Γενική Συνέλευση Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης την Κυριακή 6 Νοέμβρη



kozani_zografiaΓενική Συνέλευση, Κυριακή 6 Νοέμβρη 11:00πμ στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης
-Συζητάμε τα προβλήματα του κλάδου, συμμετέχουμε στις αποφάσεις- Οργανώνουμε την πανελλαδική απεργία στις 24 Νοεμβρίου
-Εκλέγουμε τους αντιπροσώπους μας για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ που θα γίνει 19-20 Νοέμβρη

Συνάδελφοι,
Είμαστε για 2η φορά με κυβέρνηση «αριστερά» και μάλιστα στο 2ο χρόνο κι ο καθένας καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε να συνεχίσει το έγκλημα των προηγούμενων, να φορτώσει δηλαδή όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, έτσι ώστε να βγουν οι εργοδότες με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Στα ήδη ψηφισμένα αντιλαϊκά μέτρα ήρθαν να «κουμπώσουν» κι αυτά που πήραν αυτοί με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ακόμα παραπέρα υποβάθμιση της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας.

Φέρνουν νέο συνδικαλιστικό νόμο, που στόχο θα έχει να ποινικοποιήσει ακόμα και τη σκέψη για απεργία, να βάλει μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων. Ήδη τα δικαστήρια βγήκαν σαν «λαγοί» της κυβέρνησης, με την πρόσφατη απόφασή τους, να παγώσουν τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, μετά από την προσφυγή των τραπεζιτών και του εργοδοτικού σωματείου της ALPHA BANK, με το σκεπτικό ότι οι εργάτες και τα δευτεροβάθμια όργανά τους δεν είναι ικανοί να κρίνουν αν ένα σωματείο έκανε κανονικά εκλογές ή παράτυπα.

Ετοιμάζουν νέα επίθεση με το νόμο για τα εργασιακά, όπου μαζί με την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ κ.τ.λ. θέλουν να κόψουν το δωροαδειόσημο, το επίδομα ανεργίας, που θα το δίνουν στους εργοδότες.

Το πρόβλημα το ζεις στο πετσί σου, δε χρειάζονται περιγραφές. Δοκίμασες και την εναλλαγή κυβερνήσεων και το σιχτίρισμα και τη λογική του μικρότερου κακού. Τώρα, έμαθες πως από το «σχίσιμο» προχώρησε στην υπογραφή του 3ου μνημονίου! Κατάλαβες πως η σημερινή κυβέρνηση ήρθε να εξυπηρετήσει καλύτερα την πολιτική των μεγαλοκατασκευαστών, των βιομηχάνων, του κεφαλαίου. Να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Το μόνο που δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα είναι η δικιά σου δύναμη!

Για σκέψου, αν ήταν καθολική η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, θα είχαν τη δυνατότητα να περάσουν αυτά τα μέτρα; Αν όλοι οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις κατασκευές ήταν οργανωμένοι και συμμετείχαν ενεργά στη ζωή και τη δράση του Συνδικάτου, θα υπήρχε φόβος και μοιρολατρία;

Δες γύρω σου τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν για έργα, όπως αντιπλημμυρικά, για να μην πνίγεται ο κόσμος και καταστρέφονται οι περιουσίες των λαϊκών νοικοκυριών, αντισεισμικά, για να μη θρηνούμε θύματα από τους σεισμούς όπως πρόσφατα στην Ιταλία, από σχολεία, για να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα σε κοντέινερ, από νοσοκομεία, ιατρεία, από λαϊκές κατοικίες, για να πάψουμε να μένουμε στο νοίκι ή να χρωστάμε το σπίτι μας στην τράπεζα.

Αυτοί όμως, αντί να χρηματοδοτήσουν τέτοια έργα, δίνουν τα λεφτά στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ, σε νέους αναπτυξιακούς νόμους για την παραπάνω χρηματοδότηση του κεφαλαίου. Χαρατσώνουν τον κοσμάκη για να νομιμοποιήσει ένα σπιτάκι που έκανε.
Από τα πρόστιμα που πάνε στο ΙΚΑ, αντί να τα αποδώσουν στους οικοδόμους με διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, αξιοποιούν αυτά τα ποσά για να κλείσουν τρύπες που δημιουργούν με τις χαριστικές ρυθμίσεις, το τζογάρισμα που κάνουν με τα αποθεματικά των ταμείων κ.τ.λ.
Στο επίπεδο της οικονομίας, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και προ κρίσης, αλλά και μέσα στην κρίση, έχουν φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της εργατικής, λαϊκής οικογένειας. Η μαζική ανεργία, οι μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με τα ωράρια λάστιχα, τα 10ωρά και 12ωρά, τα κουτσουρεμένα μεροκάματα των 25€ και 30€, η ανασφάλιστη ή αδήλωτη εργασία και οι «κλεμμένες» ημέρες δουλειάς, δεν είναι προσωρινά φαινόμενα. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούν και αυτές οι συνθήκες να ανατραπούν.

