Η παράσταση «Εθνικαί Εορταί» από την ομάδα «Χ·αίρεται» στην Κοζάνη



ttrhjrahjaahtjthrshrathrths

Η ομάδα Χ·αίρεται, σε συμπαραγωγή με το Bios, φιλοξενεί την παράσταση ΕΘΝΙΚΑΊ ΕΟΡΤΑΊ, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουνίου, στην Αποθήκη του ΟΣΕ Κοζάνης, στις 21:00.

Η ταραγμένη εποχή της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από ιστορίες ανθρώπων, που αν και δεν έμειναν στην ιστορία ως οι πρωταγωνιστές της, σίγουρα την καθόρισαν.
Ιστορικές μαρτυρίες, αφηγήσεις, αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα καθώς και τραγούδια συνθέτουν την παράσταση, σε μια απόπειρα να διερευνηθεί η πολύπλευρη επιρροή που είχαν τα μεγάλα γεγονότα στις ζωές των ανθρώπων. Μικρές στιγμές, άλλοτε δραματικές και άλλοτε κωμικές, προσδιορίζουν το σύνθετο και συχνά απρόβλεπτο τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι στις κρίσιμες περιστάσεις. Δίπλα στον πόνο και τη δυστυχία υπάρχει η συσπείρωση, ο έρωτας, το τραγούδι.

Οι αφηγητές είναι τρεις ξεχωριστές φωνές που διασταυρώνονται και συντονίζονται μεταξύ τους, ενώ κινούνται παράλληλα συνειρμικά από τη μία ιστορία στην επόμενη χαράζοντας τη δική τους πορεία μέσα στο υλικό. Χωρίς διακριτούς ρόλους του σκηνοθέτη και του ερμηνευτή, η προσπάθεια της ομάδας είναι να προσεγγίσει με έναν ελεύθερο και προσωπικό τρόπο μια περίοδο της ιστορίας που έχει αφήσει πολύ έντονα σημάδια στο σημερινό κόσμο.

Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από κείμενα που έχουν γράψει μεταξύ άλλων οι: Άλκη Ζέη, Νίκος Καζαντζάκης, Διδώ Σωτηρίου, Παύλος Μάτεσις, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Χρόνης Μίσσιος, Έλλη Παπαδημητρίου,  Ηλίας Στάβερης, Μαρούλα Κλιάφα, καθώς και αυθεντικές μαρτυρίες.

Σκηνοθεσία – Δραματουργία – Ερμηνεία: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Βασίλης Βηλαράς, Μαρία Θρασυβουλίδη
Συνεργασία στη δραματουργία: Πηνελόπη Τσούτσουβα
Επιμέλεια κίνησης: Τάσος Καραχάλιος
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Ανδριάνα Δακανάλη
Φωτογραφίες – βίντεο: Σωτήρης Βασιλείου
Καλλιτεχνική συνεργασία: Αθανασία Γιάνναρη

Σημείωση: Ο χώρος της αποθήκης θα διαμορφωθεί ανάλογα για τις ανάγκες τις παράστασης. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, υπάρχει η δυνατότητα κράτησης, στο τηλ. 6973 526286. Πληροφορίες παράστασης:

Διάρκεια: 80΄
Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.