Οι «Μωμόεροι» στην πόλη της Κοζάνης, πλημμύρισαν τους κεντρικούς δρόμους! Δείτε φωτογραφίες



6aderhaehrthr

Χθες, με φόντο ένα θαυμάσιο χειμωνιάτικο ήλιο, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου, Πρωτοχωρίου και Τετραλόφου παρουσίασαν στην πόλη της Κοζάνης όλη τη μυσταγωγία του εθιμικού τους δρώμενου «Μωμοέρια». Ενός εθίμου με ευετηριακό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, το οποίο συνδέεται άμεσα με τον ερχομό του νέου έτους και την καλή χρονιά και τελείται κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου σε οκτώ χωριά του Νομού Κοζάνης. Ήρθε στον τόπο μας το 1923 με τους πρώτους Πόντιους πρόσφυγες από το χωριό Λιβερά και την ευρύτερη περιοχή της ορεινής Τραπεζούντας (Ματσούκα) και ρίζωσε για τα καλά στις ψυχές των τετάρτης πια γενιάς Ποντίων του Δήμου μας.

Ένα μοναδικό τελετουργικό είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, όσοι παρευρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και στους κυριότερους εμπορικούς δρόμους του κέντρου, με τους τρεις συλλόγους να λειτουργούν και να αναδιπλώνονται, άλλοτε ως ξεχωριστή μονάδα και άλλοτε ως ομάδα όλοι μαζί, αποδεικνύοντας τόσο τις κοινές ρίζες και καταβολές του εθίμου, όσο και τις ποικίλες διαφοροποιήσεις του στην κίνηση, στην ενδυμασία, στον τρόπο έκφρασης.

1arytjsyjkstykdtkdt

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα θέατρο του δρόμου , με χορευτική, θεατρική και μουσική ομάδα. Ο θίασος αποτελείται μόνο από άνδρες, όλους μεταμφιεσμένους και υποδυόμενους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους έχοντας ως θιασώτες όλους τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι παρακολουθούν το δρώμενο σύσσωμοι όχι μόνο στην έδρα τους , αλλά και στην πόλη όπως αποδεικνύεται και από τη χθεσινή συμμετοχή τους.

Φέτος το λαϊκό δρώμενο των Μωμόερων έχει την τιμητική του, αφού πριν από λίγο καιρό εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Στο Δήμο Κοζάνης το δρώμενο τελείται στις εξής κοινότητες:
Άγιος Δημήτριος :25 & 26 Δεκεμβρίου 2016
Τετράλοφος :25 & 26 Δεκεμβρίου 2016
Σκήτη :25 & 26 Δεκεμβρίου 2016
Αλωνάκια :31 Δεκεμβρίου 2016 και 1 Ιανουαρίου 2017
Ρυάκιο :1 Ιανουαρίου 2017
Πρωτοχώρι :6 & 7 Ιανουαρίου 2017

2asrtjhsrjsyrtjtdy

Ευχαριστούμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου, Πρωτοχωρίου και Τετραλόφου που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης και παρουσίασαν για δεύτερη φορά το έθιμο στην έδρα του Δήμου, μια βδομάδα πριν την έναρξη τέλεσης του στο φυσικό του χώρο που είναι οι προαναφερόμενες κοινότητες. Στόχος της ενέργειας αυτής η μεγαλύτερη προβολή του δρώμενου και η τόνωση της επισκεψιμότητας στις κοινότητες όπου και θα τελεστεί μέσα στο Δωδεκαήμερο.

Καλούμε όλους τους δημότες να το παρακολουθήσουν εκεί όπου αγαπάει ο καθένας, αφού στην αυλή του κάθε σπιτιού, θα περιμένει όχι μόνο τους Μωμόερους αλλά και τους επισκέπτες στολισμένο τραπέζι με πλούσια εδέσματα, τσίπουρο, κρασί και παραδοσιακά γλυκά.

3adsrghaerhrsthjrtsh

4aerhazehfrdsthrf

5adhsardfhjfrstjhrft

Η Πρόεδρος
ΟΑΠΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Φανή Φτάκα-Τσικριτζή

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.