Πικρές αλήθειες για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολίας – Του Βασίλη Καραγιαννίδη



arthrografia1Θεωρώ  πως έχουμε χρέος τιμής προς τους νεκρούς μας που πλήρωσαν με τη ζωή τους, το ότι ήταν Έλληνες και Χριστιανοί πολίτες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι κοινωνίες που γνωρίζουν να τιμούν τους νεκρούς τους,σέβονται τον εαυτό τους και την ιστορία τους.

Το ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ  [δηλαδή η διάλυση της Οθωμανικής αυτ/ρίας] είχε προκύψει από πολύ νωρίτερα, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής πρώτα κοιτούσαν το τι θα κέρδιζαν οι ίδιοι, το τι θα κέρδιζαν οι άλλοι,και μετά θα συμφωνούσαν σε οποιαδήποτε εξέλιξη.Κοιτούσαν τα Συμφέροντά τους και τίποτα περισσότερο. Σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να προσθέσουμε και την Ελληνική διχόνοια και την έλλειψη προγραμματισμού.

Έτσι η Ρωσία με την συνθήκη του Αγίου Στεφάνου [Μάρτιος 1878] πετυχαίνει την ίδρυση-στα χαρτιά-της Μεγάλης Βουλγαρίας και με το άρθρο 16 τη Ρωσική στρατιωτική παρουσία στις ανατολικές επαρχίες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αγγλία και Αυστροουγγαρία διαπιστώνουν ότι βλάπτονται τα συμφέροντά τους και με απειλή πολέμου υποχρεώνουν την Ρωσία σε νέα συνθήκη του Βερολίνου [Ιούνιος 1878]. Η Ελλάδα ζητεί  να συμμετάσχει και αυτή στο Βερολίνο. Παρίσι και Βερολίνο αποδέχονται την Ελληνική πρόταση όχι όμως η Τουρκία και η Ρωσία. Η Αγγλία δέχεται εφόσον συμμετάσχουν και άλλες περιφερειακές δυνάμεις [δηλαδή  όχι].Επομένως συμπεραίνεται πως από τις Ελληνικές διεκδικήσεις ενοχλούνταν Τουρκία και Ρωσία ενώ η Αγγλία που έβαλε φραγμούς στο να βγεί η Ελλάδα στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας,δεν την υποστήριζε επί της ουσίας. Απεσταλμένος της Ελλάδας στο Βερολίνο  ο μέτριος Θεόδωρος Δηλιγιάννης –υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση Κουμουνδούρου με εισήγηση …ΤΟΥ  ΡΩΣΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-αντί του οξυδερκή Χαριλάου Τρικούπη που είχε προταθεί από τον ίδιο τον ΑΛ.ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟ…

Φθάνουμε λοιπόν στις 18 Ιουνίου 1878  οπότε και ο αντιπρόσωπος της Αυστρίας κόμης Ανδράσυ ρωτά τον Δηλιγιάννη ποιές άλλες επαρχίες του οθωμανικού κράτους είναι Ελληνικές. Και η απάντηση : Κρήτη,Μακεδονία και Θράκη. To Ελληνικό κράτος στην πιο κρίσιμη στιγμή στάθηκε ανίκανο να διεκδικήσει  την υψηλή κηδεμονία των υποδούλων Ελλήνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σε αντίθεση με τους Έλληνες οι Αρμένιοι διεκδίκησαν σταθερά στο Βερολίνο την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών προνομίων του άρθρου 16 της συνθήκης του Αγίου  Στεφάνου. Το συνέδριο του Βερολίνου έληξε με κερδισμένους την Αγγλία –κέρδισε την ΚΥΠΡΟ αμέσως μετά  με μυστικές διαπραγματεύσεις με τον σουλτάνο και περιόρισε τις βλέψεις της Ρωσίας- τη Γερμανία, και   ΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι  νεότουρκοι θεωρούσαν τις εθνότητες στοιχεία μηδαμινής σημασίας. Έτσι σύμφωνα με τον Έλληνα  πρόξενο  Σεληνιάδη το σχέδιο των νεότουρκων συνίστατο στα κάτωθι:

1911]   1.Εις απηνήν δίωξιν του Ελληνισμού διά παντός καταθλιπτικού μέσου και εξευτελισμόν παντός Ελληνικού  στοιχείου.

