Ο Λάζαρος Μαλούτας για τα οικονομικά του Δήμου Κοζάνης: «Μια συζήτηση που φέτος άνοιξε… νωρίς»



enotita_maloutaΗ συζήτηση για τα οικονομικά του Δήμου ανοίγει συνήθως κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Στην συζήτηση βέβαια αυτή, η σταθερή επωδός είναι, κατά κανόνα, ότι για όλα τα δεινά «ευθύνεται η προηγούμενη Δημοτική Αρχή».

Φέτος άνοιξε κάπως νωρίτερα στο Δ.Σ της 10-10-2016, όπου ο Δήμαρχος υπερηφανεύτηκε για τα διαθέσιμα του Δήμου τον παρελθόντα Αύγουστο.

Η αυτοδιοίκηση την περίοδο 2010-2014 υπέστη περικοπές που ανερχόταν στο 65% της κρατικής χρηματοδότησης, μια κατάσταση που συνεχίζεται ως σήμερα.

Στις δύσκολες συνθήκες αυτές καταφέραμε να εξορθολογήσουμε τα οικονομικά του νέου Καλλικρατικού δήμου και να πετύχουμε πολύ σημαντική βελτίωσή τους, όπως αναλυτικά παρουσιάσαμε δημόσια.

(http://enotitakozani.gr/η-οικονομικη-κατασταση-του-δημου-κο/)

Κανένας αυτοδιοικητικός, κανένας πολίτης όμως δεν επιχαίρει με την οικονομική δυσπραγία του Δήμου του, διότι αυτό έχει επιπτώσεις στις υπηρεσίες που αυτός προσφέρει.

Έτσι είναι ιδιαίτερα θετικό που στην τρέχουσα δημοτική περίοδο η Δημοτική Αρχή έχει στη διάθεσή της τα πολλά εκατομμύρια του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, και της προηγούμενης δημοτικής περιόδου που δεν απέδιδε η ΔΕΗ, καθώς και το γεγονός ότι, εάν η Κυβέρνηση είναι συνεπής, ο Δήμος θα εισπράξει τον Δεκέμβριο την τελευταία δόση των παρακρατηθέντων της περιόδου πριν το 2008.

Αν θέλουμε όμως να αποτιμήσουμε σήμερα την έως τώρα πορεία της Δημοτικής Αρχής στον τομέα των οικονομικών, αυτό επιβάλλεται να γίνει με βάση τα επίσημα και δημοσιοποιημένα στοιχεία.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται συνοπτικά, και συγκρίνονται μεταξύ τους, τα οικονομικά στοιχεία στις 30-9-2014 (ένα μήνα μετά την ανάληψη των νέων αρχών) με αυτά στις 31-12-2015, όπως αυτά προκύπτουν από τις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις του Δήμου (δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα επόμενα τρίμηνα, του 2016, οι δανειακές υποχρεώσεις αφορούν το σύνολό τους, έως την πλήρη αποπληρωμή τους):

wsrathsrthsrthrwsthwr

(τα αναλυτικά στοιχεία διαθέσιμα στις διευθύνσεις:

https://diavgeia.gov.gr/decision/view6Ζ20ΩΛΠ-ΤΧΖ και

https://diavgeia.gov.gr/decision/view60ΦΘΩΛΠ-0ΙΧ )

Η εικόνα που αναδεικνύεται απ´ τους αριθμούς είναι ξεκάθαρη. Σημασία δεν έχουν μόνον τα διαθέσιμα, οι υποχρεώσεις ή οι απαιτήσεις. Σημασία έχει η συνολική εικόνα της οικονομικής κατάστασης, σε συνδυασμό πάντα με το έργο που παράγει ο Δήμος.

Διότι ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση. Είναι η κρατική εκείνη οντότητα, που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και η κυρίαρχη αποστολή του είναι να μεριμνά για την ανάπτυξη του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, με έργα δράσεις και πρωτοβουλίες, κάτι που λείπει σήμερα.

Είναι ολοφάνερο λοιπόν και σε τι κατάσταση παραδώσαμε τα οικονομικά του Δήμου, καθώς και η από εκεί και πέρα πορεία τους.

Μακριά από την λογική ¨για όλα φταίνε οι προηγούμενοι¨, υπηρετούμε με συνέπεια τις ευθύνες που μας ανέθεσαν οι πολίτες του Δήμου και θα επιβραβεύσουμε κάθε θετική πρωτοβουλία και εξέλιξη, αρκεί αυτή να μην προέρχεται από στάση πληρωμών.

Το έχουν ανάγκη οι πολίτες που βιώνουν μια συνεχώς επιδεινούμενη καθημερινότητα.

Το έχει ανάγκη ο τόπος, οι πολίτες, οι άνεργοι, οι ξενιτεμένοι νέοι, όλοι μας ανεξαιρέτως.

Ας πράξει λοιπόν το καθήκον της και η Δημοτική Αρχή ….

Όσον αφορά την πάγια τακτική του κ. Ιωαννίδη να αναφέρεται στο παρελθόν, αυτή τη φορά μιλώντας για προχειρότητα και αδιαφάνεια, ας φροντίσει :

Να απαντά έγκαιρα στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης για τα οικονομικά του Δήμου που εκκρεμούν πάνω απο έξι μήνες,
Να ολοκληρώνει και δημοσιεύει έγκαιρα τις τριμηνιαίες οικονονομικές καταστάσεις (καμία μέχρι τώρα για το 2016),
Να ολοκληρώνει έγκαιρα τον ισολογισμό του παρελθόντος έτους,

Και τότε το ξανασυζητάμε ….

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.