Συλλυπητήριο του Συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης για το θανατο της Αλεξάνδρας Μαμάτσιου – Τσουμή



sillipitirio_bannerΔιακριτική και ευγενική παρουσία σ’ όλη της τη ζωή, αρχόντισσα με όλη τη σημασία της λέξης, η Αλεξάνδρα Μαμάτσιου-Τσουμή μετακόμισε στη γειτονιά των αγγέλων, στις 16 Δεκεμβρίου 2016, περιστοιχισμένη από τα αγαπημένα της πρόσωπα, τα αγόρια της και τις οικογένειές τους.

Σεμνή και χαμογελαστή πάντα, μαζί με τον αείμνηστο σύντροφό της καθηγητή της δασολογίας και γεωπονίας Γιώργο Τσουμή, ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου των Κοζανιτών της Θεσσαλονίκης, με κέφι και αγάπη που εκδήλωναν με κάθε τρόπο.

Μεγαλωμένη στο Μπρίστολ των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής, μια από τις τέσσερις θυγατέρες του μεγάλου ευεργέτη της Κοζάνης και όχι μόνον Κωνσταντίνου Μαμάτσιου και της επίσης Κοζανίτισσας Άννας Σιώμου, η Αλεξάνδρα γαλουχήθηκε με τα νάματα της οικογενειακής παράδοσης και αγάπης προς τον γενέθλιο τόπο. Κληροδότησε την ευγένεια και την αγάπη προς την Κοζάνη από τους γονείς της που την αποδείκνυαν με κάθε τρόπο. Γνωστή η πρώτη δωρεά από την πλευρά του πατέρα της του μεγάλου ρολογιού στο καμπαναριό της πόλης το 1939, που τοποθετήθηκε μετά την προσθήκη ενός ακόμη ορόφου στο κτίριο, κι ακόμα πιο γνωστή η μεγάλη του δωρεά για την ανέγερση του Νοσοκομείου Κοζάνης που προς τιμή του ονομάστηκε Μαμάτσειο. Η σκέψη του για ανέγερση Νοσοκομείου στην Κοζάνη είχε ξεκινήσει από το 1946. Μετά από διαβουλεύσεις, ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 1954 και τα εγκαίνια τελέστηκαν με κάθε επισημότητα το 1959. Το 1954 το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης παρέθεσε τιμητικό δείπνο προς τιμή των δύο μεγάλων τέκνων-δωρητών της γενέτειρας, του Κωνσταντίνου Μαμάτσιου και του Κωνσταντίνου Γκοβεδάρου με την ευκαιρία της μεγάλης δωρεάς του πρώτου για την ανέγερση του Νοσοκομείου. Στο τεύχος 32, 1994, των Ελιμειακών, αναφέρονται όλα τα στοιχεία που αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία του Νοσοκομείου.

Έχοντας αυτές τις αρχές από την οικογένειά της η Αλεξάνδρα ήταν φυσικό να διαπλάσει αυτό τον ευγενικό χαρακτήρα και τη διάθεση για προσφορά που τη χαρακτήριζε μέχρι το τέλος. Ευτύχισε να συναντηθεί και να παντρευτεί με τον αξιόλογο συμπατριώτη μας Γιώργο Τσουμή, με τον οποίο απέκτησε δυο θαυμάσια παιδιά, τον Θωμά και τον Κώστα, διακεκριμένους επιστήμονες, λαμπρά μέλη της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου μας.

Στη μνήμη μας θα μείνει το χαμογελαστό πρόσωπο με το οποίο μας χαιρετούσε κάθε φορά που συναντιόμασταν και η ευγένεια που έδειχνε προς όλους. Ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκέπασε και η μνήμη της να είναι αιωνία.

Μιμή Παπαδέλη-Παπαναστασίου
Πρόεδρος του Συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Νικόλαος»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.