Θερινό σινεμά από τον Φιλοπρόοδο με την ταινία «Το πικρό τσάι του στρατηγού Γιεν»



szrjfuzjrjsrsrrsujytsjyrtuytΜε μια ξεχωριστή ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη Φρανκ Κάπρα, το ξεχασμένο αλλά cult αριστούργημα του, «Το πικρό τσάι του στρατηγού Γιεν» (The Bitter Tea of General Yen -1933), συνεχίζει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις καλοκαιρινές του προβολές, αυτή την Τετάρτη 13-7-2016, στις  9:30 μ.μ., στην αυλή του Φιλοπρόοδου. Μια ιδιαίτερα τολμηρή για την εποχή της ταινία με τη θρυλική Μπάρμπαρα Στάνγουικ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ την πλαισιώνουν οι Νιλς Άστερ, Γουόλτερ Κόνολι, Έλεν Τζερομ Έντι, Τόσια Μόρι.

Στα τέλη της δεκαετίας του 20 και κατά τη διάρκεια του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, η  Αμερικανίδα ιεραπόστολος Μέγκαν Ντείβις φτάνει στη Σαγκάη για να παντρευτεί τον ιεραπόστολο Ρόμπερτ Στριφ. Ωστόσο, ο Ρόμπερτ αναβάλλει το γάμο τους προκειμένου να διασώσει κάποια ορφανά στο ορφανοτροφείο από μια πυρκαγιά στο τμήμα Chapei.

Κι ενώ επιστρέφει στη Σαγκάη με τα παιδιά, χωρίζονται μέσα στο πλήθος, καθώς η Μέγκαν τραυματίζεται στο κεφάλι  μετά από ένα χτύπημα, αλλά σώζεται από το Στρατηγό Γεν που την φέρνει με το τρένο στο παλάτι του. Καθώς οι μέρες περνούν, η ερωμένη του Στραστηγού, Μαχ-Λι, αναπτύσσει φιλία με τη Μέγκαν και όταν η πρώτη κατηγορείται για προδοσία για την παροχή πληροφοριών στους εχθρούς, η Μέγκαν προσπαθεί να της σώσει τη ζωή. Ο σκληρός Στρατηγός Γεν ερωτεύεται την αφελή Μέγκαν και αποδέχεται το αίτημά της να χαρίσει τη ζωή στη Μαχ-Λι ενάντια στη θέληση του οικονομικού συμβούλου του Τζόουνς. Η Μέγκαν προσελκύεται από το ισχυρό Στρατηγό Γεν, αλλά αντιστέκεται στο φλερτ του…

Μοναδική περίπτωση στη φιλμογραφία του μεγάλου σκηνοθέτη Φρανκ Κάπρα, γνωστού για τις ανεπανάληπτες κοινωνικές του κωμωδίες, αυτή η παράξενη ατμοσφαιρική ερωτική περιπέτεια με στοιχεία θρίλερ, μας παραπέμπει στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις ταινίες του Φον Στένμπεργκ. Από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του λεγόμενου pre-code σινεμά, βασισμένη στη νουβέλα της Γκρέις Ζάρινγκ Στόουν, θεωρήθηκε ιδιαίτερα τολμηρή στην εποχή της, για την έντονα αισθησιακή της ατμόσφαιρα. Η αρχική επιλογή για τον πρώτο γυναικείο ρόλο ήταν η Κοστάνς Κάμινγκς και για το ρόλο του Στρατηγού Γεν υποψήφιοι οι Λεο Καρίλο, Λέσλι Μπανκς και Τσέστερ Μόρις. Ο Κάπρα όμως προτίμησε την Μπάρμπαρα Στάνγουικ(οι φήμες ήθελαν τη συγγραφέα του βιβλίου να μη συμφωνεί με αυτή την επιλογή) και τον Νιλς Άστερ για το ρόλο του Στρατηγού Γεν (στο Χόλιγουντ την εποχή εκείνη δεν αναλάμβαναν πρωταγωνιστικούς ρόλους Ασιάτες ηθοποιοί). Με την ταινία αυτή εγκαινιάστηκε το περιβόητο Radio City Music Hall, στο Μανχάταν, στις 11 Ιανουαρίου του 1933. Δε γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και σύντομα αποσύρθηκε από τους κινηματογράφους. Όταν στη δεκαετία του 50 ο Κάπρα θέλησε να την ξανακυκλοφορήσει, η επιτροπή λογοκρισίας της εποχής δεν του το επέτρεψε λόγω …τολμηρότητας! Με το πέρασμα των χρόνων η ταινία επανεκτιμήθηκε, αποκτώντας cult χαρακτήρα, ενώ κατατάχθηκε από τους Άγγλους κριτικούς ανάμεσα στις 100 καλύτερες ταινίες του αιώνα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 7 – 9.30 το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού, όπου μπορείτε πριν τις καλοκαιρινές μας προβολές να το επισκέπτεστε. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, γεμίζει εδώ και δύο χρόνια με χρήσιμα αντικείμενα που προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που συγκεντρώνονται και εκτίθενται στο «μαγαζάκι», μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο γεμίζουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που ανοίγει στο τέλος του χρόνου για να ενισχύσει οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Τέλος, για άλλη μια χρονιά καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 40 οικογενειών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, καθώς και στη δράση συγκέντρωσης και διανομής τροφίμων για 100 άπορες οικογένειες για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Τετάρτη 13 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ
στην αυλή του Φιλοπρόοδου
Σε περίπτωση αναβολής της προβολής λόγω κακοκαιρίας την Τετάρτη,
η προβολή μετατίθεται για την Πέμπτη
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.