Ο κλάδος αυτό το βιώνει από πρώτο χέρι. Η ανεργία έχει φτάσει το 90%! Η κατάργηση των ΣΣΕ έφερε τεράστια κέρδη στις κατασκευαστικές εταιρίες και στους οικοδόμους μεροκάματα 25-30 ευρώ και ωράριο από «ήλιο σε ήλιο». Στο όριο συνταξιοδότησης μας πρόσθεσαν 2 χρόνια και συντάξεις πείνας.
Σχεδιάζουν την ακόμη παραπέρα μείωση μισθών και ημερομισθίων, την απελευθέρωση των απολύσεων, να μπορούν οι εργοδότες να προχωρούν χωρίς κανένα εμπόδιο σε ομαδικές απολύσεις χωρίς περιορισμούς. Ετοιμάζουν αλλαγές στη λειτουργία των συνδικάτων, στη συνδικαλιστική δράση. Θέλουν να δυσκολέψουν την οργάνωση των εργαζομένων, να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στο εργατικό κίνημα για να περνούν ανεμπόδιστα και χωρίς αναταράξεις τα βάρβαρα μέτρα ώστε να διαιωνίζεται η εξουσία τους.

Συνάδελφοι
Η ανάγκη ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος γέννησε το ΠΑΜΕ πριν από 17 χρόνια. Ήρθε να καλύψει την ανάγκη για ένα διακριτό, ταξικό πόλο στο εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα.
Από τότε που συγκροτήθηκε, το 1999, δώσαμε πολλές μικρές και μεγάλες σκληρές μάχες, με όλες τις μορφές πάλης, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης. Από τότε μέχρι σήμερα, με την ακούραστη και ασταμάτητη δράση μας για τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα, το ΠΑΜΕ αναγνωρίζεται πλατιά από όλους τους εργαζόμενους ως η πιο συγκροτημένη, αγωνιστική και μαχητική δύναμη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Τι είναι το ΠΑΜΕ και ποια η συμβολή του στον αγώνα των εργαζομένων:
Το ΠΑΜΕ δεν είναι παράταξη ή κομματικός φορέας. Είναι μέτωπο οργανώσεων της εργατικής τάξης, συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Επιτροπών Αγώνα, εκλεγμένων συνδικαλιστών που με όρους μαζικού κινήματος παλεύουν συντονισμένα με βάση πλαίσιο στόχων πάλης που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, με γραμμή σύγκρουσης με την μεγαλοεργοδοσία, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ.
Με αυτή τη γραμμή, αλλά και με τη δράση μας, με το παράδειγμα του κάθε αγωνιστή που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ μέσα από το σωματείο και δρα στον κλάδο και στον τόπο δουλειάς του, δώσαμε πνοή και ζωντάνια στο εργατικό κίνημα. Κάναμε προσπάθεια να μπουν στη μάχη περισσότεροι εργάτες και εργάτριες, να αναδειχτεί ότι μπορεί να υπάρχει άλλη προοπτική από αυτή που μας προετοιμάζουν.

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση για όλους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κανένας οικοδόμος χωρίς ασφάλεια ποτέ και πουθενά.
Σύνταξη στα 55 χρόνια. Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας.
Μέτρα για την προστασία των ανέργων. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλο το χρόνο ανεργίας.
Δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους.

Αναγνώριση των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.
Πλήρη ασφαλιστική, ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, των μεταναστών, των εργαζομένων με μερική απασχόληση.
Αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με στόχο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων για τα παιδιά μας.

Απαγόρευση των πλειστηριασμών και της διακοπής των παροχών από τις πρώην ΔΕΚΟ στους άνεργους.
Κατάργηση όλων των φόρων και της φοροληστείας του λαϊκού εισοδήματος.
Υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ στα όρια του 2009, δηλαδή α) ΤΕΧΝΙΤΕΣ 61,93€ β) ΒΟΗΘΟΙ ΤΕΧΝΙΤΩΝ & ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ 55,36 € γ) ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ 52,35€ (χωρίς να υπολογίζονται τριετίες και επίδομα γάμου) όπως και της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. 7ωρο-5νθημερο-35ωρο
Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, του 13ου και 14ου μισθού.

Κοζάνη 25/10/16

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.