Απαντήσεις του Διευθ. Σύμβουλου της ALPHA BANK στο μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής και Βουλευτή Ν. Κοζάνης – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννη Θεοφύλακτο



theofilaktos_vouliΔεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με ένα σχόλιο σε αυτό που αναφέρθηκε ο συνάδελφος κ. Λοβέρδος, δηλαδή «Τι κάνουμε εδώ, να αναρωτηθούμε». Το απαντήσαμε και τότε, αλλά ήθελα να καταγραφεί: Κάνουμε το αυτονόητο – πέραν της εντολής που έχουμε από ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής- δηλαδή ερευνούμε εάν είναι βάσιμες οι υπόνοιες που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμπολιτών μας. Και δεν θα ήμασταν εδώ εάν είχαν λειτουργήσει ομαλά και κανονικά οι θεσμοί, οι κανόνες της αγοράς, οι εποπτικοί μηχανισμοί κ.λπ..

Και από την άλλη, κάποιοι συνάδελφοι αναρωτιούνται τι κάνουμε σήμερα εμείς και από την άλλη λένε να κάνουμε εξεταστική για να δούμε τι μπορεί να είχε στο μυαλό του ο Υπουργός Οικονομικών του πρώτου εξαμήνου του 2015. Τέτοια κατάληξη και τόσο Οργουελιανή ατμόσφαιρα -γιατί ο Όργουελ είχε μιλήσει για εγκλήματα σκέψης- δεν θα μπορούσα να τη φανταστώ.

Επίσης, θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση, πριν περάσω στις ερωτήσεις, γιατί διαφωνώ κάθετα με αυτό που αναφέρατε, κύριε Μαντζούνη, για τον νόμο Κατσέλη. Και θα μπορούσα να μιλάω όχι οκτώ, αλλά ογδόντα ίσως και περισσότερα λεπτά. Θα πω μόνο το εξής: Είναι ένας νόμος που χάρη σε αυτόν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά εξακολουθούν να υπάρχουν, ένας νόμος που χάρη σε αυτόν η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να πορεύεται. Είναι ένας νόμος που υπάρχει σε όλον τον δυτικό κόσμο και υπάρχει σε περιπτώσεις που δεν έχουμε οικονομική ύφεση. Δηλαδή, άνθρωποι που υπερδανείστηκαν και έχουν σταθερό μισθό ή και έχουν και αύξηση στο μισθό τους. Εδώ μιλάμε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμπολιτών μας έγιναν άνεργοι ή μειώθηκε ο μισθός ή η σύνταξή τους στο μισό.
Περνάω στις ερωτήσεις.

Ξεκινάω με το κοινοπρακτικό δάνειο, που συμμετείχε η Τράπεζά σας μαζί με Εθνική και Πειραιώς, των 80 εκατομμυρίων ευρώ στον όμιλο «Πήγασος» το οποίο εκταμιεύτηκε πρόσφατα, δηλαδή τον Απρίλιο του 2016, λίγες ημέρες μετά τη συζήτηση και την λήψη απόφασης από την Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.
Η ερώτησή μου είναι η εξής: Σε μια εταιρεία, που ο τζίρος της μειώθηκε από 162.000.000 στα 33.000.000 -η πτώση ήταν 80%, ραγδαία, από 162.000.000 χρόνο με τον χρόνο πήγε στα 92.000.000, στα 80.000.000, στα 58.000.000, στα 33.000.000- με αρνητική καθαρή θέση, με αρνητικά στοιχεία, με αρνητικό EBITDΑ, με ζημιογόνα αποτελέσματα -και οι θυγατρικές με ζημιογόνα αποτέλεσμα- με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα και, κυρίως, ελάχιστες προοπτικές, με ποιους κανόνες αντέχει να συμμετέχει η Τράπεζά σας και να δίνει 30 εκατομμύρια ευρώ; Μοναδική εξασφάλιση ένα ακίνητο που οι ίδιες οι τράπεζες το εκτιμούν ούτε 10 εκατομμύρια ευρώ, άμεσης εκταμίευσης περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ το οποίο είναι δια τρία. Δηλαδή, 1,5 εκατομμύριο ευρώ είναι η μοναδική ουσιαστική εξασφάλιση, πέρα από σήματα και άυλα αγαθά.
Επίσης, έως τρία χρόνια η μετοχή του συγκεκριμένου ομίλου ήταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης -έως 1 Απριλίου- και δέκα ημέρες μετά εκταμιεύεται το δάνειο το οποίο ήταν σε διαπραγμάτευση για πολύ καιρό. Και συμμετέχει η Τράπεζά σας με 30 εκατομμύρια ευρώ. Σε ποιους κανόνες της Τράπεζάς σας ή της Τράπεζας της Ελλάδας ή της λογικής ή του νόμου αντέχει αυτή η ενέργεια της Τράπεζάς σας;

