Βίντεο: Γράμμος, Αλιάκμων και Λίμνη Καστοριάς: Αφιέρωμα του Σταύρου Π. Καπλάνογλου



ergtergyqyeyrt

Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου

Γράμμος, Αλιάκμων και Λίμνη Καστοριάς είναι 3 γεωγραφικά σημεία άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Από το βουνό Γράμμος πηγάζει ο ποταμός Αλιάκμων που, μαζί άλλα νερά της λεκάνης απορροής της γύρω από την λίμνη Καστοριάς περιοχής, την τροφοδοτούν με νερά. Tο πλεόνασμα των νερών της λίμνης, μεσώ ενός καναλιού, τροφοδοτεί τον Αλιάκμονα, που συνεχίζει την πορεία του μέχρι τον Θερμαϊκό κόλπο.

Πέρα από τον σημαντικό αυτό ρόλο της οροσειράς του Γράμμου είναι ένας τόπος με μοναδική ομορφιά πανέμορφες βουνοκορφές, χαράδρες, πυκνά δάση και μια εντυπωσιακή χλωρίδα και πανίδα. Ένα βουνό με πολλές βουνοκορφές, που η μεγαλύτερη φθάνει τα 2520 μ. και κατατάσσεται από την άποψη του ύψους 4ο στην Ελλάδα.

Στο Γράμμο υπάρχουν πάνω από 1500 είδη σπάνιων φυτών, ανάμεσα τους κάποια μοναδικά στον κόσμο,40 είδη ορχιδέα,3000 είδη μανιταριών. Μπορεί να συναντήσει, ακόμα, και σαρκοφάγα φυτά, που προκειμένου να εξασφαλίσουν τα θρεπτικά στοιχειά που τους χρειάζονται ,διαθέτουν στα φύλλα τρίχες, με κολλώδεις ουσίες που συλλαμβάνουν τα έντομα που τα πλησιάζουν και με μια διαδικασία έκχυσης διαλυτικών ουσιών σε διάστημα 2 περίπου εβδομάδων, τα διαλύουν και τα απορροφούν ( ενδημικό το pinguicula balcanica).

Το βουνό αυτό, δυστυχώς, συνδέεται και με θλιβερές μνήμες, καθώς ήταν θέρετρο μαχών, στο τέλος του εμφυλίου πόλεμου του 1944-1949. Εκεί, νέοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ή την αρτιμέλεια τους και κάποιοι άλλοι εγκατέλειψαν την πατρίδα, προκείμενου να αποφύγουν τις συνέπειες των επιλόγων τους, που πολλές φορές δεν ήταν από ιδεολογία αλλά συνέπεια συγκυριών εκείνης της εποχής.

Η περιοχή την πλήρωσε διπλά, μιας και πέρα από ανθρώπινες απώλειες, πολλά χωριά καταστράφηκαν και εξαφανίσθηκαν από τον χάρτη.

Για να μιλήσουμε και για το θέμα της 5ης εκπομπής και του ενσωματωμένου Video με την χλωρίδα της λίμνης της Καστοριάς να πούμε

Αναφορικά με το θέμα της 5ης εκπομπής, που αφορά τη χλωρίδα της λίμνης θα αναφέρουμε ότι χαρακτηριστικά της χλωρίδας αυτής της λίμνης,είναι
α) το παραλίμνιο δάσος με πελώρια δένδρα που είναι ένα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στην χώρα
β) τα αναρριχώμενα φυτά. πάνω σε τεράστια πλατάνια ,σκλήθρα, λεύκες και άλλα δένδρα και η υδροχαρής και παρόχθια βλάστηση, όπου ξεχωρίζει ένας καλαμιώνας 1410 στρεμμάτων.

Πολλά από τα φυτά είναι σπανιότατα και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εξαφανισθούν και χρειάζονται ειδική προστασία από όλους μας

Δείτε το 5ο μέρος της σειράς ”Λίμνη της Καστορίας”:

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.