Αντιπεριφερειάρχης Π. Πλακεντάς για πεζογέφυρα στη Ζάβορδα: «Αν βρισκόταν σε άλλο σημείο του νομού, Κοζάνη κοντά ή Πτολεμαΐδα, θα είχε κατασκευαστεί!»



yulfgufykfuyfyuydy

Ειλικρινής απολογητική δήλωση ή πολιτικάντικη ρητορική, λίγη σημασία έχει, αφού απηχεί μια διαχρονικά σκληρή πραγματικότητα, σε όλα τα επίπεδα, σε βάρος της περιοχής των Καμβουνίων…

«Θέλω -είπε ο κ. Πλακεντάς- να ζητήσω συγνώμη, διότι πιστεύω ότι αν αυτή η πεζογέφυρα βρισκόταν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του νομού, στην Κοζάνη κοντά ή στην Πτολεμαΐδα, θα είχε κατασκευαστεί. Έχει την “ατυχία” να βρίσκεται στα Καμβούνια, και επιτρέψτε μου διαχρονικά να πω ένα συγνώμη από όλους τους ανθρώπους εδώ, για την όποια αδυναμία της πολιτείας να υλοποιήσει ένα έργο».

Αυτά δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς κατά τη συζήτηση στη σύσκεψη φορέων στην Ελάτη τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016, με θέμα την κατασκευή πεζογέφυρας ζεύξης της πλευράς της Ελάτης με αυτή της μονής του Οσίου Νικάνορα Ζάβορδας, πάνω από τη λίμνη Ιλαρίωνα, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Δημοτικής Αρχής Σερβίων – Βελβεντού, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο της Τ.Κ. Ελάτης Λευτέρη Παλούκα.

Αναφερόμαστε βέβαια σε ένα έργο για το οποίο, υπάρχει απόφαση χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ, οι μελέτες εφαρμογής βρίσκονται στο τελικό στάδιο για δημοπράτηση, υπάρχει ομόφωνη θετική απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) καθώς και έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία φορέα παραλαβής, λειτουργίας και συντήρησης. Παρ’ όλα αυτά, η έλευση της νέας αδελφότητας των μοναχών της μονής του Οσίου Νικάνορα άλλαξε τα δεδομένα, αφού εκφράστηκαν κατ’ αρχάς σοβαρές επιφυλάξεις στην κατασκευή του έργου που κατέληξαν στην ουσία σε αρνητική στάση, που διατυπώθηκε σε σχετική επιστολή τους προς τη ΔΕΗ.

Στη σύσκεψη, τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησης του κ. Πλακεντά ήταν ότι, «πρέπει να σεβαστούν την ιστορία, την προοπτική και τι σημαίνει για την περιοχή. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι υπάρχει επίπεδο συνεννόησης… Δεν μπορούμε να μιλάμε για συνεννόηση και να μιλάμε με αδιαλλαξία. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός, όπως οφείλει και πρέπει και η τοπική κοινωνία να σέβεται το έργο τους και την προσπάθειά τους… Να παρακαλέσουμε όμως, ένα όνειρο μιας ολόκληρης κοινωνίας, να μην κολλάει στο ότι πέντε άνθρωποι αποφάσισαν να ασκητέψουν στο συγκεκριμένο μέρος. Ο νέος μητροπολίτης Γρεβενών είναι ένα ανοιχτό μυαλό και θα καταλάβει τι πρέπει να κάνει…».
Κατά τα λοιπά, το κλίμα στην όλη συζήτηση, επιβεβαίωσε την αταλάντευτη βούληση όλων των φορέων για την κατασκευή της πεζογέφυρας.

Τέλος, για την προώθηση του θέματος, αποφασίστηκε να οριστεί επιτροπή, αποτελούμενη από τους δυο αντιπεριφερειάρχες Κοζάνης και Γρεβενών, τους δημάρχους Σερβίων-Βελβεντού και Δεσκάτης, τους προέδρους των όμορων τοπικών κοινοτήτων Ελάτης, Παναγιάς και Παλιουριάς και ένα ή δυο μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών, οι οποίοι θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες με τον το μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ.

Στη σύσκεψη μετείχαν, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτρης Καραστέργιος, ο αντιδήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Νίκος Τέτος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Θύμιος Δισερής και ο σύμβουλος Βασίλης Κουλιός, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ελάτης Λευτέρης Παλούκας, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του μνημείου της σκήτης και την κατασκευή της πεζογέφυρας (Σιαμπανόπουλος, Παπαϊωάνου, Ντοβόλης, Μπούντας, Μαστρογιαννόπουλος), κ.α..

ΥΓ. Στο πλαίσιο των ανταποδοτικών ή των συμφωνημένων έργων εκ μέρους της ΔΕΗ, υπάρχει και το -ίσως μεγαλύτερης βαρύτητας για την περιοχή- θέμα της κατασκευής του αρδευτικού των Καμβουνίων, που “λιμνάζει” εδώ και δυο χρόνια από την απόφαση χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ και την προγραμματική σύμβαση (Ιουλ. 2014) και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας προκήρυξης δημοπράτησης των …μελετών! Ένα θέμα που πρέπει να τεθεί επειγόντως επί τάπητος σε ανάλογη σύσκεψη, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.