Ανακοίνωση του ΣΕΕΕΝ για την σύσκεψη που οργάνωσε το Ε.Κ. Πτολεμαΐδας για τις καθυστερήσεις πληρωμών των εργολάβων



somateio_ergazomenon_energeiaΜε θετικό μάτι θα έβλεπε κάποιος την πρωτοβουλία που πήρε το Ε.Κ Πτολεμαΐδας να οργανώσει σύσκεψη για το πρόβλημα που έχει προκύψει στις πληρωμές των εργολαβιών.

Είναι λογικό το δευτεροβάθμιο όργανο των εργαζομένων να ανησυχήσει και να πάρει πρωτοβουλίες για τους εκατοντάδες απλήρωτους εργαζόμενους όπου η απλήρωτη εργασία φτάνει πάνω από 4 μήνες. Να ανησυχήσει για το νέο κύμα ιδιωτικοποίησης με τα ΝΟΜΕ η όπως αλλιώς εφαρμοστεί που θα αφήσει άνεργους  χιλιάδες εργαζόμενους στην περιοχή ως αποτέλεσμα του περιορισμού αξιοποίησης του λιγνίτη.

Όμως δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Το Ε.Κ ως εκπρόσωπος των εργολάβων οργάνωσε τη σύσκεψη κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τα 4 αίτημα στα οποία κατέληξε η σύσκεψη :

Να μην ξεπερνάει η ΔΕΗ το τρίμηνο για τις πληρωμές των εργοληπτών.
Να υπάρχει «πάτος» στις δημοπρασίες των εργολαβιών.
Συνεννόηση ΔΕΗ –Εργοληπτών ώστε να γίνεται καλύτερη κατανομή εργασιών και πληρωμή που μπορεί να γίνει σε πραγματοποιήσιμη  εργασία.
Να πληρώνονται πρώτοι αυτοί που παράγουν και όχι να καλύπτει άλλες υποχρεώσεις η επιχείρηση της ΔΕΗ.

Αυτά συζήτησαν και κατέληξαν συνδικαλιστές (Πρόεδρος Ε.Κ Πτολεμαίδας, Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ, εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ ), πολιτικοί (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), εργολάβοι κ.α. Αυτό που δεν τους ενδιέφερε να προσέξουν όμως είναι, ότι ούτε ένα από τα αιτήματα στα οποία κατέληξαν δεν αφορά τους εργαζόμενους οι οποίοι είναι αυτοί που παράγουν. Που είναι τα αιτήματα για την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων, που είναι η καταδίκη της πολιτικής που θα μας αφήσει άνεργους, που είναι τα αιτήματα για κατάργηση του δουλεμπορίου?

Δεν είχαν από την αρχή όμως καμία διάθεση να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους σε μια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε καθ΄υπόδειξη των εργολάβων. Προσπάθησαν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι αν όλοι βάλουμε πλάτη θα βγει η χώρα και η ΔΕΗ από την κρίση , ταυτίζοντας τα συμφέροντα της εργοδοσίας με αυτά των εργαζομένων. Έριξαν την ευθύνη για το ότι η ΔΕΗ δεν πληρώνει, στα φτωχά λαϊκά στρώματα που αδυνατούν λόγω αντιλαϊκής πολιτικής να ανταποκριθούν στις πληρωμές στη ΔΕΗ. Εξύμνησαν την ανταγωνιστικότητα, την συνταγή δηλαδή που πάει τα μεροκάματα στον πάτο και την «υγιή» επιχειρηματικότητα καλλιεργώντας αυταπάτες ότι υπάρχουν καλοί και κακοί επιχειρηματίες μέσα στη ζούγκλα του κέρδους. Ότι υπάρχουν καλοί και κακοί «δουλέμποροι». Δεν είπαν κουβέντα για τον περιορισμό της αξιοποίησης του λιγνίτη που προβλέπει η πολιτικής της Ε.Ε για την απλευθέρωση/ιδιωτικοποίηση.

Κανένας εργαζόμενος δεν υπέγραψε, ούτε υπάρχει νόμος που να το υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να πληρώνονται καθυστερημένα αφού η ΔΕΗ δεν πληρώνει τους εργολάβους. Οι εργαζόμενοι δούλεψαν και θέλουν να πανε ψωμί στο σπίτι τους. Να κόψουν το λαιμό τους ΔΕΗ και εργολάβοι να εξασφαλίσουν ότι θα πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους και δεν θα υπάρχει καμιά καθυστέρηση από εδώ και πέρα.

Οι εξελίξεις στον κλάδο λόγω της νέας ιδιωτικοποίησης που προβλέπει το 3ο μνημόνιο θα οξύνει παραπέρα τα προβλήματα. Καλούμε τους συναδέλφους, μόνιμους, οκταμηνίτες εργολαβικούς να κάνουν πέρα τους εκφραστές της εργοδοσίας και του κράτους από τα συνδικάτα. Να συσπειρωθούν στο ΣΕΕΕΝ και να δώσουμε μαζί τη μάχη για:
Κατάργηση του δουλεμπορίου. Δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας. Δημιουργία 5ης φυλακής στα ορυχεία.

Υπογραφή άμεσα Σ.Σ.Ε για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας(οκταμηνα, εργολαβίες) που να προβλέπει βασικό μισθό 751ευρώ. Να ισχύσουν οι κλαδικές συμβάσεις όπου προβλέπουν μεγαλύτερο μισθό.

Καμία παραπέρα ιδιωτικοποίηση ανεξάρτητα με ποια μορφή θα επιλεγεί. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.