Πολύ χαμηλή η στάθμη στη λίμνη Ιλαρίωνα, θυμίζοντας το …ποτάμι Αλιάκμονα! Δείτε φωτογραφίες και βίντεο



Σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα έπεσε η στάθμη νερού στη λίμνη Ιλαρίωνα, εκτιμώντας την υψομετρικά κατά 10 μ. τουλάχιστον σε σχέση με αυτή προ μηνών, με αποτέλεσμα πάνω από το Λογγά της Ελάτης και κυρίως στο πλάτωμα της Παλιουριάς-Δήμητρας Γρεβενών, να δίνει την εντύπωση ότι επανήλθε στην προηγούμενη κατάσταση, που ήταν το …ποτάμι του Αλιάκμονα!

1srthyrts

2ftghftfrfd

Χαμηλότατη στάθμη που μπορεί να αιτιολογηθεί μερικώς, από την έλλειψη χιονοπτώσεων την παρελθούσα χειμερινή περίοδο και τις αυξημένες ανάγκες άρδευσης αυτή την εποχή, αλλά βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές του καλοκαιριού και δεν υπάρχουν επείγουσες απαιτήσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (απεναντίας μάλιστα), που θα εντατικοποιούσαν τη λειτουργία του ΥΗΣ Ιλαρίωνα. Θα πιθανολογούσαμε ακόμη, να έχουν προγραμματιστεί εργασίες στην παρόχθιο περιοχή της λίμνης Ιλαρίωνα, που να χρειάζεται κατεβεί η στάθμη. Σε πλήρη όμως αντίθεση, η συγκοινωνούσα λίμνη Πολυφύτου, παρουσιάζει πολύ υψηλή στάθμη σε σχέση με την κανονική στάθμη λειτουργίας (πριν λίγες μέρες είχαμε υπερχείλιση στο Ναυτικό Όμιλο στη Νεράιδα). Και να σκεφτεί κανείς, ότι η λίμνη Ιλαρίωνα, θα ήταν αυτή που θα διασφάλιζε σταθερή στάθμη στη λίμνη Πολυφύτου, ώστε να μπορούσαν να γίνουν σε αυτήν οι υποδομές, για την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής(!).

3dghsrdthr

4drthgyrethyr

5erygtaerye

ΥΓ. Να μην βάζουμε ιδέες…, απλά παρατηρούμε.

1. Η ΔΕΗ σχεδόν αμέσως μετά την έμφραξη του φράγματος για την πλήρωση της λίμνης Ιλαρίωνα, εγκατέστησε κατάντη του φράγματος, στη θέση Αναβρυκά (ας τα ονομάσουμε Αναβρυκά Ι), όπου ανέκαθεν υπήρχαν αναβλύζουσες πηγές νερού, μηχανισμό μέτρησης παροχής νερού (φωτο) που εκχύνονταν παράπλευρα στη λίμνη Πολυφύτου, που εκτιμούμε ότι έγινε, για να υπολογίζουν τυχόν αυξομειώσεις των ποσοτήτων του νερού, για διερεύνηση πιθανότητας για υπόγειες διαδρομές νερού που να έχουν σχέση με τη νέα λίμνη. Πάντως, παρότι ο μετρητής στάθμης δεν κατέγραφε ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, σε σύγκριση με την προ έμφραξης του φράγματος κατάσταση, τα αναβλύζοντα  νερά των Αναβρυκών Ι, φαινόταν να είναι σε αυξημένες ποσότητες. Σήμερα, που η στάθμη της λίμνης Πολυφύτου (πολύ ψηλά) έχει καλύψει τον μηχανισμό μέτρησης παροχής, δεν μπορεί να γίνει κανένας συγκρίσιμος υπολογισμός ποσοτήτων νερού που αναβλύζουν.

2. Νοτιότερα των Αναβρυκών Ι, περί τα 800-1000 μ., παρατηρήσαμε, τα 2-3 τελευταία χρόνια, νέες αναβλύζουσες πηγές (ας τις ονομάσουμε Αναβρυκά ΙΙ), που η παροχή τους είχε αυξητικές τάσεις, με αποκορύφωμα την εικόνα των τελευταίων ημερών, όπου οι ποσότητες νερού από τις πηγές που εκχύνεται στη λίμνη Πολυφύτου, φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλες.

9ertghyr

10rfhgedrhgder

11egyhrethrt

Αυτά σαν παρατηρήσεις…

Παρατηρήσεις, που οδηγούν σε απλοϊκές σκέψεις, για ενδεχόμενη σχέση με υπόγειες διαδρομές νερού, που να προέρχεται από περιορισμένης κλίμακας διαφυγή από τη λεκάνη της λίμνης Ιλαρίωνα (μακριά από μας οποιεσδήποτε προθέσεις κινδυνολογίας). Προφανώς και δεν πιστεύουμε ότι αποτελούν λόγο, ώστε να …αδειάσει η λίμνη Ιλαρίωνα (δυσανάλογα μεγέθη), απλά το καταγράφουμε…

6rthsrthyrt

7srthsrthrt

8rthysrtyuhrtr

Γ.Μ/ mikrovalto.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Πολύ χαμηλή η στάθμη στη λίμνη Ιλαρίωνα, θυμίζοντας το …ποτάμι Αλιάκμονα! Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

  1. Ειδοποίηση: Πολύ χαμηλή η στάθμη στη λίμνη Ιλαρίωνα, θυμίζοντας το …ποτάμι Αλιάκμονα! (φωτογραφίες-βίντεο) | Φούιτ.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.