Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό ή Net Metering – Τι με συμφέρει



Η εποχή των επιδοτήσεων για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η πτώση του κόστους της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας έχει καταστήσει την εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συμφέρουσα ακόμη και με τις τρέχουσες τιμές αγοράς-πώλησης της ενέργειας.

Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο υπάρχουν 2 βασικοί τρόποι εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα. Είτε με ένα φωτοβολταϊκό αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού ενέργειας (net metering), είτε με ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό με μπαταρίες το οποίο λειτουργεί χωρίς σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο (ΔΕΗ).

Αναλυτικότερα, ένα φωτοβολταϊκό net metering παράγει ενέργεια η οποία συμψηφίζεται ετησίως με την καταναλισκόμενη ενέργεια από τον καταναλωτή. Για παράδειγμα αν μία κατοικία καταναλώσει 5.000kWh ετησίως και έχει ένα φωτοβολταϊκό αυτοπαραγωγής το οποίο παράγει ετησίως 4.500kWh τότε ο χρήστης θα πληρώσει κόστος ενέργειας για 500kWh (με αντίστοιχη αναπροσαρμογή και στα τέλη που προστίθενται στον λογαριασμό).

Το φωτοβολταϊκό net metering απαιτεί διασύνδεση με το δημόσιο δίκτυο (ΔΕΗ) και πλήρη νομιμότητα του κτιρίου. Επίσης, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να έχει πληρώσει ή ρυθμίσει τις οφειλές του προς τη ΔΕΗ.

Αυτόνομα φωτοβολταϊκά και ΔΕΗ

Όσον αφορά τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά η ουσιώδης διαφορά είναι ότι δεν είναι αναγκαία η συνύπαρξη διασύνδεσης με τη ΔΕΗ καθώς οι μπαταρίες δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να λαμβάνει ενέργεια όταν είναι αναγκαίο από αυτές. Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συνήθως συνεπικουρούνται από μία ή περισσότερες ανεμογεννήτριες καθώς και κάποια ηλεκτρογεννήτρια.

Τα δύο παραπάνω σχήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταικα δεν ταιριάζουν όμως σε όλα τα κτίρια. Ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου, τις ανάγκες του χρήστη και τις επιθυμίες του ένας έμπειρος μηχανικός φωτοβολταϊκών μπορεί να καθοδηγήσει προς την κατεύθυνση της ορθότερης επιλογής. Παρακάτω δίνονται κάποιες βασικές οδηγίες ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να επιλέξει την πιο συμφέρουσα λύση.

Αν το εξεταζόμενο κτίριο δεν έχει διασύνδεση με τη ΔΕΗ τότε η επιλογή της εγκατάστασης ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού είναι μονόδρομος. Το μόνο που πρέπει να ελεγχθεί είναι το κόστος διασύνδεσης με τη ΔΕΗ (κόστος γραμμής μεταφοράς, μετασχηματιστής αν απαιτείται, τέλος σύνδεσης ΔΕΗ, κόστος νομιμοποίησης κτιρίου, κόστος κλεισίματος οικοδομικής αδείας κλπ.).

Αν το εξεταζόμενο κτίριο έχει διασύνδεση με τη ΔΕΗ και η χρήση είναι περιστασιακή ή μηδαμινή θα μπορούσε πάλι να συμφέρει η επιλογή της διακοπής της ηλεκτροδότησης από το δημόσιο δίκτυο και η εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού. Στην περίπτωση για παράδειγμα μίας κατοικίας σε ένα χωριό η οποία έχει μείνει ακατοίκητη για καιρό δεν υπάρχει λόγος να πληρώνει κανείς ΕΝΦΙΑ ως ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και τέλη ΔΕΗ ενώ μπορεί με κόστος κάτω από 1.000€ να έχει το φωτισμό και ένα μικρό ψυγείο για 3-4 μέρες το χρόνο που μπορεί να το επισκεφτεί.

Κατανάλωση πάνω από 5.000kwh;

Αν μιλάμε για μία μόνιμη κατοικία με κατανάλωση ρεύματος πάνω από 5.000kWh το χρόνο, τότε η πλέον συμφέρουσα λύση είναι η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού αυτοπαραγωγής (net metering) με το χρόνο απόσβεσης της επένδυσης να κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος από 6 έως 9 χρόνια.

Για περιπτώσεις ενεργοβόρων κτιρίων όπως ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, βιομηχανίες κοκ η επιλογή του net metering είναι μονόδρομος καθώς πέραν από την οικονομία κλίμακος που γίνεται εγκαθιστώντας ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό (μικρότερο κόστος /kwp) το κόστος του φωτοβολταϊκού εκπίπτει και ως δαπάνη κατεβάζοντας την απόσβεση της επένδυσης κάτω από 5 έτη.

Εξετάζοντας μία κατοικία με σχετικά μικρή κατανάλωση (2-4.000KWh/ετησίως), και διασύνδεση με το δημόσιο δίκτυο, θα λέγαμε ότι δεν συμφέρει ούτε η μία λύση ούτε η άλλη. Αν επιλεγεί αυτόνομο φωτοβολταϊκό το κόστος του είναι αρκετά μεγάλο για να αποσβέσει σε λιγότερο από 10 έτη (οπότε και θα πρέπει να αντικατασταθούν οι μπαταρίες) ενώ αν επιλεγεί φωτοβολταϊκό net metering, το κόστος ανα kWp είναι τόσο υψηλό (για μικρά συστήματα ξεπερνά τα 2000€/kwp) που καθιστά την επένδυση ασύμφορη.

Τέλος, υπάρχουν καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι επιθυμούν την αυτονομία από το δημόσιο δίκτυο είτε για λόγους συνειδησιακούς, είτε για λόγους περιβαλλοντικής ευαισθησίας, είτε για λόγους ευαίσθητων φορτίων (κρεοπωλείο, ζαχαροπλαστείο κλπ σε μία περιοχή με πολλές διακοπές ρεύματος) είτε ακόμη και για λόγους φόβου (πρόσφατο παράδειγμα είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα με τις συνεχείς διακοπές ρεύματος). Οι παραπάνω περιπτώσεις μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ηλεκτροδότηση μόνο με την εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού.

Η MPEnergy είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Με εκατοντάδες εγκαταστάσεις και πολύχρονη εμπειρία μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε με ειλικρίνεια στην ορθή επιλογή η οποία θα είναι προς το συμφέρον σας και μόνο (όπως διαβάσατε παραπάνω υπάρχουν περιπτώσεις που δεν συστήνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, και δεν θα διστάσουμε να σας το πούμε).

Πηγή https://www.mp-energy.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.