Άμεση δημιουργία φορέα διαχείρισης και αξιοποίησης της λίμνης Πολυφύτου



aaajkdktdkdtdksdjrsjdjy

Με εξαιρετική επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου η ημερίδα με θέμα «Λίμνη Πολυφύτου – Προοπτικές και δυνατότητες ολοκληρωμένης αξιοποίησης». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Αιανή, ιστορική έδρα του δήμου Κοζάνης, 42 χρόνια μετά τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου. Η πρωτοβουλία ανήκει στην περιφερειακή παράταξη «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΕΠΟΧΗ» (επικεφαλής ο περιφερειακός σύμβουλος και βουλευτής Θέμης Μουμουλίδης), με συνδιοργανωτές τις δημοτικές παρατάξεις «ΚΟΖΑΝΗ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» και «ΑΝΤ.Α.Μ.Α.» (Σέρβια- Βελβεντός).

Στην κατάμεστη αίθουσα Τέχνης της Αιανής, αναπτύχτηκε ένας γόνιμος διάλογος και αναδείχτηκαν τα προβλήματα αλλά και οι προοπτικές της περιοχής. Έμπρακτος συμπαραστάτης της ημερίδας ήταν η Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Με την παρουσία στελεχών της κυβέρνησης, που εκπροσωπήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη και τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μιχάλη Βερροιόπουλο, με την εκπροσώπηση της ΔΕΗ Α.Ε. από τον Διευθυντή της Δ/νσης Υδροηλεκτρικής παραγωγής κ. Ιωάννη Αργυράκη καθώς και πληθώρα εισηγητών, εξαντλώντας όλα τα αντικείμενα και τις δραστηριότητες της παραλίμνιας περιοχής (γεωργία – αλιεία, υποδομές, ιστορία, πολιτισμός, αναψυχή) δημιουργήθηκε το «πλαίσιο» που ορίζει τη νέα αυτή προσπάθεια.

Η διάρκεια της ημερίδας ξεπέρασε τις πέντε ώρες αφού πέραν των εξαιρετικών εισηγήσεων των κ.κ. Γιώργου Αμανατίδη, Διονύση Γλάβενα, Αρετής Χονδρογιάννη, Χαρίκλειας Ψαλτοπούλου, Μάρκου Τσιτσέλη και Γιάννη Αποστολίδη ακολούθησαν δεκάδες τοποθετήσεις από φορείς (αλιείς, αγρότες κ.ά), αυτοδιοικητικούς και πολίτες.

Αγωνία όλων ήταν η νέα αυτή προσπάθεια να μην μείνει «στα χαρτιά» αλλά να υπάρξει άμεσο και απτό αποτέλεσμα μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο χρηματοδότησης 2014-2020. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως η ανάπτυξη και η αξιοποίηση της Λίμνης Πολυφύτου, μπορεί να αποτελέσει ένα κορυφαίο αναπτυξιακό έργο για την περιοχή τα επόμενα χρόνια.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Θόδωρο Καρυπίδη, αλλά και οι αρμόδιοι επιστήμονες συμφώνησαν πως είναι άμεση η ανάγκη σύστασης ενός φορέα διαχείρισης και ακόμα πιο άμεση η ανάγκη να συγκροτηθεί μια επιτροπή για το σκοπό αυτό σύμφωνα με την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης. Ο Φορέας διαχείρισης θα αναλάβει τη διεκπεραίωση της φιλόδοξης αυτής προσπάθειας και την υλοποίηση του οράματος πολλών γενεών για την περιοχή.

Στα θετικά αποτελέσματα της Ημερίδας σημειώνουμε:
Τη δέσμευση του Γ.Γ. Μιχάλη Βερροιόπουλου για τη δημιουργία σύγχρονου φορέα διαχείρισης.
Τη δέσμευση του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκου Μπόλαρη για τη στήριξη ενός συγκροτημένου προγράμματος ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Τη δέσμευση των διοργανωτών για συστηματική ενημέρωση των πολιτών της περιοχής.

Την υιοθέτηση της πρότασης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Κοζάνης κ. Παναγιώτη Πλακεντά για δημιουργία επιτροπής που θα δρομολογήσει και θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις μέχρι τη δημιουργία Φορέα διαχείρισης.

Τα μέλη της επιτροπής Θόδωρος Καρυπίδης – περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, Παναγιώτης Πλακεντάς-Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης – Δήμαρχος Κοζάνης, Αθανάσιος Κοσματόπουλος – Δήμαρχος Σερβίων Βελβεντού, Γιώργος Δακής – Επικεφαλής παράταξης αξιωματικής αντιπολίτευσης και Θέμης Μουμουλίδης – επικεφαλής παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΕΠΟΧΗ» .

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΕΠΟΧΗ
ΚΟΖΑΝΗ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ
ΑΝΤ.Α.Μ.Α.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Άμεση δημιουργία φορέα διαχείρισης και αξιοποίησης της λίμνης Πολυφύτου

  1. Αφού αξιοποιήθηκε με το παραπάνω η ΔΕΗ από τους διοργανωτές, σειρά έχει η Λίμνη Πολυφυτου!
    Άντε ρε παιδιά ας μαζευτούμε όλοι μαζί, να βάλουμε πλάτη, να πάρουμε και τα κονδύλια που χρειάζονται (μαζί και ο υπολογισμός της μιζας), να αναλάβουμε κι όλοι μαζί την αποπληρωμή του συνολικού κόστους (ένα μνημόνιο δρόμος είναι), και μετά να είστε βέβαιοι ότι το Πολιτικό Προσωπικό του τόπου θα βάλει την υπογραφή του (όπως ξέρει και χωρίς να λογαριάζει κανέναν) για να δωθεί στα κατάλληλα συντροφικα χέρια για Καλύτερη “αξιοποίηση”!
    Λουλειτσες…………..,!!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.