Αποστολή φορέων της Κοζάνης στην Ταϊβάν – Εμπειρίες και συμπεράσματα



mydymdtydytdyjtduymngs

Στην Ταιβάν βρέθηκαν την περίοδο μεταξύ 21 και 26 Ιουνίου 2016 ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης – Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Δυτικής Μακεδονίας Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και ο Πρόεδρος του Εκθεσιακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Ευρενιάδης.

Η επίσκεψη ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας επαφών που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης και του Γιώργου Κασαπίδη, Βουλευτή Κοζάνης, πριν από 2 χρόνια και μέχρι σήμερα έχει αποδώσει πολύτιμους καρπούς όπως 2 αγροτουριστικές επισκέψεις στην περιοχή, προβολή ντοκιμαντέρ για την περιοχή σε χώρες της Ασίας και
συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων.

Σκοπός της επίσκεψης στην Ταϊπέι, ήταν η εκπροσώπηση της περιοχής, μετά από επίσημη πρόσκληση της Πρεσβείας,  στην διεθνή έκθεση FOOD EXPO 2016. Στην έκθεση συμμετείχε η εταιρεία ALFA  Κουκουτάρης, εκπρόσωποι του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κρόκου στην ΤΑΙΒΑΝ ενώ εκπροσωπήθηκαν με διάφορους τρόπους (φυλλάδια- δείγματα) άλλες δέκα περίπου επιχειρήσεις.

Η συμμετοχή της περιοχής μας στην έκθεση FOOD EXPO 2016, [συμμετείχαν αντιπροσωπείες και εταιρείες από πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και του κόσμου] αποτέλεσε μια ευκαιρία για προβολή της περιοχής αλλά και για προώθηση των τοπικών μας προϊόντων, τα οποία αποδεικνύεται πως έχουν εκείνα τα ποιότητα χαρακτηριστικά ώστε να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνής αγορές.

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης κρίνονται ενθαρρυντικά καθώς επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης για τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας,   τις προοπτικές ανάπτυξης εμπορικών δεσμών της περιοχής με μια μεγάλη αγορά, την ύπαρξη πιθανών επενδυτικών ευκαιριών και την ανάπτυξη του αγροτουρισμού από την Ταϊβάν στην περιοχή μας.

Παράλληλα με τη συμμετοχή στην έκθεση, η κοινή αποστολή της περιοχής στόχευσε και στην  ενίσχυση της προσπάθειας ανάπτυξης σχέσεων των δύο πλευρών σε θέματα εμπορικών συναλλαγών και τουρισμού. Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συναντήσεις με Υπουργούς, αυτοδιοικητικούς, τουριστικούς πράκτορες και επιχειρηματίες. Η υποδοχή και η φιλοξενία από την πλευρά της Ταϊβάν ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, δείχνοντας και τη σημασία που έδωσαν στην Ελληνική αποστολή.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της παραπάνω επίσκεψης είναι, η συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Θα πρέπει αυτή η προσπάθεια να έχει και συνέχεια και να διακρίνεται από συγκεκριμένη στρατηγική.

Το επόμενο διάστημα, οι φορείς που συμμετείχαμε στην αποστολή, με την συμμετοχή και των υπόλοιπων φορέων της περιοχής, θα συνεχίσουμε την συνεργασία ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε τα αποτελέσματα της επίσκεψης και των επαφών που πραγματοποιήθηκαν.

Για να επιτευχθούν όμως οι στόχοι μας, είναι απαραίτητες οι συνέργειες,  δηλαδή θα πρέπει να εργαστούμε ως περιοχή με όλες μας τις δυνάμεις  και όχι ως μονάδες,  με αποφασιστικότητα, συνεργασία, μεθοδικότητα και επαγγελματισμό.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.