Ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στην Ενέργεια για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ



somateio_ergazomenon_energeiaΚαμία συμπόρευση με τα σχέδια της εργοδοσίας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Για μια ακόμα φορά η εργοδοσία της ΔΕΗ Α.Ε μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Παναγιωτάκη κάλεσε τους εργαζόμενους της να κάνουν νέες θυσίες για να σωθούν τα κέρδη της. Κάθε βήμα της απελευθέρωσης/ιδιωτικοποίησης του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας συνδυάστηκε με ανάλογα καλέσματα προς τους εργαζόμενους να κάνουν θυσίες για να επιβιώσει η επιχείρηση στο νέο περιβάλλον της ανταγωνιστικότητας στο οποίο διαμορφώνονταν, ότι όλοι θα βγουν κερδισμένοι, τα κέρδη της επιχείρησης, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές. Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι κερδισμένοι κάθε φορά βγήκαν οι μεγαλομέτοχοι της ΔΕΗ Α.Ε που είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται και οι μεγάλοι καταναλωτές (βιομήχανοι κτλ).

Τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι από τα κέρδη δεκαετιών που εμφάνιζε η ΔΕΗ Α.Ε; Μεγάλες μειώσεις μισθών που φτάνουν το 50% στο τακτικό προσωπικό, κατάργηση των ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στα οκτάμηνα με αποτέλεσμα μειώσεις που φτάνουν και 40%, επέκταση του δουλεμπορίου των εργολαβιών όπου αμείβονται με την κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ των 500 ευρώ, χωρίς δώρα, προσαυξήσεις υπερωριών κ.α. Η εργασία εντατικοποιήθηκε, τα ατυχήματα αυξήθηκαν. Παράλληλα η τιμή του ηλεκτρικού  ρεύματος για τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά αυξήθηκε  με αποτέλεσμα πολλά να μην μπορούν να ικανοποιήσουν τη βασική αυτή ανάγκη. Παράλληλα χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας ενώ η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος εντατικοποιήθηκε. Αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι καλούνται να βάλουν πλάτη ώστε να μην βγούνε χαμένοι οι μέτοχοι της ΔΕΗ Α.Ε από τις εξελίξεις με την απελευθέρωση/ ιδιωτικοποίηση που επιβάλουν η πολιτική και οι οδηγίες της Ε.Ε. Θέλουν να μεταφέρουν την χασούρα από την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ Α.Ε (από 91% στο 50% μέχρι το 2019) στις πλάτες των εργαζομένων.

Δεν θα περνούσαν όλα αυτά εύκολα αν η εργοδοσία και το κράτος δεν είχαν στο πλευρό τους τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό. Έβαλαν την υπογραφή τους στα πάντα (μετοχοποίηση, ασφαλιστικό, τριχοτόμηση κ.α) αποδέχτηκαν την ανταγωνιστικότητα, έπαιξαν τον βρώμικο ρόλο να σύρουν τους εργαζόμενους στις επιταγές της εργοδοσίας αποδεχόμενοι την επιχειρηματολογία της. Η λογική του λιγότερου κακού που καλλιέργησαν στους εργαζόμενους μας οδήγησε από ήττα σε ήττα, να δεχόμαστε καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Σήμερα μπροστά στο νέο βήμα της ιδιωτικοποίησης/ απελευθέρωσης  μέσω του προέδρου της ΓΕΝΟΠ προτείνουν άλλες μορφές ιδιωτικοποίησης. Απειλούν με ασφαλιστικά μέτρα καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η πολιτική της απελευθέρωσης μπορεί να φρενάρει με δικαστικά μέσα.

Οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός έχει πλέον μεγάλη εμπειρία από την αντίληψη που καλλιεργήθηκε συστηματικά ότι αν σωθεί το αφεντικό θα σωθούν και οι εργαζόμενοι.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ΦΑΓΕ στην περιοχή μας που αν και λίγα χρόνια πριν οι εργαζόμενοι δέχτηκαν μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία για να σώσουν τις θέσεις εργασίας και τώρα βρέθηκαν στο δρόμο. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι και ο Μαρινόπουλος και πολλά άλλα.

Μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους του κλάδου, ο οργανωμένος, μαζικός, μαχητικός αγώνας ενάντια στο πλαίσιο της απελευθέρωσης/ιδιωτικοποίησης στο σύνολο της. Να βάλουμε φρένο στην νέα επίθεση, να ανοίξουμε το δρόμο ώστε η ενέργεια να αποτελέσει κοινωνικό αγαθό και όχι αντικείμενο κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων.

Διεκδικούμε άμεσα:

Να μην προχωρήσει η Γ.Σ των μετόχων στην απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.

Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στις εργολαβίες. Καμία σκέψη για στάση πληρωμών στο τακτικό προσωπικό. Καμία παραπέρα μείωση μισθών και σκέψη για απολύσεις.

Υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις (οκτάμηνα, εργολαβίες) με κατώτατο μισθό 751 και με όλα τα επιδόματα και τις τριετίες.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στην Ενέργεια για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.