Ερμακιά Εορδαίας: Εντυπωσιακό σπήλαιο, με μοναδική πολυχρωμία



i6s5si6si6s6uisu6ss6i5s6i

Σε πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή, καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, μπορεί να μετατραπεί το Σπήλαιο της Ερμακιάς Εορδαίας.

Πρόκειται για ένα μικρό αλλά ιδιαίτερα αξιοποιήσιμο σπήλαιο-όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί- μήκους 50 μέτρων, με εντυπωσιακό σπηλαιολογικό διάκοσμο, σταλακτίτες, σταλαγμίτες και τεράστιες σταλαγμιτικές κολώνες, με ύψος που φθάνει μέχρι και τα 6 μέτρα.

Το Σπήλαιο Ερμακιάς , εξερευνήθηκε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και τον Γιάννη Ιωάννου το 1969 , είναι το μοναδικό στην περιοχή της Εορδαίας και από τα ελάχιστα στην Δυτική Μακεδονία.

Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο γεωλόγος, σπηλαιολόγος και αρχαιολόγος Λάζαρος Χατζηλαζαρίδης, «το Σπήλαιο της Ερμακιάς -σε αντίθεση με πολλά άλλα σπήλαια σε όλη την χώρα- έχει μία μοναδική πολυχρωμία , με κόκκινο, γκρι, κίτρινο, άσπρο και μπεζ χρώμα», η οποία με ειδική φωταγώγηση, θα μπορούσε να τραβήξει κυριολεκτικά την προσοχή και το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, το ζητούμενο πλέον είναι η αξιοποίηση του Σπηλαίου της Ερμακιάς στην Εορδαία, κάτι που προϋποθέτει την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια.

Σε ότι αφορά το ίδιο το Σπήλαιο της Ερμακιάς , «δεν θα χρειασθούν ιδιαίτερα αυξημένα κονδύλια και πόροι», υποστηρίζει ο Σπηλαιολόγος Λάζαρος Χατζηλαζαρίδης, δίνοντας προτεραιότητα σε έναν τουριστικό διάδρομο μήκους 100 μέτρων που πρέπει να δημιουργηθεί στο Σπήλαιο Ερμακιάς, για να είναι επισκέψιμος ο χώρος, στον οποίο μάλιστα υπάρχει και προσβάσιμο οδικό δίκτυο.

Αναδεικνύοντας ένα σχετικά άγνωστο σπήλαιο στην χώρα, η ΕΡΤ Κοζάνης ζήτησε και εξασφάλισε σχετικές φωτογραφίες από το Σπήλαιο Ερμακιάς στην Εορδαία, τις οποίες μας διέθεσε ο Σπηλαιολόγος και Αρχαιολόγος Λάζαρος Χατζηλαζαρίδης.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ- Αντώνης Μαυρίδης

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ερμακιά Εορδαίας: Εντυπωσιακό σπήλαιο, με μοναδική πολυχρωμία

  1. Ειδοποίηση: σκαθάρι » Ερμακιά Εορδαίας: Εντυπωσιακό σπήλαιο, με μοναδική πολυχρωμία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.