Η επίκαιρη συνταγή της ημέρας για Φανουρόπιτα, από τον σεφ Χρήστο Γανίτη

1mhtddjtrdsrtjd

Στις 27 Αυγούστου κάθε χρόνου, η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Φανούριο, πολιούχο και προστάτη της πόλης αλλά και όλου του νησιού της Ρόδου. Οι πιστοί φτιάχνουν πίτες στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου, τις γνωστές «Φανουρόπιτες», τις οποίες μοιράζουν, αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της φανουρόπιτας, πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, 7, 9 ή 11. Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι καθόλου τυχαίοι, καθώς ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.

Με το πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκε στη λαϊκή παράδοση να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Άγιος Φανούριος θεωρείται από πολλούς ως κύριος των απολεσθέντων αντικειμένων, από παρετυμολογία του ονόματος του προς το ρήμα «φαίνω» (=φανερώνω).

Και όπως κάθε τόπος έχει την δική του μουσική, έτσι και η συνταγή της φανουρόπιτας έχει της δικές της παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή! Παρακάτω σας παρουσιάζω μια εύκολη συνταγή με 9 υλικά για μια αφράτη και πεντανόστιμη φανουρόπιτα!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ 9 ΥΛΙΚΑ

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά
Προθερμασμένος φούρνος: Ναι
Μερίδες: 12

4jytdkytdkytkytyuΥΛΙΚΑ
ένα ορθογώνιο ταψί μεγέθους 24εκ × 28εκ
4 φλ. (400gr) μαλακό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
5 κ.γλ. (20gr) μπέικιν πάουντερ
2 κ.γλ. (2gr) κανέλα
1 κ.γλ. (1gr) γαρύφαλλο τριμμένο
1 ½ φλ. (203gr) ζάχαρη
1 φλ. (100gr) σταφίδες σουλτανίνες
2 φλ. (120gr) καρύδια (σπασμένα στο γουδί)
2 φλ. (260gr) νερό
1 φλ. (113gr) ηλιέλαιο
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα βαθύ μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Σπάμε τα καρύδια στο γουδί και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Μαζί ρίχνουμε και τις σταφίδες.
Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το νερό και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Λαδώνουμε με λίγο ηλιέλαιο το ταψί και αδειάζουμε το μείγμα μέσα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Ψήνουμε σε αέρα στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Η φανουρόπιτα είναι έτοιμη όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι στην πίτα αυτό βγαίνει στεγνό.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά, ξεφορμάρουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Το μείγμα είναι αρκετά ελαστικό και ίσως σας δυσκολέψει να το στρώσετε, όταν το αδειάσετε στο ταψί. Ωστόσο, μια βρεγμένη σπάτουλα μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα σαν και αυτό:

Για πιο πλούσιο άρωμα και γεύση προσθέστε:
─ ξύσμα από 2 μέτρια πορτοκάλια
─ 2 κ.γλ. (2gr) αλάτι
Έτσι, θα έχετε μια φανουρόπιτα με 11 υλικά!

Καλή σας επιτυχία!

Του Chef Χρήστου Γανίτη
e-mail: chefganitis@hotmail.com

Κοινοποιήστε
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+1Email this to someonePrint this page

Σχολιάστε