Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Εορδαίας και κάλεσμα σε Σύσκεψη για τη Δημόσια Υγεία



mpodosakeio_22

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε με θυμό κι αγανάκτηση ένα νέο κύκλο ασέλγειας πάνω στο πληγωμένο κορμί της δημόσιας υγείας στην περιοχή μας. Το χορό άνοιξε η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη του αρμόδιου Αν. Υπουργού Υγείας Π.Πολάκη. Πλαισιωμένος από τον περιφερειάρχη κι άλλους εκπροσώπους φορέων επιχείρησε με αόριστες υποσχέσεις και πλουσιοπάροχα «θα» να μοιράσει καθρεφτάκια στους ντόπιους ιθαγενείς. Ο αντίλογος που εκφράστηκε στην έλευση του Υπουργού με τη μαχητική διαμαρτυρία της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Εορδαίας», μια κινητοποίηση που παρά το μικρό –σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος στο Νοσοκομείο μας –  μεγεθός της , ένα μήνα μετά αποδεικνύεται 100% εύστοχη.

Επειδή η πραγματικότητα είναι ισχυρότερη από μικροπολιτικές λογικές, η «επιχείρηση-Πολάκης» διαψεύστηκε παταγωδώς . Η ανυπαρξία γιατρών οδηγεί σε υπολειτουργία δυο σημαντικές κλινικές, την Παιδιατρική και την Παθολογική,  αλλά και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Κι εδώ εμφανίζεται η δεύτερη απόπειρα ευτελισμού της κοινής λογικής.

Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί σε επί της ουσίας κλείσιμο των Κλινικών. Με δυο γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει η Παθολογική Κλινική για όλο το μήνα, με στοιχειώδη ασφάλεια για ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Έτσι το διορισμένο από την κυβέρνηση διοικητικό συμβούλιο των δυο νοσοκομείων του νομού, με τη σύμφωνη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου και των διοικητών αποφάσισε την εκ περιτροπής λειτουργία των κλινικών στα δυο νοσοκομεία Κοζάνης –Πτολεμαΐδας.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ένας φτηνός λαϊκισμός.  Ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ.Δημητριάδης, συνεπικουρούμενος από τον Περιφερειάρχη  Θ.Καρυπίδη , τη διοίκηση της ΥΠΕ κι άλλους «θεσμικούς παράγοντες» επιτέθηκε με ανοίκειο τρόπο προς αυτούς που δίνουν τη μάχη για να κρατηθεί όρθιο υπό διάλυση σύστημα Δημόσιας Υγείας, προχωρώντας σε έμμεσους εκβιασμούς και απειλές . Οι τοπικοί κυβερνητικοί εκπρόσωποι παριστάνουν πως κόπτονται για τη Δημόσια Υγεία. «Ξεχνούνε», φαίνεται, ότι οι κλινικές κλείνουν γιατί η κυβέρνησή τους δεν προσλαμβάνει ιατρικό προσωπικό.

Εμείς, η «Πρωτοβουλία Πολιτών Εορδαίας» , δηλώνουμε παρόντες στη μάχη για την υπεράσπιση ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας,  κι επιχειρούμε το άνοιγμα ενός δημόσιου διαλόγου με στόχο τη μαζική συμμετοχή του λαού της περιοχής και τη δημιουργία ενός κινήματος πολιτών που θα διεκδικήσει
Α) Άμεσο διορισμό μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων στη Δ.Μακεδονία.
Β) Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με διορισμό διασωστών, οδηγών , απαραίτητου προσωπικού.
Γ) Στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
Δ) Οι προσλαμβανόμενοι επικουρικοί γιατροί να επιτελούν το ρόλο που ο τίτλος τους επιβάλλει, αντί να αποτελούν το προπέτασμα καπνού για τη συγκάλυψη της ανάγκης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.
Ε)  Άμεση και δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών για τη Δημόσια Υγεία. Η ανθρώπινη υγεία δεν κοστολογείται, και πρέπει να προστατευτεί με κάθε κόστος!

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό απέναντι στη συγκεκριμένη αλλά και σε κάθε κυβερνητική επίθεση.

Καλούμε σε Σύσκεψη για τη Δημόσια Υγεία τα συνδικάτα του χώρου της Υγείας, τα συνδικάτα των εργαζομένων σε όλη τη Δ.Μακεδονία, τους συλλόγους που εκπροσωπούν συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών , κάθε συλλογικότητα που παλεύει για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, τους εργαζόμενους γιατρούς και κάθε πολίτη που θέλει να παλέψει για να λυθούν τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, την Πέμπτη 14 Ιουλίου, 7μμ, στο Δημαρχείο Εορδαίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.