Η φωτογραφία της ημέρας: Παραμονή 28ης Οκτωβρίου του 1949 στην Κοζάνη! Από τον Γιάννη Τσιομπάνο



14732397_10211345491771923_7371760810849469797_n

Μια εξαιρετική φωτογραφία εντοπίσαμε στο προφίλ του καλού φίλου του KOZANILIFE.GR κ. Γιάννη Τσιομπάνου, τραβηγμένη στις 27 Οκτωβρίου του 1949 στην Κοζάνη.

Ο ίδιος γράφει:

27 Οκτωβρίου του 1949 και ένα ηλιόλουστο πρωινό, παραμονή της εθνικής εορτής του μεγάλου ΟΧΙ, η Κοζάνη ετοιμάζεται για τη μεγάλη ημέρα.

Δύσκολες εποχές, καθώς οι πληγές του ελληνικού εμφυλίου ήταν ακόμη πολύ νωπές. Μόλις ελάχιστες ημέρες νωρίτερα, στις 15 Οκτωβρίου του 1949, η εξόριστη τότε προσωρινή κυβέρνηση των ανταρτών έδινε τέλος στις εχθροπραξίες με διάγγελμα που είχε μεταδοθεί από το ραδιοσταθμό του Βουκουρεστίου. Ωστόσο, τίποτε δεν έπρεπε να εμποδίσει το μεγάλο αυτό εορτασμό της ιστορικής απάντησης του ΟΧΙ στις κατακτητικές αξιώσεις της Ιταλίας. Άλλωστε, το σύνθημα αυτό είχε περάσει στη συνείδηση των Ελλήνων από την πρώτη στιγμή που ειπώθηκε. Στη φωτογραφία (αγνώστου φωτογράφου, πιθανολογώ Αθηναίου φωτορεπόρτερ), που πολύ πρόσφατα ήρθε να προστεθεί στο προσωπικό μου αρχείο, βλέπουμε το κωδωνοστάσιο της Κοζάνης, σήμα κατατεθέν της πόλης, να έχει επιβλητικό ένα τεράστιο επετειακό ΟΧΙ στην κορυφή του.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, έχοντας στην πλάτη μας (πίσω και ελαφρώς δεξιά) τη Ν.Τσόντζα και στα δεξιά μας το Hondos Center. Η προσθήκη του πυργίσκου στην κορυφή του κωδωνοστασίου έγινε λίγο αργότερα, τη δεκαετία του 1960. Τέλος, στα δεξιά και πίσω από τα δέντρα διακρίνεται το ισόγειο του Ερμιονίου, ανώ η μορφή τρούλου που βλέπουμε στο μέσο της φωτογραφίας είναι του Αγίου Νικολάου. Διέθετε 2 τέτοια χαρακτηριστικά φανάρια στη σκεπή του, τα οποία τοποθετήθηκαν το 1916 από το μητροπολίτη Φώτιο για να καλύψουν τις ανάγκες φυσικού φωτισμού του ναού και αποξηλώθηκαν το 1975 από το μητροπολίτη Διονύσιο.

Σαν σήμερα λοιπόν, ακριβώς την ίδια μέρα του 1949, μέσα από αυτή τη φωτογραφία-ντοκουμέντο βλέπουμε πως η Κοζάνη ετοιμαζόταν να τιμήσει τη μεγάλη επέτειο του ΟΧΙ και ν΄αποδώσει ευγνωμοσύνη στους ήρωες που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία μας. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και μεις. Τους χρωστάμε ακόμη περισσότερα. Χρόνια Πολλά!

Ν.Α. για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.