Κοζάνη: Αθλητική Ταυτότητα από τον ΟΑΠΝ για τους αθλητές και τα σωματεία που χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις του Δήμου – Δείτε αναλυτικά



dimos_kozanis_politistikaΠρόθεση του ΟΑΠΝ είναι να εφαρμόσει την αθλητική ταυτότητα σε ευρύτερη κλίμακα για τη νέα αθλητική περίοδο 2016/2017. Πέρυσι για πρώτη φορά στο Δήμο Κοζάνης ο ΟΑΠΝ  με την υπ.αρθμ. 99/2015 απόφασή του ΔΣ του ξεκίνησε  την πιλοτική εφαρμογή της αθλητικής ταυτότητας σε μια πρώτη προσπάθεια  συγκέντρωσης στοιχείων για όλους τους αθλητές των αθλητικών σωματείων που χρησιμοποιούν  τα κλειστά δημοτικά γυμναστήρια του Δήμου Κοζάνης. Στα πλαίσια υλοποίησης της ανωτέρω απόφασης οι αθλητικοί σύλλογοι των κλειστών δημοτικών γυμναστηρίων είχαν την υποχρέωση να στείλουν στον ΟΑΠΝ  ηλεκτρονικές λίστες με τα στοιχεία των αθλητών  τους και το  τμήμα άθλησης τους  (π.χ. παιδικό, εφηβικό, ανδρικό κλπ).

Η εφαρμογή της αθλητικής ταυτότητας προβλέπεται στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Δημοτικών και Κοινοτικών χώρων άθλησης, δημοσιευμένο στο ΦΕΚ αρθμ. 1362 του 2001, άρθρο 10 σελίδα 4, αλλά η σχετική διάταξη μέχρι σήμερα παρέμενε ανενεργή και ουδέποτε εφαρμόστηκε στο Δήμο Κοζάνης.

Η Αθλητική Ταυτότητα  σύμφωνα και με το ανωτέρω ΦΕΚ είναι περιουσιακό στοιχείο του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού κ Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης (ΟΑΠΝ), μετά την λήξη της αθλητικής περιόδου επιστρέφεται στο Νομικό Πρόσωπο που την εκδίδει και κατά τεκμήριο περιέχει τα εξής στοιχεία:

1.ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
2. ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
3. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΑΘΛΗΤΗ
4. ΑΘΛΗΜΑ και ΤΜΗΜΑ
5. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ: Κάθε περίοδο εκδίδεται νέα αθλητική ταυτότητα.
6. ΗΛΙΚΙΑ
7. ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΘΛΗΤΗ (τηλέφωνο, Δ/νση, email )
Οφέλη  εφαρμογής  της Αθλητικής Ταυτότητας

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα διότι συνετέλεσε στη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας για τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών αθλητικών  εγκαταστάσεων καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αθλητών (περισσότερα από  2000 άτομα καθημερινά) που συστηματικά μέσω των συλλόγων τους  χρησιμοποιούν τις δημοτικές αθλητικές  εγκαταστάσεις του Δήμου Κοζάνης στα αθλήματα της κολύμβησης, του μπάσκετ, του βόλεϊ, του χάντμπολ, του ποδοσφαίρου κλπ .

Η εφαρμογή της αθλητικής ταυτότητας είναι σίγουρο ότι θα διευκολύνει τον ΟΑΠΝ στο έργο της επιστασίας και του ελέγχου των αθλητικών χώρων που εποπτεύει,
θα ενισχύσει την ασφάλεια των αθλητών και των χώρων άθλησης και θα διευκολύνει την απογραφή του αθλητικού δυναμικού του Δήμου Κοζάνης με τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων που θα αφορούν στους αθλούμενους του Δήμου στο ΔΑΚ και στα υπόλοιπα κλειστά δημοτικά  γυμναστήρια (Βαλταδώρειο, Σκ’ρκα, Φιλίππου, Λιάπειο, Λευκοπηγή).

Προϋποθέσεις  εφαρμογής  της Αθλητικής Ταυτότητας

Φέτος η ισχύς  της  αθλητικής ταυτότητας ξεκινά την 1/9/2016.

Συγκεκριμένα από 1 μέχρι 20 Σεπτεμβρίου η κάθε ομάδα που επιθυμεί να πάρει ώρες στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις οφείλει να στείλει ηλεκτρονικά στον ΟΑΠΝ τη συγκεντρωτική λίστα των αθλητών της συμπληρώνοντάς την με τα απαραίτητα προσωπικά στοιχεία τους.

Ο αριθμός των ωρών που θα παραχωρηθεί σε κάθε ομάδα θα είναι  ανάλογος του αριθμού των δηλωθέντων αθλητών.

Απαραίτητος όρος για τη χορήγηση ωρών στις ομάδες για τη νέα αθλητική περίοδο 2016/17 είναι η τακτοποίηση των οικονομικών οφειλών τους περιόδου 2015/16 χωρίς την εφαρμογή κανενός άλλου επιπλέον διακανονισμού.

Ομοίως δεν θα χορηγούνται βεβαιώσεις έδρας στις ομάδες, αν δεν τακτοποιηθούν πρωτίστως οι συνολικές οφειλές τους περιόδου 2015/2016.

Σε ποια αθλήματα εφαρμόζεται

Σε πρώτη φάση η έκδοση της ταυτότητας θα περιλάβει όλες τις ομάδες που χρησιμοποιούν τα κλειστά δημοτικά γυμναστήρια (ΔΑΚ, Σκ’ρκα, Βαλταδώρειο, Φιλίππου, Λιάπειο, Λευκοπηγή), και την ποδοσφαιρική  ακαδημία της ομάδας της Κοζάνης του ΔΑΚ όπως και αυτή του τένις που χρησιμοποιούν το ΔΑΚ και το Λιάπειο, τους αθλητές της Κολυμβητικής Ένωσης στο κολυμβητήριο του ΔΑΚ, τις αθλήτριες της ενόργανης, τις αθλούμενες σε προγράμματα  μαζικού αθλητισμού του Δήμου στα κλειστά Γυμναστήρια της Σκ’ρκας, Αγίου Γεωργίου, τις αθλούμενες /ους σε προγράμματα μαζικού αθλητισμού του κολυμβητηρίου του ΔΑΚ, τους αθλητές του κλασικού αθλητισμού και άρσης βαρών του ΔΑΚ.

Με πρόσφατη απόφασή του το ΔΣ του ΟΑΠΝ, πριν αποφασίσει οριστικά επί του θέματος, έθεσε την εφαρμογή της αθλητικής ταυτότητας σε διαβούλευση, στέλνοντας σχετική ενημερωτική επιστολή σε όλες τις αθλητικές ομάδες που χρησιμοποιούν τους Δημοτικούς χώρους άθλησης (ΔΑΚ, Σκ’ρκα, Βαλταδώρειο, Φιλίππου, Λιάπειο , Λευκοπηγή). Λόγω της μη συμμετοχής στη διαβούλευση (από τις 24 ομάδες ανταποκρίθηκε μόνο μια) ο ΟΑΠΝ θεωρεί σκόπιμο να οργανώσει στις αρχές Σεπτέμβρη μια συνάντηση με παρουσία όλων των προέδρων των ομάδων. Στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων δια ζώσης για διάφορα θέματα που συνδέονται με την εφαρμογή της αθλητικής ταυτότητας και έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.