Από τα στοιχεία που έχουμε, χρωστούσε τόκους ληξιπρόθεσμους ύψους 2,1 εκατομμύρια ευρώ σε εσάς. Συνολικά στις τράπεζες που συμμετείχαν στο ΚΟΔ αυτό χρωστούσε η «Πήγασος» 13,8 εκατομμύρια.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Στα στοιχεία που έχω εγώ ο «Πήγασος» έχει ενισχυθεί από τους μετόχους με αύξηση κεφαλαίου 16 εκατομμύρια και δάνεια 14.000.000, δηλαδή, 30.000.000. Και έχει νέο δανεισμό από τις τράπεζες 21.000.000.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πότε έγιναν αυτά; Πείτε μας ημερομηνία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Τώρα. Αυτά έχω. Αλλά, μπορώ να κοιτάξω αυτό που μου είπατε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΙΑΣ: Είναι επιμεριστικό; Γιατί είπε για 80 εκατομμύρια ο συνάδελφος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ναι, 80.000.000 είναι σίγουρα γιατί το είχαμε και με τις άλλες τράπεζες, με την Εθνική ας πούμε. Αυτό συμφωνήθηκε και καταβλήθηκε τον Απρίλιο.
Θα ρωτήσω γι’ αυτό το συγκεκριμένο δάνειο και εύχομαι να έχετε στοιχεία, γιατί αμέσως μετά την καταβολή του, τον Απρίλιο του 2016, ζητήθηκε από τον όμιλο η τροποποίηση της λήξης του και ενώ ήταν πενταετές, ζητήθηκε να λήξει τώρα, στις 30 Ιουνίου 2016. Έληξε, δηλαδή. Το γνωρίζετε αυτό;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Το δάνειο αυτό έχει λήξει και βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τον κύριο…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Εξηγήστε μου, γιατί ο όμιλος να ζήτησε κάτι τέτοιο, δηλαδή, να λήξει τώρα, ενώ έχει μπροστά του πέντε χρόνια, και γιατί να γίνει δεκτό από την Τράπεζά σας;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Ζήτησε να λήξει τώρα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ναι, έγινε αίτημα. Δηλαδή, ενώ ήταν πενταετές, ο όμιλος ζήτησε να λήξει στις 30/6. Αυτά είναι τα στοιχεία που έχουμε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Αφήστε να το δω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Γιατί μένει πραγματικά ένα κενό.
Πρόσφατα ο όμιλος βρέθηκε εκτός χρηματιστηρίου, στις 30 Μαΐου. Το εκτιμήσατε αυτό; Ήταν στις πιθανές προβλέψεις της τράπεζας;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Αφήστε να το δω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν έχετε στοιχεία.
Δεν μπορώ να καταλάβω -ρώτησε, βέβαια, η συνάδελφος- σε όλες αυτές τις εταιρείες που εξετάζουμε, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που σας χρωστάνε 30.000.000, 80.000.000 -συνολικά είπατε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ- πώς αφενός μεν διαφημίζεστε σε μία εποχή που ο κόσμος δεν παίρνει δάνεια, γιατί εσείς δεν δίνετε κιόλας -έχετε αυτήν την πολιτική- και από την άλλη πώς ενώ σας χρωστάνε τόσα εκατομμύρια, τους δίνετε ζεστό χρήμα και δεν τα συμψηφίζετε; Τι διαφημίζετε;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Όσον αφορά στο θέμα των διαφημίσεων, είπαμε γιατί γίνονται οι διαφημίσεις. Και όταν λέτε ότι δεν δίνουμε δάνεια, εννοείτε στεγαστικά βέβαια -γιατί υπάρχει πολύ μικρή ζήτηση- και καταναλωτικά. Από την άλλη πλευρά, όμως, διαφημίζουμε άλλες υπηρεσίες που παρέχουμε στους εν δυνάμει πελάτες μας. Άρα, η διαφήμιση δεν μπορεί να σταματήσει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Μάλιστα.
Ήθελα, επίσης, να ρωτήσω κάτι για τις αναδιαρθρώσεις. Εσείς είστε οι δανειστές –όπως, για παράδειγμα, τώρα έχει η Ελλάδα τους δανειστές, τους θεσμούς- και έχετε τις επιχειρήσεις που έχουν πέσει έξω. Συνήθως τέτοιες εξετάζουμε. Εξετάζετε τις δαπάνες, τα έξοδα; Μπαίνετε παρεμβατικά; Το ρωτώ, γιατί στην αρχή αναφερθήκατε στο ότι και στην Ελλάδα είχαμε τέτοιες εκτιμήσεις, γι’ αυτό δόθηκε βοήθεια. Από την άλλη, όμως, έπεσε και μεγάλο μαχαίρι σε όλους εμάς τους Έλληνες πολίτες. Δηλαδή, έχουν επιβάλει τους όρους τους οι δανειστές μας σε μεγάλο βαθμό.
Εσείς, λοιπόν, επιβάλλετε τέτοιους όρους; Το ρωτώ, γιατί εμείς δεν ξέρουμε τα οικονομικά στοιχεία και δεν έχουμε πρόσβαση σ’ αυτά, ενώ φαντάζομαι ότι εσείς θα έχετε. Φαντάζομαι τεράστιους μισθούς σε μεγαλοδημοσιογράφους, σε μεγαλοστελέχη, σε αποζημιώσεις απολύσεων κλπ. Σ’ αυτά έχει λόγο η Τράπεζά σας; Όταν πέφτουν στα βράχια οι εταιρείες των ΜΜΕ, όταν φτάσουν να κλείσουν, τελικά την πληρώνει ο μεγάλος πληθυσμός, ο πολύς κόσμος των απλών δημοσιογράφων που συζητάμε τώρα. Αντίθετα, τα μεγαλοστελέχη έχουν εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια υψηλότατες απολαβές και δεν θίγονται καθόλου απ’ αυτήν την ιστορία. Παρεμβαίνει, λοιπόν, η Τράπεζά σας σε τέτοια ζητήματα;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν παρεμβαίνει, αλλά απ’ ό,τι ξέρω, υπάρχουν Μέσα τα οποία έχουν απλήρωτους τους δημοσιογράφους –απ’ ό,τι διαβάζω- για μήνες. Αμφιβάλλω αν εξαιρούνται άλλοι «μεγαλοδημοσιογράφοι», όπως τους ονομάζετε. Ελπίζω να μη γίνεται. Πώς να σας το πω; Όμως, δεν το ξέρω.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Θεοφύλακτε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.