Μεγάλες ζημιές από χαλαζόπτωση στην παραγωγή φασολιών στην Τ.Κ. Σισανίου του Δήμου Βοΐου στη Π.Ε. Κοζάνης – Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ



assrtyjdtukyrulokr7yotu7uy6ri7

Η χαλαζόπτωση, που έπληξε δύο φορές μέσα σε τρεις μέρες την Τοπική Σισανίου του Δήμου Βοΐου στη Π.Ε.Κοζάνης, είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της αναμενόμενης παραγωγής φασολιών της περιοχής.

Οι φασολοπαραγωγοί, που έχουν ήδη επιβαρυνθεί με όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες και το κόστος αυτών (γεωργικά εφόδια, σπορά, σκάλισμα, καλάμια, κλπ.), είδαν τους κόπους να πηγαίνουν χαμένοι μέσα σε λίγες στιγμές από τα στοιχεία της φύσης.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μικροκαλλιεργητές, στο σύνολό τους Νέοι Γεωργοί που επένδυσαν στη Βιολογική Καλλιέργεια του φασολιού με το ιδιαίτερα δυσβάστακτο κόστος παραγωγής, που σύμφωνα με τους πρόχειρους υπολογισμούς τους απαιτούνται πάνω από δέκα χιλιάδες ευρώ για καλλιέργεια μόλις 20 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας Φασολιού.

Απευθύνθηκαν στον ΕΛΓΑ Κοζάνης για να ζητήσουν την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωσή τους, όπου έλαβαν την απάντηση μη εκτέλεσης των εκτιμήσεων των ζημιών λόγω αδυναμίας μετακίνησης των γεωπόνων για πραγματοποίηση του εκτιμητικού έργου, αφού δεν υπάρχει θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για τις μετακινήσεις εκτός έδρας των εκτιμητών γεωπόνων, από τον ΕΛΓΑ, με ευθύνη της κυβέρνησης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου:

Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από χαλάζι στις καλλιέργειες Φασολιού στη ΤΚ Σισανίου του Δήμου Βοΐου στην Π.Ε. Κοζάνης με τη συνέχιση του εκτιμητικού έργου από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ Κοζάνης;

Να αποζημιωθούν έγκαιρα για το σύνολο των ζημιών, που έχουν υποστεί οι παραγωγοί φασολιών της παραπάνω περιοχής;

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.