Το ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με τις επικείμενες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους



kepka_ditikis_makedoniasΤο ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ενημερώνει τους Καταναλωτές για τις επικείμενες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα για ακόμη μία φόρα τον καταναλωτή και ειδικά αυτόν με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, που βάλλεται συνεχώς, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ απερίφραστα τέτοιου είδους πρακτικές.

Ειδικότερα:

Το νέο φοροπακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ του οποίου η ψήφιση θα λάβει χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο (21-22 Μαΐου), με σκοπό να εκπληρωθούν συνολικά 17 προαπαιτούμενα και να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση ΠΛΗΤΤΕΙ βάναυσα τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ καθώς με τα νέα μέτρα αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24%, έρχονται μεγάλες ανατροπές στα τέλη ταξινόμησης και αυξήσεις “φωτιά” σε βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο, ενώ μπαίνει φόρος σε συνδρομητική τηλεόραση και σταθερή τηλεφωνία.

Συγκεκριμένα από 1ης Ιουνίου, αντί πρώτης Ιουλίου, σχεδιάζεται η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% με σκοπό πρόσθετα έσοδα 50 εκ. Ευρώ. Επιπλέον αναμένεται και 50% αύξηση του ΦΠΑ για 9 νησιά του Αιγαίου όπου με την κατάργηση της υφιστάμενης έκπτωσης, ο ΦΠΑ από το 16% εκτοξεύεται στο 24%, ενώ θα αυξηθούν αντίστοιχα και οι υπόλοιποι συντελεστές που επιβάλλονται σε ΔΕΗ, νερό, τρόφιμα κλπ.

Έρχονται αυξήσεις στα καύσιμα, καθώς η βενζίνη ακριβαίνει κατά 5 λεπτά το λίτρο, το ντίζελ  έως 10 λεπτά και το υγραέριο (οικιακό, βιομηχανικό) κατά 25 λεπτά.
Αύξηση αναμένεται και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 3 λεπτά ανά λίτρο.
Επιβάλλεται τέλος 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης από 1/1/2017 και τέλος 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας.
Επιβάλλεται τέλος διαμονής 2,00 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία τριών αστέρων και 4,00 ευρώ στα τεσσάρων αστέρων από 1/1/2018 ενώ ανάλογοι φόροι επιβάλλονται και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Αυξάνεται η τιμή στον καφέ από 1/1/2017 κατά 20%. Επιβάλλεται φόρος κατά την εισαγωγή του 2,00 έως 4,00 ευρώ (αναλόγως αν πρόκειται για καβουρδισμένο ή μη και στιγμιαίο).
Διπλασιάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη μπύρα.
Έρχονται αυξήσεις στα τσιγάρα (και στα ηλεκτρονικά).
Αυξάνονται τα τέλη ταξινόμησης στα ΙΧ.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι για μια ακόμη φορά ζημιωμένος θα είναι ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ καθώς θα κληθεί να επιβαρυνθεί με όλες τις ανωτέρω αυξήσεις, σε μια εποχή που έχει υποστεί ανελέητες μειώσεις μισθών και συντάξεων, έχει μείνει άνεργος και έχει απολέσει το ήμισυ του εισοδήματός του (ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι κλπ) εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των φοροεπιδρομών.

Παρατηρούμε, ότι με την συνεχιζόμενη αύξηση του ΦΠΑ (που μέσα σε λίγα χρόνια από το 18% έφτασε στο 23% και τώρα στο 24%) και με τις υπόλοιπες αυξήσεις πλήττονται όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που είναι αναγκαία για την καθημερινότητα (τρόφιμα, ένδυση, υπόδηση, καύσιμα, λογαριασμοί ΔΕΗ, τηλεφωνίας κλπ). και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πολυτέλεια.

ΚΑΛΟΥΜΕ λοιπόν την Ελληνική Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει επιτέλους τις ανελέητες φοροεπιδρομές εις βάρος των ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ και της κοινωνίας και αν επιθυμεί να εξοικονομήσει χρήματα να περικόψει τις όποιες δημόσιες σπατάλες και να καταλήξει επιτέλους σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                            Η Γεν. Γραμματέας    
Βασίλειος Στ. Ιωαννίδης                          Παρασκευή Αν. Κτενίδου    
 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.