Τέλη κυκλοφορίας: Το… τσιπάκι στο παρμπρίζ θα “δίνει” τους παραβάτες – Οι τρεις αλλαγές που περιμένουν τους οδηγούς



autokinita_1

– Τέλη κυκλοφορίας με κριτήριο την εκπομπή ρύπων και για αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από 1.1.2007
– Κερδισμένοι οι κάτοχοι αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού
– Αυξομειώσεις για αυτοκίνητα μικρότερα των 2.000 κ.ε.
– Επιστρέφει το αυτοκόλλητο το παρμπρίζ αλλά πιο… high tech!

Τρεις σημαντικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας δρομολογούνται με πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς την Διυπουργική Επιτροπή που έχει αναλάβει να προτείνει το νέο σύστημα.

Η πρώτη αλλαγή είναι ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με κριτήριο την εκπομπή ρύπων και στα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1 Ιανουαρίου 2007 ως το 2010 (υπενθυμίζεται ότι ο υπολογισμός με τους ρύπους γίνεται για τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφόρησαν μετά την 1-1-2010).

Η επέκταση του μέτρου των ρύπων θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώνουν τα ΙΧ μεγάλου κυβισμού και να αυξομειωθούν (ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων) για εκείνα που είναι μικρότερα από 2.000 κυβικά. Στόχος του υπουργείου είναι να αυξηθεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων που έχουν ακινητοποιηθεί και τα έσοδα να παραμείνουν στο ύψος των 1,2 ως 1,3 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο μέτρο είναι η επαναφορά του αυτοκόλλητου στο παρμπρίζ, το οποίο θα περιλαμβάνει μία πρωτοτυπία. Θα είναι εφοδιασμένο με ειδικό τσιπάκι στο οποίο θα αποθηκεύονται ορισμένες πληροφορίες και κυρίως αν έχουν πληρωθεί τέλη κυκλοφορίας και αν το αυτοκίνητο έχει περάσει ΚΤΕΟ.

Ο εντοπισμός θα γίνεται από ειδικά εξοπλισμένο όχημα με συσκευή εντοπισμού. Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι θα μειωθούν τα 600.000 περίπου ΙΧ που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Το τρίτο μέτρο είναι η καταβολή τελών κυκλοφορίας από τα ΙΧ με ξένες πινακίδες. Το ποσό που θα πληρώνουν θα είναι ανάλογο του χρόνου παραμονής και κυκλοφορίας στη χώρα μας.

Θανάσης Λυρτσογιάννης – newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.