Οι συνέπειες του Brexit σε κάθε μία από τις χώρες της ΕΕ – Τι θα συμβεί στην Ελλάδα



brexit-eksodos-708

Oι Βρετανοί αποφάσισαν την έξοδό τους από την ΕΕ. Το τι θα ακολουθήσει ακριβώς κανείς δεν το γνωρίζει, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όλους, τη Μεγάλη Βρετανία, την ΕΕ και το δυτικό κόσμο ολόκληρο.

Το Politico σε μια ανάλυσή του προχθές, επιχειρούσε να προσδιορίσει τις συνέπειες που θα έχει ένα Brexit για κάθε μια από τις χώρες της ΕΕ ξεχωριστά. Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα.

Διαβάστε παρακάτω την ανάλυση του Politico.eu:

    Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ελλάδα: Οι οικονομικές συνέπειες

Η συζήτηση για το Brexit είχε ένα έμμεσο όφελος για την καταχρεωμένη Ελλάδα, η οποία πήρε μια ταχεία πρώτη έγκριση από τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ευρώ, για την επέκταση αποπληρωμής των δανείων της, έτσι ώστε να μην γίνει η ίδια η χώρα ένα ακόμη οικονομικό δεινό για την ΕΕ. Αλλά μετά το Brexit, διπλωμάτες προειδοποιούν ότι τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι πρόθυμα να δείξουν μεγάλη ευελιξία για τα θέματα του ελληνικού χρέους.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ιρλανδία: Οικονομικές συνέπειες

Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει χερσαία σύνορα με την Μεγάλη Βρετανία. Και οι συνέπειες ενός Brexit θα είναι τεράστιες για εκείνη. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών  (ύψους 1,2 δις την εβδομάδα) στηρίζουν 40.000 θέσεις εργασίας και η επαναφορά των συνόρων θα είχε σίγουρα άμεσο και μεγάλο αντίκτυπο. Σε κάθε περίπτωση οι δύο χώρες θα πρέπει να χτίσουν μεταξύ τους  ένα νέο πλαίσιο σχέσεων. Από την άλλη ένα Brexit μπορεί να δώσει νέα δυναμική στο Δουβλίνο καθώς πολλές επιχειρήσεις μπορούν να μετεγκατασταθούν εκεί από τη Βρετανία, για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης αγοράς της ΕΕ.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στη Γαλλία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού

Η Γαλλία με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να είναι ένα από τα ισχυρότερα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της ΕΕ, σίγουρα θα επηρεαστεί πολιτικά από ένα Brexit. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Γάλλοι έχουν χειρότερη άποψη για την ΕΕ ακόμη και από τους Βρετανούς. Αν συμβεί το Brexit σίγουρα θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να μην ανέβει περαιτέρω ο ευρωσκεπτικισμός. Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία θα πιέσει για ένα γρήγορο διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ. Πέραν αυτού θα πρέπει να λυθούν μια σειρά άλλων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από τη στιγμή που 160.000 Γάλλοι ζουν στη Βρετανία και 400.000 Βρετανοί στη Γαλλία. Οι τελευταίοι είναι πιθανό να χάσουν τα ευρωπαϊκά τους δικαιώματα και σίγουρα θα πρέπει να αναζητηθεί λύση για αυτούς. Επίσης μαζί με τη Γερμανία και με γρήγορες κινήσεις θα πρέπει να περάσουν στη μετά Brexit εποχή. Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή; Περισσότερη Ευρώπη σε ότι αφορά στην ασφάλεια  και λιγότερη Ευρώπη σε ότι αφορά στους κανόνες που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στο Βέλγιο: Οικονομικός αντίκτυπος

Από τις πιο ευάλωτες χώρες στο Βrexit καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στο Λουξεμβούργο: Ηθικό πλήγμα

Αν και ένα Brexit μπορεί να είναι καλό για τις επιχειρήσεις του Λουξεμβούργου (είναι πιθανό βρετανικές επιχειρήσεις να μετακινηθούν εκεί), το ηθικό πλήγμα για την ιδρύτρια χώρα της ΕΕ θα είναι μεγάλο.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ολλανδία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού

