Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης φιλοξενεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων και την παράσταση «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου



sres5456u4su65sidlf8ll89Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης με αφορμή το πρωτόκολλο συνεργασίας του με τα υπόλοιπα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, στο πλαίσιο του δικτύου των « ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας οδού» φιλοξενεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων και την παράσταση «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης το Σάββατο 20 Αυγούστου, ώρα 21:00

Το Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων συνεχίζοντας την μακρά καλλιτεχνική πορεία με πολύ σπουδαίες παραστάσεις στο ιστορικό του ,το ηπειρωτικό Θέατρο ,παρουσιάζει ένα σπουδαίο έργο, με κωμικά στοιχεία και παρεξηγήσεις, ιδανικό για καλοκαίρι και ανοιχτούς χώρους. Πρόκειται για τους «Επιτρέποντες» του μεγάλου αρχαίου ποιητή Μενάνδρου που αποτελεί την 109η επαγγελματική θεατρική παραγωγή του ηπειρωτικού Θεάτρου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο σπουδαίος αυτός αρχαίος ποιητής θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της «νέας κωμωδίας», η οποία αποτελεί την τελευταία φάση ανάπτυξης της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας. Η γλώσσα του Μενάνδρου είναι απλή, οι ήρωές του καθημερινοί σε καταστάσεις ρεαλιστικές. Ο Μένανδρος σκιαγραφεί χαρακτήρες που εξελίσσονται στη διάρκεια των έργων του, δείχνοντας σεβασμό στις αξίες της αξιοπρέπειας, της μετάνοιας, της αγάπης. Εστιάζει σε πρόσωπα, που διακατέχονται από επιθυμίες, πάθη, ελαττώματα αλλά και αρετές. Οι ιστορίες του έχουν σημείο αναφοράς τον έρωτα των νέων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέχρι να πετύχουν την πολυπόθητη ένωσή τους.

Λίγα λόγια για το έργο
Επιστρέφοντας από μακρά απουσία εκτός Αθηνών, ο νιόπαντρος Χαρίσιος ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του γέννησε παιδί, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να είναι δικό του. Αγανακτισμένος, εγκαταλείπει τη συζυγική εστία και περνά τον καιρό του μπεκρολογώντας και ασωτεύοντας στο σπίτι του φίλου του Χαιρέστρατου. Ο πεθερός του Σμικρίνης, αγανακτισμένος επίσης από τις σπατάλες του γαμπρού του, τις οποίες θεωρεί απειλή για την προίκα της κόρης του, αποφασίζει να εξασκήσει το δικαίωμα της ἀφαιρέσεως που του παρείχε ο αθηναϊκός νόμος και να χωρίσει την κόρη του από τον άντρα της, έστω και παρά τη θέλησή της (ἀφαίρεσις ονομάζεται το δικαίωμα του κυρίου της νύφης, εν προκειμένω του πατέρα, να διαλύσει τον γάμο, αν θεωρεί ότι αντιβαίνει με τα συμφέροντα της γυναίκας). Εν τω μεταξύ έχει προηγηθεί η σκηνή που έδωσε στο έργο τον τίτλο του: δύο δούλοι φιλονικώντας για τα χρυσαφικά που συνόδευαν ένα έκθετο παιδί (δηλαδή παιδί που ουσιαστικά το είχαν εγκαταλείψει κάπου να πεθάνει, επειδή ήταν ανεπιθύμητο), καλούν τον Σμικρίνη να λειτουργήσει ως διαιτητής στη διαφορά τους (ἐπιτρέπω τινί τι σημαίνει εμπιστεύομαι υπόθεσή μου σε κάποιον). Το παιδί, βεβαίως, είναι ο γιος της Παμφίλης, τον οποίο είχε εκθέσει, προκειμένου να μην εκτεθεί η ίδια στα μάτια της κοινωνίας…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων
Κεντρική Σκηνή * 33ος χρόνος * θερινή περίοδος 2015-16

Μενάνδρου ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕΣ κωμωδία

Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Μουσική πρωτότυπη: Στάθης Δρογώσης
Σκηνικά – κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Επιμέλεια κίνησης: Χρυσάνθη Παπαγεωργίου – Δώρα Ζούμπα
Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής
Φωνητική διδασκαλία: Ειρήνη Δόβα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μαχαίρα

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):

Ζωή Ιωαννίδη: Παμφίλη, Χαιρέστρατος, Γυναίκα Συρίσκου
Μαρία Κατσουλίδη: Καρίνη, Συρίσκος, Σωφρόνη
Γιάννης Κοτσαρίνης: Σμικρίνης
Γιώργος Κρήτος: Χαρίσιος
Κατερίνα Μπιλάλη: Αβρούλα, Δάος
Άρης Τσαμπαλίκας: Ονήσιμος

Οργάνωση παραστάσεων: Αθηνά Τσικνιά
Κατασκευή σκηνικού: Άκης Μάστακας
Κατασκευή κοστουμιών: Περσεφόνη Βραζέλη
Μίξη: Ηλίας Βαμβακούσης
Βοηθός σκηνογράφου: Βάια Χούχλια
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Γιωτόπουλος

Χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Υποστηρικτές: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, MP group
Μέγας χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ (ΕΡΤ3, 102 FM, 9.58 FM, ΕΡΤ Περιφέρειας, ΕΡΤ 2ο πρόγραμμα)
Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων, ΕΡΑ Σταθμός Ιωαννίνων,
Epirus events, Ioannina festivals, Ηπειρωτικός Αγών, Πρωινός Λόγος.

Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης, Σάββατο 20 Αυγούστου, ώρα 21:00
Σημεία προπώλησης: ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (2461 024062) ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Κανονικό εισιτήριο: 10 €. Εκπτωτικά: 7 € (φοιτητικά, μαθητικά, στρατευμένων, πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, άνω των 65 ετών και ανέργων) με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας.
Πληροφορίες: κ. Αθηνά Τσικνιά, υπεύθυνη οργάνωσης παραστάσεων, τηλ. 26510 25670 (καθημερινές, πρωινές ώρες) και 6972 445 708 λοιπές ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράσταση και τους συντελεστές της μπορείτε να ανατρέξετε και στον ιστότοπο: http://dipetheioannina.eu/?cat=1

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.