Παγωτό Λάτσκος: 76 χρόνια παράδοσης και ποιότητας στην παρασκευή αγνού παγωτού



latskospagoto35346

Το κατάστημα «Λάτσκος» στην Κοζάνη έχει ξεκινήσει την παρασκευή φρέσκου χειροποίητου παγωτού εδώ και 76 χρόνια. Ο παππούς Λάτσκος Εμμανουήλ, παρ’ όλες τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω έλλειψης εξοπλισμού, ξεκίνησε να φτιάχνει τα πρώτα παγωτά.

Με την βοήθεια της γυναίκας του Φανής έβραζαν το αγελαδινό ή πρόβειο γάλα, αναλόγως την περίπτωση, σε μεγάλες κατσαρόλες, κατόπιν το άδειαζαν σε μικρότερα λεκανάκια, τα οποία ήταν τοποθετημένα μέσα σε κουβάδες για να κρυώσουν.

Τα βασικά υλικά ήταν αυγά, ζάχαρη, σαλέπι και μαστίχα, τα οποία μάλιστα βοηθούσαν και στην ψύξη και πήξη του παγωτού. Επίσης, άλλα υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν η βανίλια, η κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Όλα μαζί ανακατεύονταν με το χέρι στα λεκανάκια και αφού κρύωναν τοποθετούνταν στις πρώτες αυτοσχέδιες παγωτομηχανές. Οι μηχανές αυτές στην ουσία ήταν ένα βαρέλι το ένα μέσα στο άλλο, ανοιχτά από πάνω και ενδιάμεσά τους πάγος με αλάτι. Το έξω βαρέλι ήταν σταθερό, ενώ το μέσα περιστρέφονταν χειροκίνητα μέχρι να πήξει και να παγώσει το μείγμα.

machineagdfhhgfshgfshgfsghfsr

Έπειτα το τελικό προϊόν το έβαζαν σε κασελάκια ή αλλιώς «κασάτα» και τέλος με ποδήλατα ή στον ώμο το παίρνανε οι πωλητές της εποχής εκείνης.

Στις αρχές του 1960 άρχισαν να κατασκευάζονται στον Βόλο οι πρώτες παγωτομηχανές με ιταλικά ανταλλακτικά, οι λεγόμενες ΒΟΚΥ EYROPA.

Μετά από το 1980 άρχισαν οι πρώτες εισαγωγές ολοκληρωμένων Ιταλικών κυρίως μηχανών, όπως βραστήρων, παστεριωτήρων και μηχανών παραγωγής soft. Η πρώτη τέτοια μηχανή μπήκε στο κατάστημα «Λάτσκος» το 1981, η οποία μάλιστα δουλεύει μέχρι και σήμερα!

Οι πρώτες κατηγορίες παγωτού ήταν τελείως βασικές:

1) Παγωτό κρέμα
2) Παγωτό σοκολάτα
3)Παγωτα με ξηρούς καρπούς
4) Παγωτά με φρούτα

hrstsjyhtyjjytuyt

Σήμερα, το παγωτό «Λάτσκος» αποτελεί ένα πλούσιο επιδόρπιο – γλύκισμα αποτελούμενο από αγνά και φρέσκα υλικά, όπως και τον καιρό εκείνο. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (γάλα), βιταμίνες (φρούτα), πρωτεΐνες (αυγά), αλλά και -δυστυχώς για μερικούς- θερμίδες (βούτυρο, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος).

Δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τα καταστήματα «Λάτσκος» στην Κοζάνη και να δοκιμάσετε μια από τις πολλές γεύσεις φρέσκου χειροποίητου παγωτού, οι οποίες έχουν μεγαλώσεις γενιές…

Ν.Α. για το KOZANILIFE.GR

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Παγωτό Λάτσκος: 76 χρόνια παράδοσης και ποιότητας στην παρασκευή αγνού παγωτού

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.