21 χρόνια μετά τον ισχυρό σεισμό της 13ης Μαϊου 1995 σε Κοζάνη και Γρεβενά – Δείτε φωτογραφίες της εποχής

fytulfuklfufufuyl

Αποτυπωμένη στην μνήνη όλων των Κοζανιτών θα μείνει η σεισμική δόνηση των 6,6 της κλίμακας ρίχτερ, στις 13 Μαϊου του 1995, ημέρα Σάββατο στις 11:47 π.μ, με επίκεντρο το Ρύμνιο Κοζάνης.

Ανάστατοι οι κάτοικοι, πρωτόγνωρη εμπειρία για την περιοχή, επικρατούσε μία αλλοφροσύνη…

Ο μεγαλύτερος προσεισμός εκδηλώθηκε 4 λεπτά πριν τον κύριο σεισμό (4,5R) ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός (5,5R) στις 17 Ιουλίου 1995.

Μέσα σε όλη την άτυχη κατάσταση, ξύνοντας από τη μία τις πληγές αλλά από την άλλη ευγνωμονώντας το Θεό, δεν υπήρχε κανένα απολύτως θύμα.

Ο απολογισμός ήταν 12 ελαφριά τραυματίες.

Οι υλικές ζημιές στον Νομό Κοζάνης εκτιμώνται στα 7.693 σπίτια σε 30 κοινότητες (Ρύμνιο, Χρώμιο, Δαφνερό, κ.α.), ενώ στο Νομό Γρεβενών 2523 σπίτια σε 12 κοινότητες και οικισμούς (Κνίδη, Καλαμίτσι, Βάρη, Ταξιάρχης, Κοκκινιά κ.α.).

Οι άστεγοι και των δύο Νομών είχαν ξεπεράσει τους 10.000.

Παρόλα ταύτα η περιοχή είχε «γρήγορα» αντανακλαστικά και λίγο ή πολύ η κοινωνία λειτούργησε σχεδόν άμεσα στα νέα πλέον δεδομένα.

Ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους αφενός αποδιοργανώνει τη λειτουργία μίας κοινωνίας αφετέρου πρέπει να λειτουργήσει πλέον σε διαφορετικές βάσεις και με άλλες ανάγκες.

Τα δεδομένα της πόλης ήταν η προτεραιότητα της αποκατάστασης των πληγέντων και η σαφής ενημέρωση για τους επερχόμενους κινδύνους.

Το μελανό σημείο του σεισμού της 13ης Μαΐου ήταν το μέγεθός του: η τελική εκτίμηση ήταν 6,6 ρίχτερ όμως κάποιοι άλλοι μίλησαν για 7,2…

Το συμπέρασμα πέρα από αριθμούς, ρίχτερ και διαφωνίες, είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και το πέρασμα ενός τόσο μεγάλου σεισμού άφησε μόνο υλικές ζημιές.

Με ανατριχίλα θα τον θυμόμαστε όλοι μας και όταν μας θυμούνται που και που τα ρίχτερ ας προσευχόμαστε, γιατί αναμφισβήτητα είχαμε Άγιο!

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR

Το KOZANILIFE.GR σας παρουσιάζει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το Studio Kaplanoglou με αφορμή τη συμπλήρωση 21 χρόνων από τον ισχυρό σεισμό της 13ης Μαϊου 1995 σε Κοζάνη και Γρεβενά:

 
 
alex650
 
 

Σχολιάστε