Ανοίγει η αυλαία της 2ης Γιορτής Πολυγλωσσίας του Δήμου Κοζάνης – Δείτε όλο το πρόγραμμα



rtwstrhywrtuhyrweutyetyuyteΤην Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 10 πμ ανοίγει η αυλαία της 2ης  Γιορτήςς Πολυγλωσσίας του Δήμου Κοζάνης με τα παραδοσιακά πολυεθνικά παιχνίδια. Χώρος διεξαγωγής τους η φιλόξενη  αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου (Γεώργιος Κονταρής) Κοζάνης. Συμμετέχουν μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου, του 3ου-4ου Δημοτικού (Χαρισίου Μούκα) , των Δημοτικών Σχολείων 2ου Κρόκου, Κοίλων και Δρεπάνου. Οι μαθητές θα παρουσιάσουν και θα παίξουν τα εξής παιχνίδια : «Kangaroo, Skippy Roo (αυστραλέζικο), Ντεα Ζεε Ντες Φροσσες  ή η Λιμνούλα του βάτραχου (γερμανικό) και το “Cova Nje Leter Ne Pste ή Πήγα ένα γράμμα στο ταχυδρομείο” (αλβανικό), «Κολοκυθιά, Φίτσιος Γάτος, , Πινακωτή-Πινακωτή, Τρεις και το λουρί της μάνας, Ο λύκος και τα παιδιά, Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό, Αλάτι ψιλό (Το μαντηλάκι), μέλισσα-μέλισσα, Τουράδια, Ένα λεπτό κρεμμύδι, γκέο βαγκέο, Τσιγγολελέτα.

Η μύηση των μικρών μαθητών σε παιχνίδια διαφορετικών χωρών συντελεί στην καλύτερη αποδοχή των αλλόφωνων συμμαθητών τους, περιορίζει τον κοινωνικό αποκλεισμό μαθητών και ανακόπτει  οποιαδήποτε μορφή bulling πάει να δημιουργηθεί στο σχολικό περιβάλλον . Όλα τα παιδιά μαζί ανεξαρτήτου εθνικότητας μοιράζονται τα παιχνίδια των διαφορετικών φυλών και λαών  αποκτώντας μια πιο διευρυμένη εικόνα του κόσμου μέσα από το οικείο σ’ αυτούς πεδίο του παιχνιδιού.

Όλα τα παιχνίδια είναι με λεκτικό περιεχόμενο, με δραστικό και διαγενεακό χαρακτήρα εμψυχώνοντας  την επαφή των διαφορετικών πολιτισμών, το μοίρασμα, την αδελφοποίηση των ανθρώπων και των λαών, την επικοινωνία μέσα και πέρα από τις γλώσσες. Tις γλώσσες των λαών και των φυλών, που κατοικούν σ’ αυτήν εδώ τη γωνιά της γης σε μόνιμη ή προσωρινή βάση, τις οποίες προβάλλουν και σέβονται.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  – ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 5. 30 ξεκινούν στην αυλή του 3ου- 4ου Δημοτικού Σχολείου (Χαρισίου Μούκα) η παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων πολυγλωσσίας από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρόκου, το 14o Νηπιαγωγείο Κοζάνης, το 13o Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, το Νηπιαγωγείο Πρωτοχωρίου & τη Χορωδία Νηπίων Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, υποστηριζόμενες από παράλληλες πολυγλωσσικές δράσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατάνια, το Ελεύθερο σχολείο της Άρσης, το Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού, το Τμήμα Κοσμήματος του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Κοζάνης, τους αλλόγλωσσους φοιτητές του ΤΕΙ  Δυτικής Μακεδονίας που θα μας φέρουν σε επαφή με γλώσσες πιο μακρινές και ασυνήθιστες (ινδικά, αραβικά, πομακικά κ.α). Εκτός των άλλων γλωσσών θα υπάρχει και μια ξεχωριστή παρουσίαση των γκρεκάνικων της Κάτω Ιταλίας.

Τέλος οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται μουσικά από τον Πολιτιστικό  Σύλλογο  των Μακεδνών, αλλόγλωσσους τραγουδιστές και το  Σύνολο Κρουστών Ενηλίκων του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.

Καλούμε όλους τους πολίτες του Δήμου μας να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, σίγουρα όλοι κάτι θα έχουμε να πάρουμε από αυτές. Αν μη τι άλλο όλες οι γλωσσικές κοινότητες της Περιφέρειάς μας θα είναι εκεί, κερνώντας, τραγουδώντας και χορεύοντας, ανταλλάσσοντας τις γλώσσες τους και μιλώντας τη γλώσσα της μίας καρδιάς!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.