2.Εις συστηματικάς δολοφονίας χριστιανών και προ πάντων εκείνων οίτινες έχουσιν ζωηρόν το αίσθημα της εθνικής αυτών υποστάσεως.

3.Εις παρανόμους και αυθαιρέτους φορολογίας.

4.Εις την εκμηδένισιν του κύρους των αρχηγών της Εκκλησίας και τον εξευτελισμόν του κλήρου εν γένει.

5.Εις βιαίας εξισλαμίσεις ανηλίκων.

6.Εις την οργάνωσιν συστηματικών τουρκικών δολοφονικών συμμοριών που μόνο στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης ενεργούσι 7 τοιαύται.

7.Πίεσις μετά δαρμών κακώσεων και απειλών εκ μέρους των αρχών επί των Ελληνοβλαχικών πληθυσμών όπως ούτοι προσχωρήσουσιν εις τον ρουμανισμόν.

8.Εις επέμβασιν εν τοις σχολικοίς ημών πράγμασιν όπως κωλύσωσι πάσαν εθνικήν ημών διάπλασιν.

Ο Έλληνας πρόξενος Μπαλτατζής αναφέρει πως  διπλωματικός υπάλληλος της Γαλλίας του εκμυστηρεύτηκε ότι ο μεγάλος θόρυβος για το Κρητικό ζήτημα δεν είχε τόση σημασία για την Τουρκία. Στην πραγματικότητα είναι ένα βολικό πρόσχημα με το οποίο θέλουν να συντρίψουν τους Έλληνες που είναι πιο έξυπνοι από αυτούς. Έτσι το Κρητικό ζήτημα έγινε το πρόσχημα για την κήρυξη του πολέμου όχι μόνο εναντίον του βασιλείου της Ελλάδος αλλά εναντίον ολόκληρου του Ελληνισμού.

Ο Εμμ.Εμμανουηλίδης  βουλευτής [1913] της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην περιφέρεια της Σμύρνης αναφέρει ότι  μουσουλμάνοι συνάδελφοί του του είπαν πως η     αγωνία των νεότουρκων μετά την απώλεια των βαλκανικών εδαφών ήταν η διατήρηση των εδαφών της Μ. Ασίας με κάθε τίμημα.

Από το 1870 ο γερμανικός πληθυσμός βρίσκεται σε αδιάκοπο εκστρατεία προς την Ανατολή. Εκατομμύρια γερμανών κινούνται προς την Οθωμανική αυτοκρατορία με μια μυστική εντολή: Η Γερμανία υπεράνω όλων!!! Οι παραγγελιοδόχοι των μεγαλύτερων γερμανικών καταστημάτων ταξιδεύουν με σκοπό να αναζητήσουν πελατεία στην ανατολή με έκπτωση 50%. Πρέπει να εκτοπίσουν αυτούς που έχουν στα χέρια τους το εμπόριο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πρέπει να εκδιωχθούν οι Άγγλοι και οι ορθόδοξοι συνεργάτες τους [Έλληνες και Αρμένιοι].

Το αίτημα του Έλληνα βασιλιά Γεωργίου το 1889 προς τον αυτοκράτορα της Γερμανίας και αδελφό της νύφης του Σοφίας να αποσταλούν Γερμανοί αξιωματικοί για την αναδιοργάνωση των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων    απορρίφθηκε από τον αυτοκράτορα και την γερμανική κυβέρνηση για να μη δυσαρεστηθεί ο σουλτάνος!!!

