«Νιαημεριώτικος» χαλβάς: Δείτε την παραδοσιακή συνταγή μιας παλιάς Κοζανίτισσας

d7b640f9aa217e34d42ec415f12ea1b8

Για τους μερακλήδες της υπόθεσης οι οποίοι θέλουν να τρώνε αυθεντικά γλυκά, το KOZANILIFE.GR φρόντισε να βρει μία από τις παραδοσιακές συνταγές του «νιαημεριώτικου χαλβά» όπως το συνήθιζαν οι παλαιότερες.

Η συνταγή προέρχεται από γνήσια Κοζανίτισσα της «παλιάς σχολής», η οποία μπορεί να μην βρίσκεται εν ζωή, άφησε όμως την συνταγή της να αναπαράγεται για τους νεότερους.

Απολαύστε τον και «καλή επιτυχία» σε όσες και όσους τον επιχειρήσουν!

Υλικά :

4 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
2 ποτήρια νεζεστέ
1 ποτήρι λάδι (ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο)
1 κούπα αμύγδαλα (άσπρα καθαρισμένα )

Εκτέλεση :

Καίμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα με το 1 ποτήρι της ζάχαρης σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.

Όσο βρίσκονται επάνω στη φωτιά η ζάχαρη με το λάδι, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει σκούρο – μελί γύρω στα 10 λεπτά (ίσως και περισσότερο) μέχρι να γίνει μια λαχταριστή καραμέλα. Προσθέτουμε τα υλικά που έχουμε αναμείξει στο μπολ στην κατσαρόλα, προσθέτοντας και τα αμύγδαλα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα γίνει αρκετά συμπαγές.

Στην αρχή αφού αναμείξετε τα υλικά από το μπολ στην κατσαρόλα, θα σας φανεί «ότι κάτι δεν πάει καλά», ίσως σας δώσει την αίσθηση ότι το μείγμα απέτυχε, μην απογοητευτείτε, θέλει αρκετό ανακάτεμα . Το κλειδί της επιτυχίας είναι το καλό ανακάτεμα για να μη μας κολλήσει.

Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το βάζουμε σε ταψί Νο36 και το «στρώνουμε» να πάει σε όλο το ταψί.

Προαιρετικά:

Το ψήνουμε γύρω στα 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200c .

Πριν το ψήσουμε προσθέτουμε ζάχαρη για να κάνει την κρούστα από πάνω.

«Καλή σας όρεξη» και του χρόνου με υγεία!

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR

Κοινοποιήστε
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+2Email this to someonePrint this page

5 σχόλια στο άρθρο “«Νιαημεριώτικος» χαλβάς: Δείτε την παραδοσιακή συνταγή μιας παλιάς Κοζανίτισσας

  1. ….εγώ πάντως όσα χρόνια θυμάμαι να τον φτιάχνουμε στο σπίτι μου…ποτέ δεν τον βάζαμε μετά στο φούρνο…η επιτυχία ήταν να κάνει την κρούστα στην κατσαρόλα και να τον γυρίσεις ανάποδα μετά στο ταψί…

Σχολιάστε