Βίντεο: Εντυπωσιακή αναβίωση του μοναδικού εθίμου της Ανδρομάνας στη Δεσκάτη



fulyfkuyfdktdrs6tse4ujr5

Είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει στη Δεσκάτη Γρεβενών, με την αναβίωση του μοναδικού εθίμου της Ανδρομάνας. Ολόκληρη η κοινωνία της πόλης ζει και συμμετέχει στην  εκδήλωση της χρονιάς -δεν μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο-, στο ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς, της Ζωοδόχου Πηγής την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα, για φέτος 6 Μαΐου 2016, που διοργανώθηκε από το Δήμο Δεσκάτης και τον Εξωραϊστικό Μορφωτικό Όμιλο Δεσκάτης (ΕΜΟΔ).

Η εκδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία του Δημαρχείου, που συγκεντρώθηκαν οι γυναίκες της πόλης, με μικρότερη συμμετοχή ανδρών, όπου τραγούδησαν και χόρεψαν το πρώτο τραγούδι. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν τραγουδώντας στην κατάμεστη από κόσμο -και εκατοντάδες επισκέπτες, με προεξάρχοντες την πολιτειακή ηγεσία του νομού και τον περιφερειάρχη- κεντρική πλατεία της Δεσκάτης, όπου τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια της Πασχαλιάς, με τις συμμετοχές στο χορό να πολλαπλασιάζονται, όσο περνούσε η ώρα. “Σήμερα Δέσπω μ’ Πασκαλιά”, “Αγγελίνα”, Κωσταντάς, “Κάτω στα λιβάδια (Μούλα)”, “Μπηΐνα” κ.α. δόνησαν την ατμόσφαιρα, σε μια αρμονική παρουσίαση μοναδική, σε αργούς ρυθμούς.

Προς το τέλος, στην κορύφωση του δρώμενου, από νέους του χωριού σχηματίστηκε εντυπωσιακά η ανθρώπινη τρίπατη πυραμίδα -μοναδικό στην Ελλάδα-, ενώ ο ρυθμός είχε αλλάξει σε γρήγορο, με το τραγούδι του ξεπροβοδίσματος της Πασχαλιάς να ακούγεται επαναλαμβανόμενο σαν παραλήρημα από όλο τον κόσμο!

“Ώρα καλή σου Πασχαλιά και πίσω να γυρίσεις,
όπως μας άφ(η)σες να μας βρεις κι ακόμα κι καλύτερα
Τούτον το χρόνο τουν καλό, τουν άλλο ποιος τουν ξέρει…”.

Γ.Μ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.