Ενα Brexit θα ωθήσει σε άνοδο το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στη Γερμανία: Ηθικό πλήγμα

Ενα Brexit θα φέρει στη Γερμανία ένα ισχυρό πλήγμα στο ηθικό και ίσως στην πίστη στο ευρωπαϊκό όνειρο. Ωστόσο, διπλωμάτες τονίζουν ότι από εκεί και πέρα η Γερμανία θα επιδιώξει να διατηρήσει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Μεγάλη Βρετανία. Και αν και ένα Brexit δεν αναμένεται να μην φέρει άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στη Γερμανία, θα έχει, όμως, μεγάλες επιπτώσεις στον ηγετικό ρόλο του Βερολίνου στην ΕΕ. Το μεγάλο αντίβαρο της Βρετανίας ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία δεν θα υπάρχει πια. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αντιθέτως, ένα Brexit μπορεί να ενισχύσει την ήδη ισχυρή φωνή του Βερολίνου στο ευρωπαϊκό τραπέζι. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην αρέσει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στην Τσεχία: Οικονομικός αντίκτυπος

Και εκεί ο ευρωσκεπτικισμός σαρώνει και υπάρχει πίεση για τη διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος. Η Πράγα φαίνεται διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για ένα πιο βελούδινο διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας. Στέλνουν, όμως, το μήνυμα ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο θελήσει να μείνει στην Ενιαία αγορά θα πρέπει να σεβαστεί την ελεύθερη κίνηση των εργαζομένων, κάτι, όμως, που οι υποστηρικτές του Brexit απορρίπτουν.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στην Πολωνία: Οι πολίτες της που ζουν στη Βρετανία

Ενα Βrexit θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της Πολωνίας και αυτό γιατί ένα εκατ. Πολωνοί ζουν στη Βρετανία. Μετά από ένα Brexit υπάρχει ο φόβος ότι όλοι αυτοί θα χρειαστεί να επιστρέψουν και να αναζητήσουν δουλειά στη χώρα τους. Και για αυτό το λόγο ήδη σιγοψιθυρίζουν ότι αν η Βρετανία φύγει θα πιέσουν για μια ειδική εμπορική σχέση με το ΗΒ με αντάλλαγμα τα εργασιακά δικαιώματα των Πολωνών στη Βρετανία.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στη Σλοβακία: Οι πολίτες της που ζουν στη Βρετανία

Στη Σλοβακία υπάρχουν ανάλογοι φόβοι με αυτούς στην Πολωνία. 90.000 Σλοβάκοι ζουν στη Μεγάλη Βρετανία  και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με αυτούς σε περίπτωση Brexit. Πάντως, στη Σλοβακία ελπίζουν ότι τα δικαιώματά τους θα διατηρηθούν.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ουγγαρία: Απώλεια ενός συμμάχου

Ενα Brexit είναι πιθανό να αποθρασύνει τον Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος έχει επικρίνει πολλές φορές την ΕΕ ειδικά για τη στάση του στο προσφυγικό. Μια αποχώρηση της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει για την Ουγγαρία την ευκαιρία για προωθήσει ένα δικό του δημοψήφισμα για να μην δεχτεί πρόσφυγες. Ωστόσο, ένα Brexit θα είναι σημαντικό πλήγμα για τον Ορμπάν ο οποίος πολλές φορές έχει βρει στον Κάμερον ένα στήριγμα για να πιέσει κατά διαφόρων πολιτικών. Για αυτό άλλωστε έχει στείλει το μήνυμά του κατά του Brexit, ενώ ο ΥΠΕΞ του έχει προειδοποιήσει για πολιτικές και οικονομικές συνέπειες στη χώρα του.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στην Αυστρία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού

Το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας έφθασε πολύ κοντά στο να κερδίσει την Προεδρία της χώρας. Αυτό και μόνο αποτελεί ένα ισχυρό σημάδι ότι η χώρα μετά από ένα Brexit θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την άνοδο των λαϊκιστικών αντιευρωπαικών πολιτικών. Ηδη ο αρχηγός του εν λόγω κόμμκατος έχει θέσει το αίτημά  του για διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ στην Αυστρία.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στη Λιθουανία: Οι πολίτες της στο ΗΒ