Οι Γερμανοί εξασφάλισαν την εκμετάλλευση της έκτασης [υπέδαφος] 20 χιλιόμετρα δεξιά και αριστερά από την  σιδηροδρομική γραμμή Βοσπόρου-Βαγδάτης καθώς και την εκμετάλλευση της σιδηροδρομικής γραμμής!!!

1894-1912 αύξηση 1800%γερμανικών εξαγωγών προς την Οθωμανική αυτοκρατορία και αύξηση 400% γερμανικών εισαγωγών από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Ο στόχος ήταν προφανής: Από τα  5308 εργοστάσια της Δυτικής Μικράς Ασίας τα 4008 ήταν Ελληνικά!!!  Ποσοστό 75,51%!!! Έτσι οι Γερμανοί θέλουν πρώτα να γίνει ο εξισλαμισμός των χριστιανικών πληθυσμών και μετά θα έλθει στα χέρια τους πιο εύκολα το εμπόριο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας!!!  Η Deutshe Bank επιδοτεί όλους όσους ανοίγουν επιχηρήσεις στη Μ. Ασία!!!

Η Γερμανία [υπουργός εξωτερικών Schon] δεν δέχεται να προμηθεύσει την Ελλάδα με ναυτικό εξοπλισμό γιατί όπως δήλωσε ο ίδιος: προτεραιότητα έχει η …Τουρκία!!!

Οι Γερμανοί  ανέλαβαν την διοίκηση του Α και Β σώματος στρατού. Το Α σώμα ήταν υπεύθυνο για την φύλαξη της  Πόλης. Διοικητής του οστρατηγός  Liman Von Sanders.

Το 1908 όταν ρωτήθηκαν οι Γερμανοί από τους  νεότουρκους πώς βλέπουν την παρουσία του Ελληνισμού στα μικρασιατικά παράλια οι Γερμανοί απάντησαν [μάλλον εκφράζοντας περισσότερο τους εαυτούς τους] πως η Τουρκία δεν έχει καμία ασφάλεια λόγω της παρουσίας εχθρικών στοιχείων εμπνευσμένων έξωθεν με επαναστατικάς ιδέας!!!

Όταν ολοκληρώθηκαν οι εκτοπίσεις των Ελλήνων από τις τουρκικές και γερμανικές εταιρείες της Σμύρνης, της Φώκαιας, κ.λ.π. ο Liman Von Sanders επισκέφθηκε την Σμύρνη και εξέφρασε την έντονη αγανάκτησή του  διότι παρέμεναν πάλι κάποιοι  Έλληνες παρά τις εκτοπίσεις…

Τα παραπάνω είναι μόνο ένα δείγμα της κατάστασης που επικρατούσε από το 1870 και μετά. Έτσι μέσα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων της εποχής που είχαν συγκεκριμένα σχέδια και στόχους,στα οποία προστίθεται η βαρβαρότητα του Τουρκικού κράτους, η ανατολίτικη διπλωματία του, και η βάρβαρη πολιτική των νεότουρκων, η Ελλάδα έχει να αντιπαραθέσει δυστυχώς  τον ανταγωνισμό του βασιλιά Κωνσταντίνου και του στρατιωτικά ιδιοφυούς Μεταξά με τον πολιτικά ιδιοφυή Ελ. Βενιζέλο που οδηγούν την Ελλάδα στο  διχασμό. Δυστυχώς Βενιζέλος και Μεταξάς δεν συνεργάστηκαν για το καλό της πατρίδας μας αλλά ήταν ο ένας απέναντι του άλλου. Τα αποτελέσματα …γνωστά. Τέλος θα ήθελα να καταλήξω  πως δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχνάμε κανένα θύμα αυτής της πολύχρονης θηριωδίας και γι αυτό θα πρέπει να αναφερόμαστε στη  ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ.

Ευχαριστώ.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ                                                
Υ.Γ.   Πηγές για το άρθρο αυτό είναι τα βιβλία :
1. Ο Ιωάννης πίσω από τον Μεταξά
2. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου          

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.