Η Φωτεινή Αγραφιώτη από την Κοζάνη μπορεί και θέλει να χτίσει την επόμενη Google



00agrafioti-foto-21

Λατρεύει την τεχνολογία και την ενδιαφέρει να δημιουργήσει την επόμενη Google. Αν η Φωτεινή Αγραφιώτη δεν ήταν καινοτόμος επιχειρηματίας στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, ίσως την κέρδιζε ο κινηματογράφος και τα ειδικά εφέ. Στα 25 της επινόησε την τεχνολογία πιστοποίησης καρδιακού παλμού HeartID ως διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Το 2010 μαζί με την ομάδα της δημιούργησε την αντίστοιχη φορητή συσκευή, το περικάρπιο «Νymi», και συνέστησε εταιρεία για την προώθησή του στην αγορά.

Υπήρξε επικεφαλής υπηρεσιών πληροφορικής στην Architech και ιδρύτρια των εργαστηρίων ArchitechLabs για έρευνες στην τεχνολογία αναγνώρισης συναισθημάτων. Το 2012 της απονεμήθηκε ο τίτλος «Εφευρέτρια της Χρονιάς» από το πανεπιστήμιο του Τορόντο. Σήμερα η Φωτεινή Αγραφιώτη διευθύνει την εταιρεία τεχνολογιών γνωστικής έρευνας Noetic.ai, την οποία και ίδρυσε. Θέλει να δοκιμάζει τον εαυτό της έξω από την περιοχή, όπου αισθάνεται ασφάλεια, και ξέρει πως ένα σημάδι ότι κάνεις κάτι σημαντικό είναι, όταν φοβάσαι πολύ γι’ αυτό. Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου μιλάει στο TEDx Academy στο Μέγαρο Μουσικής.

agrafioti-foto-1Ποια είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή σας; Θέλω να δημιουργήσω μεγάλα πράγματα. Στόχος μου είναι η χτίσω την επόμενη Google.

Πώς διαχειρίζεστε τους φόβους σας και πως τους υπερνικάτε; Εάν δεν φοβάμαι, αυτό είναι ένδειξη πως δεν καταπιάνομαι με κάτι άξιο λόγου. Προσπαθώ να «ξεβολεύομαι» όσο πιο συχνά μπορώ.

Γιατί διαλέξατε ως ερευνητική και επαγγελματική κατεύθυνση την τεχνολογία; Αγαπάω πολύ τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και ήταν όνειρό μου να γίνω μηχανικός ειδικών εφέ. Δεν κατέληξα στο Χόλιγουντ, αλλά είμαι ερωτευμένη με τον τομέα μου, κυρίως γιατί σε κάνει να αισθάνεσαι «μικρός Θεός.» Μπορείς να κτίσεις κάτι σημαντικό από το τίποτε. Νομίζω πώς όπως μαθαίνουμε να γράφουμε, θα έπρεπε από μικρά παιδιά να μαθαίνουμε να γράφουμε κώδικα.

Τι κάνατε δηλαδή; Όταν ξεκινούσα την έρευνά μου το 2006 στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εντόπισα έκθεση καρδιολόγων, στην οποία επισήμαιναν ότι οι υγιείς άνθρωποι έχουν διαφορετική εικόνα στα ηλεκτροκαρδιογραφήματά τους κι αυτό επηρεάζει άμεσα τη διάγνωσή τους. Όταν κάνεις καρδιογράφημα, ο γιατρός πάντα ζητά και ένα παλαιότερο να συγκρίνει τη μορφή των κυμάτων. Τα κύματα είναι διαφορετικά από των άλλων ανθρώπων και μερικές φορές είναι δύσκολο να κρίνει, εάν μία δεδομένη μορφολογία τους συνιστά συνθήκη της καρδιάς ή απλά είναι έτσι το δικό σου καρδιογράφημα. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνήσω, εάν το καρδιογράφημα είναι επαρκώς μοναδικό για να ταυτοποιεί ανθρώπους και όντως έτσι αποδείχθηκε.

Οπότε; Καταγράψαμε με τους συνεργάτες ερευνητές τον καρδιακό παλμό διαφορετικών ανθρώπων και δημιουργήσαμε αλγορίθμους, οι οποίοι τον ανέλυαν αυτόματα και καθόριζαν την ταυτότητα του προσώπου. Ήταν μακρύς ο δρόμος για να μπορέσουμε να καταστήσουμε αποδεκτή την ιδέα μας από την επιστημονική κοινότητα πρώτα και τον επιχειρηματικό κόσμο μετά.

Τι σας προσέφερε μέχρι τώρα η Ελλάδα και ο Καναδάς σε επίπεδο ακαδημαϊκό και γενικότερου οπλισμού; Και οι δυο χώρες, μου έδωσαν πολλά. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για την εκπαίδευση, που πήρα από το σχολείο και τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Είχα απίστευτους δασκάλους και με διδάξανε να στοχεύω ψηλά. Επιπλέον, είμαι χαρούμενη για την ευκαιρία, που είχα να ζήσω σε μία χώρα εντελώς διαφορετική από την Ελλάδα. Ο Καναδάς είναι η δεύτερη πατρίδα μου, που πίστεψε σε μένα και τις – μερικές φορές – τρελές ιδέες μου, χρηματοδότησε την επιστημονική μου έρευνα και επιτάχυνε την ανάπτυξη της εταιρείας μου.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη της Φωτεινής Αγραφιώτη στο popaganda.gr – κλικ εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.