200.000 Λιθουανοί ζουν στο ΗΒ. Και όπως είναι φυσικό μετά από ένα Βrexit κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με αυτούς.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στη Ρουμανία: Οι πολίτες της στο ΗΒ

Το Βουκουρέστι, σε ένα Βrexit, θα πιέσει να δοθεί στους Ρουμάνους εργαζομένους στο ΗΒ το δικαίωμα της παραμονής. «Η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων πρέπει να διατηρηθεί», τονίζουν.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στη Φινλανδία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η δεξιά πτέρυγα θα…. αποθρασυνθεί μετά από ένα Brexit. Aυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση του κυβερνώντος συνασπισμού η οποία περιλαμβάνει τόσο μέλη υπέρ όσο και μέλη κατά της ΕΕ. Επίσης, η Φινλανδία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΗΒ σε πολλούς τομείς, όπως η ανταγωνιστικότητα, το ελεύθερο εμπόριο και η οικονομία της αγοράς.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στη Σουηδία: Απώλεια ενός συμμάχου

Το ΗΒ είναι ο νούμερο ένας σύμμαχος της Σουηδίας στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ. Οι δυο χώρες μοιράζονται τις ίδιες θέσεις για το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ έχουν σημαντικές εμπορικές συναλλαγές. Σε ένα Brexit θα πιέσουν για μια γρήγορα συμφωνία για την ελεύθερη αγορά. Επίσης, οι ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας ζητούν διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη μετανάστευση, η οποία είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για τη χώρα. Πολλοί φοβούνται ότι ένα Brexit θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τα αιτήματά τους.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στη Δανία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού

Η χώρα αγωνίζεται με την άνοδο του δικού της ευρωσκεπτικιστικού κινήματος. Το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα πιέζει και αυτό για δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ και ένα Brexit θα μπορούσε να δυναμώσει τη φωνή τους.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στην Ιταλία: Ανοδος του ευρωσκεπτικισμού

Αν και ένα Βrexit δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες στην Ιταλία θα μπορούσε να εγείρει μια συζήτηση για το ευρώ, το οποίο δεν είναι και τόσο δημοφιλές μετά την οικονομική κρίση. Στέλεχος του ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας τονίζει ότι ένα Brexit θα μπορούσε να ωθήσει τα λαϊκιστικά κόμματο όπως αυτό του Μπέπε Γκρίλο να ζητήσει και εκείνος δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ. Ο ίδιος άνθρωπος ξεκαθάρισε ακόμη, όμως, ότι η Ιταλία, σε περίπτωση Brexit θα τηρήσει σκληρή γραμμή σε ότι αφορά τα οφέλη που θα μπορούσε να επιδιώξει από την ΕΕ.

    Μεγαλύτερη ανησυχία στη Μάλτα: Οικονομικές επιπτώσεις

Η πρώην βρετανική αποικία ανησυχεί ότι ένα Brexit θα έχει ισχυρές συνέπειες στην τουρισμό του. Επίσης έχει σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς με τη Βρετανία και έτσι είναι λογικό να φοβάται για τις οικονομικές συνέπειες μιας αποχώρησης. Ωστόσο, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός εκτιμά ότι σε περίπτωση Brexit πολλές βρετανικές επιχειρήσεις ίσως επιδιώξουν να εγκατασταθούν στη Μάλτα.

    Μεγαλύτερη ανησυχία την Ισπανία: Πολιτική αναταραχή

Υπάρχει ο φόβος ότι ένα Brexit θα μπορούσε να ωθήσει την περιφέρεια της Καταλόνια στην απόσχιση. Και οι φόβοι δεν σταματούν εκεί. Το Γιβραλτάρ, βρετανική κτίση, συνορεύει με την Ισπανία και ένα Brexit θα επενάφερε τους ελέγχους στα σύνορα με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για χιλιάδες Ισπανούς που πηγαινοέρχονται καθημερινά στο Γιβραλτάρ για να εργαστούν.

Πηγή: Politico.eu, iefimerida.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Οι συνέπειες του Brexit σε κάθε μία από τις χώρες της ΕΕ – Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.