Φωτορεπορτάζ από τα φετινά Ελευθέρια στην πόλη της Σιάτιστας



7srfghsfrhfgh

Με  λαμπρότητα και επισημότητα η Σιάτιστα γιόρτασε τα 104 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους με σειρά εκδηλώσεων.

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου τελέστηκε εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στο λόφο του Υπολοχαγού Καπιτσίνη από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιάτιστας κ.κ. Παύλο  και τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνό. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο πεσόντων και σύντομη ομιλία από τον λαογράφο και πρώην Διευθυντή της Μανουσείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σιάτιστας κ. Γεώργιο Μπόντα. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Βοΐου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιάτιστας, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι συλλόγων Κρητών, απόγονοι αγωνιστών της μάχης της 4ης Νοεμβρίου και Πρόεδροι Συλλόγων της Σιάτιστας.

Το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου η Ομοσπονδία  Σωματείων Αποκορώνου Χανίων πραγματοποίησε το καθιερωμένο Κρητικό γλέντι στο ξενοδοχείο «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ» παρουσία της Δημοτικής Αρχής και του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης.

Κατά την έναρξη της βραδιάς έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Δημάρχου Βοΐου Δημητρίου Λαμπρόπουλου και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Γιάννη Τερεζάκη, των Προέδρων Συλλόγων Κρητών και του Προέδρου του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης. Ακολούθησε παρουσίαση κρητικών χορών από το χορευτικό τμήμα της Ομοσπονδίας, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι γλέντησαν υπό τους ήχους της Κρητικής λίρας και γεύτηκαν παραδοσιακά κρητικά φαγητά και σιατιστινό κρασί.

Ανήμερα της 4ης Νοεμβρίου το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου και του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον κ. Ιωάννη Πορπόρη, εκπαιδευτικό, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της 4ης Νοεμβρίου του 1912.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων στην Πλατεία Τσιστοπούλου και κατάθεση στεφάνων από τους: Δήμαρχο Βοΐου Δημήτριο Λαμπρόπουλο, εκπρόσωπο της Κυβέρνησης την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, εκπρόσωπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου τον Βουλευτή Ν. Κοζάνης κ. Ντζιμάνη Γεώργιο, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτριο Μαρκόπουλο, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σιάτιστας κ. Στέργιο Δίκο, εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων τον Διοικητή της Διοίκησης Επιστρατεύσεως του Γ.Σ.Σ. ταξίαρχο κ. Προκόπη Ιωάννη, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Τζιοβάρα, τον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης Αντιπύραρχο κ. Κωνσταντίνο Μαυροματίδη, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης κ. Σούλη Ιωάννη, την εκπρόσωπο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη Βουλευτή Ν. Καστοριάς κα Μαρία Αντωνίου.

Από την Παγκρήτιο Ένωση κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο ο κ. Μανώλης Μακριδάκης, από την  Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Χανίων κατάθεσε στο Ηρώο ο Πρόεδρος Γιάννης Τερζάκης, στην προτομή Παπαμαλέκου ο Βαρδής Μπραουδάκης, στην προτομή Αναστασάκη η Μαίρη Χατζηδάκη, από τον Σύλλογο Βαμιανών Αττικής κατάθεσε στην προτομή Παπαμαλέκου ο Πρόεδρος και απόγονος του Παπαμαλέκου Μανώλης Κωνσταντουδάκης, από τον Σύλλογο Αρμενιανών Αττικής κατέθεσε στην προτομή Παπαμαλέκου η κα Βάλια Τερεζάκη, από τον Σύλλογο Φρεδιανών Αττικής κατέθεσε στο Ηρώο ο κ. Μανώλης Μακριδάκης, από τον Δήμο Πλατανιάς Χανίων κατέθεσε στο Ηρώο ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Πολυχρόνης Σημαντηράκης, από τον Σύλλογο Κισαμιτών Αττικής κατέθεσε στο Ηρώο ο Πρόεδρος κ. Ελευθέριος Λουπασάκης, στην προτομή του αρχηγού Κισαμιτών εθελοντών Μιχαήλ Αναστασάκη από τον Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Σπηλιάς Κισάμου Δήμου Πλατανιάς κ. Γεώργιο Μπερτάκη, στην προτομή του αρχηγού Κισαμιτών εθελοντών Μιχαήλ Αναστασάκη από τα εγγόνια του, στην προτομή του οπλαρχηγού Παπαμαλέκου από τον πρέσβυ επί τιμής κ. Βασίλειο Σημαντηράκη, από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης κ. Δέμπα Γεώργιο, εκπρόσωπο του Συλλόγου Σιατιστέων  Αθηνών  -Πειραιώς κα Κωνσταντινίδου Σουλτάνα και  τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης κ. Ευάγγελο Παπαγιώτα.  Επίσης, στεφάνι κατατέθηκε στο Ηρώο για την Εθνική Αντίσταση Σιάτιστας.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Βοΐου, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι και ο Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης Ιωάννης Παπαδέλης.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη παρέλαση στην κεντρικό οδό Μεγ. Αλεξάνδρου, από μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βοΐου, μέλη Συλλόγων της Κρήτης, του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης «Η Αγία Παρασκευή», του σώματος εθελοντριών  – νοσηλευτριών του Περιφερειακού Τμήματος Κοζάνης  του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Φιλαρμονική του Δήμου Βοΐου.

Ακολούθησε δεξίωση στο Δημαρχείο για τους επισήμους και τον κόσμο.

Η Δημοτική Αρχή Βοΐου ευχαριστεί και  συγχαίρει όλους τους μαθητές για την άψογη εμφάνισή τους στην παρέλαση, καθώς και τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής των σχολείων, τους εκπροσώπους Συλλόγων της Κρήτης, τον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης, το Περιφερειακό Τμήμα Κοζάνης του Ε.Ε.Σ. και τη Φιλαρμονική του Δήμου για τη συμμετοχή τους στην παρέλαση, αλλά και όλο τον κόσμο που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις.

Επίσης, ευχαριστεί την 9η Ταξιαρχία Πεζικού για την αποστολή στρατιωτικού αγήματος και της στρατιωτικής μπάντας για την απόδοση τιμών.

1aerghaehaehret

2aeghahgrdthgr

3adergaergeadr

4aergaergerg

5aergaergergre

6ergaergheghertd

7srfghsfrhfgh

8srthjsrthjrftyjhf

9srtjhsrtjytrjtfy

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.