Εκδηλώσεις της ΔΕΗ σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα για τα 60 χρόνια των ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας



orixeio_dei1

Με διήμερο εορτασμό, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα, παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκη θα τιμήσει η ΔΕΗ τα 60 χρόνια των Ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως επισημαίνει η επιχείρηση τον Αύγουστο του 1956 ξεκίνησαν τα πρώτα έργα στη λιγνιτοφόρο περιοχή της Πτολεμαΐδας από τη ΛΙΠΤΟΛ, ιδιοκτησίας Μποδοσάκη. Η ΔΕΗ, που τότε διένυε ήδη τον έκτο χρόνο λειτουργίας της, πολύ γρήγορα ανέλαβε τα ηνία της ανάπτυξης των λιγνιτωρυχείων και της ηλεκτροπαραγωγής, εξαγοράζοντας από το 1959 την πλειοψηφία των μετοχών της ΛΙΠΤΟΛ και θέτοντας σε λειτουργία την πρώτη μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας. Η συστηματική αξιοποίηση των μεγάλων επιφανειακών λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, ξεκίνησε το 1956 και έμελλε να σφραγίσει ανεξίτηλα την περιοχή, καθιστώντας την ενεργειακή «καρδιά» της χώρας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού το Σάββατο 3/12, στο Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης Κοζάνης θα γίνει συναυλία από τον Γιάννη Μαρκόπουλο και την Κυριακή 4/12, μετά την καθιερωμένη δοξολογία της Αγίας Βαρβάρας στον ναό του Λιγνιτικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση και επαναχρησιμοποίηση των πρώην εξορυκτικών περιοχών.

«Με τις εκδηλώσεις αυτές, η ΔΕΗ στέλνει μήνυμα ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει να διαδραματίζει και στις επόμενες δεκαετίες καθοριστικό ρόλο τόσο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, όσο και στη θωράκιση της εθνικής οικονομίας έναντι των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Για τον λόγο αυτόν, η ΔΕΗ, προασπίζοντας το εθνικό συμφέρον, προχωρά στην περαιτέρω αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής και επενδύει τεράστια ποσά για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μονάδων της», τονίζει η επιχείρηση. «Επιπρόσθετα, σηματοδοτείται η στρατηγική επιλογή της ΔΕΗ για ανάδειξη και ενίσχυση της συμβολής της στην παιδεία και στον πολιτισμό. Εξάλλου, στα 60 αυτά χρόνια ο λιγνίτης δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε η Δυτική Μακεδονία να εξελιχθεί σε ένα οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο που θα ξεπεράσει τα τοπικά, ακόμη και τα εθνικά σύνορα». Η συναυλία του Σαββάτου τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, και υπογραμμίζει τον συμβολισμό της άρρηκτης σχέσης ΔΕΗ – Δυτικής Μακεδονίας.

Πηγή: newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.