αν ο κ. Μαλούτας είχε βρεθεί στη συζήτηση για τον απολογισμό του 2015, στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είχε λάβει όλες τις απαντήσεις. Απορούμε μόνο γιατί δεν ρώτησε τους υπόλοιπους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης του για να ενημερωθεί.

Για να μην υπάρχουν λοιπόν αμφιβολίες για τα ληξιπρόθεσμα του Δήμου σε σχέση με την τοπική μας αγορά, ο κ. Μαλούτας μπορεί να κάνει μια βόλτα στους προμηθευτές του Δήμου να μάθει ποια είναι η κατάσταση και πόσο έχει βελτιωθεί η αξιοπιστία του Δήμου τα τελευταία 2 χρόνια. Ας αναλογιστεί επίσης τι άφησε πίσω του το 2014 με μια σειρά ανοιχτές τρύπες στην αγορά και κρυφές υποχρεώσεις που ακόμα και σήμερα καλύπτουμε.

Ο κ. Μαλούτας χρωστά επίσης μια απάντηση (ο ίδιος δεσμεύτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο προ καιρού) για το περίφημο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και για το που πήγαν τα λεφτά. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν το έκανε, ελπίζουμε όμως μέχρι να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να το κάνει.

Στην περίπτωση της παράταξης «Ενότητας» ισχύει απόλυτα το ρητό «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Αυτή την στιγμή και για μια σειρά από υποθέσεις της περιόδου Μαλούτα έχουν ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες. Δεν έχουμε καμιά διάθεση να αποδώσουμε εμείς ποινικές ευθύνες, αλλά αυτοί που επέτρεπαν στον Δήμο Κοζάνης επί χρόνια να γίνονται, εκτεταμένα, πληρωμές από συρτάρια, με μπλέ τετράδια και απλές αποδείξεις, για λόγους που μόνο αυτοί ξέρουν ας μην κουνούν τουλάχιστον το δάχτυλο.
Σε κάθε περίπτωση αυτές οι τακτικές και διαδικασίες από τον Δήμο Κοζάνης τελείωσαν οριστικά!

Για την βελτίωση της λειτουργίας ή μη των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και για την αντίδραση του Δήμου στην πρόσφατη κακοκαιρία, είναι παροιμιώδης η προσπάθεια να αντιστραφεί η πραγματικότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση είτε οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων είτε εν τέλει οι πολίτες που θα μας αξιολογήσουν όλους, ξέρουν καλύτερα από τον καθένα αν και πόσο έχει βελτιωθεί η λειτουργία του Δήμου.

Για τον τοπικό πόρο, το τεχνικό πρόγραμμα και το ΕΣΠΑ, πραγματικά είναι απορίας άξιο πως εκφράζονται τέτοιες θέσεις, από ανθρώπους που διοίκησαν το Δήμο για τόσο καιρό. Είναι σε όλους γνωστό πως το νέο ΕΣΠΑ ακόμα δεν έχει τρέξει καθώς δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη οι προσκλήσεις. Κύριοι της «Ενότητας» ξεχάσατε πότε έγιναν οι μελέτες, ξεκίνησε να «τρέχει» το προηγούμενο ΕΣΠΑ και πότε ολοκληρώθηκαν τα έργα. Εσείς δεν είστε που δεν χάνετε ευκαιρία να ζητάτε την «ιδιοκτησία» για έργα που ξεκίνησαν να ωριμάζουν πριν περισσότερο από 10 χρόνια και τώρα ολοκληρώθηκαν. Θα αναμέναμε μια πιο σοβαρή αντιπολιτευτική στάση.

Και σε αυτό το σημείο να παρατηρήσουμε και κάτι. Υπάρχει μια αμηχανία των μελών της «Ενότητας» όταν αναφέρονται στο παρελθόν τους στο Δήμο Κοζάνης. Προκαλεί απορία το γεγονός πως άλλοτε παρουσιάζονται ως συνέχεια της 20 ετούς παρουσίας του συνδυασμού στην διοίκηση του Δήμου Κοζάνης και άλλοτε όχι, ανάλογα με το τι τους συμφέρει. Επιτέλους ας αποφασίσουν τι ακριβώς πρεσβεύουν και αν δεν θέλουν ας απαρνηθούν την 20ετή αμαρτωλή για τα οικονομικά του Δήμου Κοζάνης περίοδο, μαζί και με όλα όσα θετικά έγιναν.

Για τον Τοπικό Πόρο ο Δήμος Κοζάνης κάνει όπως έχει υποχρέωση το σχεδιασμό του ώστε να υπάρχει και η έγκαιρη προετοιμασία για την καλύτερη αξιοποίηση του .

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ σε όλους πως το 2016 και για πρώτη φορά, ξέρουμε που κατευθύνθηκε η ΣΑΤΑ, (οι πόροι για έργα και συντηρήσεις από την τακτική χρηματοδότηση). Ας μας απαντήσουν οι προηγούμενοι σε ποια έργα και δράσεις κατευθυνόταν κατά την δική τους περίοδο!

Κάνατε επίσης μια αναφορά, ότι εξαπατούμε τους δημότες καθώς «δεν παραχωρεί ο ΟΣΕ το χώρο του Σ.Σ. αλλά τον αγοράζει ο Δήμος». Εδώ και 6 τουλάχιστον μήνες, με ανοιχτές διαδικασίες έχουμε εξηγήσει με κάθε τρόπο τα πάντα σχετικά με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και την ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ του χώρου του Σ.Σ. στο Δήμο Κοζάνης. Ο κ. Μαλούτας πρέπει να είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην πόλη που αδυνατεί να το αποδεχτεί.

Και επειδή συχνά πυκνά γίνεται αναφορά περί ανάπτυξης, προφανώς το αναπτυξιακό και μονοδιάστατο παραγωγικό μοντέλο που επί χρόνια το παλιό καθεστώς υποστήριξε και ακόμα υποστηρίζει οδήγησε την περιοχή σε μια πρωτοφανή κρίση.
Ας μην ξεχνάμε επιτέλους το τι έχει γίνει σε αυτόν τον τόπο και ποιοι έχουν τις ευθύνες ακολουθώντας όπως ανέφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο την πολιτική «έτσι πήγαινε η χώρα έτσι πηγαίναμε και εμείς».

Είναι προφανές και αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά, πως στην παράταξη «Ενότητα» το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι, να απαξιώνουν οτιδήποτε κάνει η Δημοτική Αρχή και να μηδενίζουν τα πάντα. Συνειδητά έχομε επιλέξει, και με πολιτικό κόστος να μη μείνουμε στην παρελθοντολογία, ούτε και στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εργαζόμαστε για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας και είμαστε σίγουροι πως το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.

Λευτέρης Ιωαννίδης

Δήμαρχος Κοζάνης

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Απάντηση του Δημάρχου Κοζάνης στην παράταξη του Λ. Μαλούτα για τα οικονομικά του Δήμου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.