Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ενέργεια για την κινητοποίηση εργαζομένων σε εργολάβο στο Βόρειο Πεδίο

orixeio_dei1

Την Πέμπτη 6/10/2016 έληξε η κινητοποίηση των εργαζομένων στην εργολαβία του Σαββίδη στο Ορυχείο Βορείου Πεδίου. Οι εργαζόμενοι μετά από Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας αφού ήταν απλήρωτοι για 3 μήνες. Ο εργολάβος αμέσως βρήκε χρήματα να πληρώσει τους εργαζόμενους μόνο για ένα μήνα (για να αποφύγει την επίσχεση εργασίας).

Δεν έμεινε όμως εκεί. Εκδικητικά αφήρεσε από τους εργαζόμενους το αντικείμενο εργασίας (έμμεση απόλυση) προς τάξη και συμμόρφωση τους. Η πράξη αυτή πέρα από αυταρχική είναι και παράνομη σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν άμεσα σε αυτή τη μεθόδευση με Γενική Συνέλευση και συνέχιση του αγώνα με αίτημα την άμεση επιστροφή τους στην δουλειά.

Αυτή την αγωνιστική στάση δεν τους τη συγχώρησε η Διεύθυνση του Ορυχείου Βόρειου Πεδίου και ο εργολάβος. Σε αγαστή συνεργασία εφάρμοσαν την πάγια τακτική τους όταν οι εργαζόμενοι σηκώνουν το κεφάλι και διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Τρομοκρατία, διάσπαση, κοινωνικό αυτοματισμό για όποιον διεκδικεί τα αυτονόητα, την πληρωμή των δεδουλευμένων τους χωρίς καθυστέρηση. Αυτοί που επικαλούνται την νομιμότητα σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι αντιδρούν, την ίδια στιγμή κλείνουν τα μάτια στη κατάφορη παραβίαση ακόμα και αυτού του αντεργατικού πλαισίου, με τα απλήρωτα δώρα και επιδόματα, τους μισθούς πείνας, τις απλήρωτες υπερωρίες και σαββατοκύριακα, την έλλειψη στοιχειωδών μέσων προστασίας κ.α.

Δεν θα μπορούσε έξω από το μένος τη ΔΕΗ και εργολάβου να μείνει το ΣΕΕΕΝ στο οποίο επιτέθηκαν με συκοφαντίες και προβοκάτσιες. Δεν ήταν τυχαία η στάση τους μιας και το κλαδικό ταξικό σωματείο ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζόμενων. Τους ενοχλεί αυτή η στάση που πάει κόντρα στην κατάσταση που βρίσκεται το κίνημα στους χώρους της ΔΕΗ με σωματεία υποταγμένα στη θέληση της εργοδοσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση των ταξικών δυνάμεων σε σωματεία όπως ο Σπάρτακος να κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας για να εκφραστεί αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους εργάτες έπεσε στο κενό μιας και η πλειοψηφία του το αρνήθηκε.

Βασικό συμπέρασμα που βγαίνει και από αυτή την κινητοποίηση των απλήρωτων εργαζόμενων στο Ορυχείο Βόρειου Πεδίου είναι ότι οι εργαζόμενοι στον αγώνα για ανθρώπινους μισθούς, ενάντια στην απλήρωτη δουλειά, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας έχουν απέναντι τους, την ΔΕΗ Α.Ε, τους εργολάβους, τους μηχανισμούς του κράτους. Για να μπορέσει να είναι νικηφόρος ένας τέτοιος αγώνας απέναντι σε αυτό το μαύρο μέτωπο απαιτεί ενότητα όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα εργασιακής σχέσης, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα, να βάζει στο επίκεντρο την ουσία του προβλήματος που είναι η ύπαρξη του δουλεμπορίου για τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε και των εργολάβων.

Ο αγώνας συνεχίζεται και διεκδικούμε :

-Μόνιμη και σταθερή για όλους. Κατάργηση του δουλεμπορίου. Καμία απόλυση εργαζόμενου που αγωνίζεται και διεκδικεί το δίκιο του.
-Καμία καθυστέρηση των δεδουλευμένων. Υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες με κατώτατο μισθό 751 ευρώ.
-Έκτακτο επίδομα 1000ευρώ για τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους.