Οι δύο όψεις του Brexit – Γράφει ο Χάρης Κάτανας



katanas_xarisZήσαμε όλοι μας σήμερα μια πρωτοφανή στιγμή για τα Ευρωπαίκα δεδομένα.Την απόφαση ενός Ιστορικού και μεγάλου Ευρωπαικού λαού,να γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη.Τη μητέρα Ευρώπη.Και την αποκαλώ έτσι γιατί αυτη η αγκαλιά της Ευρώπης,και φυσικά οι μεγάλοι ηγετεςτης τότε εποχής,φέρανε στην Γηραιά ‘Ηπειρο για πρώτη φορά μετά από από πολλά χρόνια το πολυτιμότερο αγαθό.Την ειρήνη των λαών.

Με το πέρας των χρόνων βέβαια,όπως περίτρανα πλέον έχει αποδειχθεί ότι,από την Ευρώπη των λαών,δυστυχώς περάσαμε στην Ευρώπη των τραπεζών και των συμφερόντων,με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες της,ειδικότερα δε των μεσογειακών Εθνών.

Οι βρετανοί ώς ένας λαός που ιστορικά υπήρξε αποικιοκράτης-κατακτητής πολλών σημειών σε αυτό των πλανήτη,είχαν και έχουν πάντα υψηλά το ένστικτο της κυριαρχίας σκεπτόμενοι αρκετές φορές μόνο την Πατρίδα τους.Και από μία άψοψη,καλά έκαναν.Αλλά αυτό δεν είναι φυσικά Ευρώπη,ούτε Ευρωπαικό ισότιμο μέλος της.

Πρέπει να εξετάσουμε όμως το γιατί οι Βρετανοί το πράξανε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή,και όχι τα προυγούμενα 6 χρόνια ύφεσης ? Γιατί πολύ απλά πιστεύω ότι όπως σοφά,κατά το δικό τους συμφέρον πάντα,δεν μπήκαν στην νομισμάτική ένωση το 2001,καταλάβανε πώς η οικονομική και όχι μόνο κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρώπη θα τους δημιουργούσε πολλών ειδών προβλήματα.Πέραν τούτου,ας μην ξεχνάμε ότι επί της ουσίας η Αγγλία ήταν,είναι και θα έιναι πάντα μία ακόμη πολιτεία των Η.Π.Α.Και αυτή τη στιγμή το Γεωπολιτικό συμφέρων των Η.Π.Α είναι ακριβώς αντίθετο από της Γερμανίας.( Έχω αναφερθεί για αυτό στο άρθρο μου ” Γεωπολιτικές διαδρομές “).

Μήπως λοιπόν υπήρξαν και άλλοι λόγοι για να πιεστεί μέσω του Brexit η Γερμανία ? Και ας φαίνεται σε πρώτη φάση πώς την καθιστά απόλυτη κυρίαρχο,μιάς και η Γαλλία είναι απόδυναμωμένη αυτήν την περίοδο.

Το σημαντικότερο όλων θαρρώ πως είναι ότι μέσα από τα γεωπολιτικά παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων,ξαναγενιούντε δυστυχώς,δυνάμεις ακραίες και φασιστικές σε όλη την Ευρώπη.Και αυτό οδήγησε πολλές φορές σε τεράστιες συγκρούσεις.Πιστεύω λοιπόν ότι αν θέλουν κάποιοι ηγέτες ακόμη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια να σταθεί όρθιο το οικοδόμημα που με τόσο αίμα και πόνο έγινε,πρέπει ΑΜΕΣΑ να αναθεωρήσουν πολλά.

Σε πρώτη προτεραιότητα οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ και όχι οι αριθμοί.Αν συμφωνήσουμε σε αυτό χθές αν είναι δυνατόν,προλαβαίνουμε να σώσουμε ακόμη αυτό το όραμα,την Ευρώπη μας. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπω ντόμινο,άνευ προηγουμένου .

Προλαβαίνουμε ακόμη αν ανασυνταχθούμε πολιτικά όσοι αγαπάμε την παλιά, “ωραία” Ευρώπη .

Όσο υπάρχουν άνθρωποι με ψυχή και όραμα στην Γηραιά Ήπειρο,υπάρχει ελπίδα.

Κάτανας Χάρης
π. Βουλευτής Ν. Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.