Επιτυχημένη η βραδιά παραδοσιακού χορού από τους Μακεδνούς στην Κοζάνη



8etkjetsyjke6tk7we76etk7e

Πανσέληνος και θερινό ηλιοστάσιο μαζί μετά από 70 χρόνια, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, κάτι που συμβαίνει μία φορά στη ζωή κάθε ανθρώπου.! Σταθμός και ορόσημο η πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της πόλης βραδιά παραδοσιακού χορού, στου φεγγαριού τ’ αλώνι την επομένη, Τετάρτη 22 Ιουνίου, στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης, από τον πολιτιστικό Σύλλογο των Μακεδνών!

Ύμνος και τιμή στις παραδόσεις μας, λαχτάρα και ταξίδι στου χρόνου τα γυρίσματα…σε νοσταλγικά μονοπάτια, όπως οι σελιδοδείκτες των καιρών ανέσυραν, φτάνοντας στην ολόφωτη και συγχρόνως σκοτεινή εποχή μας..!

Σε ένα κατάμεστο θέατρο, με το ολόγιομο φεγγάρι να περιπλανιέται ακάματο , μοναδικό στον νυχτερινό ουρανό, οι θεατές έβλεπαν μαγεμένοι το υφαντό της παράδοσης να ξετυλίγεται από μαλαματένιο αργαλειό με φεγγαρένιο χτένι, αυθεντικό ,πολύτιμο, αληθινό, και μέσα σε όλη αυτή την έκσταση, γλυκιάς φωνής αγέρας εκούναε τα έλατα και χόρευαν οι πέτρες… κι ο ουρανός ολάκερος αγροίκαε σαστισμένος…!!!

Κλίνοντας ταπεινά το γόνυ στον πολιτισμό, που ευλαβικά τιμούμε και πιστά υπηρετούμε, ευχαριστούμε από καρδιάς:

-Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτωνα και τους σεβαστούς πατέρες της εκκλησίας μας.
Η παρουσία τους στην εκδήλωσή μας ήταν τιμή και συνάμα ευλογία!
– Τους χοροδιδασκάλους μας Νίκο Καμπέρη, Αντώνη Μαρτίνη ,Βάσω Μπαντελά
– Τους χορευτές μας ενήλικες και παιδιά
– Το φιλοθεάμον κοινό της πόλης μας, γιατί σε αυτό το νοσταλγικό ταξίδι του λαϊκού μας πολιτισμού ανταμωθήκαν οι ψυχές μαζί και φτερούγισαν…!!

Αδήριτη ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο, που με οποιονδήποτε τρόπο βοήθησε και συνέβαλε στο να πραγματοποιηθεί η πανσέληνη και αυθεντική αυτή βραδιά χορού και παράδοσης με τίτλο: « φεγάρι….αλώνι για χορό!».

Πίνακας ζωγραφικής κρεμασμένος από τ’ ουρανού το θόλο , έργο   «των Μακεδνών», φιλοτεχνημένο με τα πιο ζωντανά και ανεξίτηλα χρώματα της παλέτας τους, αναμεμειγμένα με τα χρώματα του φεγγαριού…!!

 Με τιμή
Εκ μέρους του Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αντωνοπούλου Μ.                                                            Λότσιου Λ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.