Κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων – Τα ΜΑΒΕ στο «προσκήνιο»



ukyftlkudkydjrssdykdt

Ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 και από ώρα 15:00, είναι η «Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ)», όπου οι πρώτες πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός, ότι ο Ν. Κοζάνης προτείνεται σαν χώρος διαχείρισης και υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων όλης της χώρας.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Κοζάνης -που επιβεβαίωσε τις «υποψίες» μας-, ο ένας προτεινόμενος χώρος θα είναι το ορυχείο των ΜΑΒΕ.

Μια «ιστορία» που επαναλαμβάνεται -με ενδιάμεσες φάσεις-, όπως ξεκίνησε από το …2003(!), οπότε και είχε εγκριθεί το πιλοτικό πρόγραμμα LIFE, εναπόθεσης 100-1000 τόνων αποβλήτων αμιάντου, με στόχευση την «αξιολόγηση δυνατότητας του ορυχείου για αποδοχή αποβλήτων αμιάντου από τη γύρω περιοχή ή από ολόκληρη την επικράτεια» και -δράση IV- «για αποδοχή και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων».

Τι συμβαίνει σήμερα (αύριο);

Θα παρακολουθήσουμε με προσοχή το θέμα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε για τον προτεινόμενο σχεδιασμό.

Πρώτα θα ακούσουμε την εισήγηση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου -πρώτα της αρμόδιας εισηγήτριας αντιπεριφερειάρχου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών Ελισάβετ Παναγιωτίδου, που σε πρώτο χρόνο φάνηκε να αντιδρά- και ακολούθως την αντιπολίτευση.

Θα ακούσουμε με προσοχή τους βουλευτές το νομού (ελπίζουμε να είναι παρόντες). Τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης Κοζάνης και Σερβίων-Βελβεντού (και οι οποίοι θα κληθούν σύντομα να γνωμοδοτήσουν επί του θέματος σε συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους), τους εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων και φορέων, ενδεχόμενα και απλούς πολίτες…

Και …τα λέμε!

Γ.Μ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.