Κατάθεση Τροπολογίας για ασφαλιστικά θέματα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Γ. Ντζιμάνη



ntzimanis_vouli2Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ κ. ΝΤΖΙΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ στα πλαίσια συζήτησης του σ/ν «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση Ασφαλιστικού-Συνταξιοδοτικού Συστήματος. Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνυπέγραψε με το Βουλευτή ΕΒΡΟΥ κ. Ρίζο Δημήτριο, Τροπολογία, που αφορούσε σε ασφαλιστικά θέματα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος. Η Τροπολογία έγινε δεκτή από τον Υπουργό κ. Κατρούγκαλο και ενσωματώθηκε στο άρθρο 6 του σ/ν, μέσω Νομοτεχνικής Βελτίωσης.
Η τροπολογία όπως κατατέθηκε και έγινε δεκτή από τον Υπουργό είναι η ακόλουθη:

ΘΕΜΑ «Προτάσεις που αφορούν σε ασφαλιστικά θέματα στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1.    Οι προτεινόμενες συμπληρώσεις κρίνονται επιβεβλημένες, διότι:
α. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του υπόψη σχεδίου νόμου, ο υπολογισμός της εισφοράς κλάδου σύνταξης στον ΕΦΚΑ, θα γίνεται επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
β. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του σ/ν, για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης θα λαμβάνονται υπόψη οι μηνιαίες αποδοχές που υπόκεινται σε εισφορές υπέρ σύνταξης, ήτοι συντάξιμες αποδοχές.
2.    Με το μέχρι σήμερα ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 1902/1990, στους Δημοσίους Υπαλλήλους, πολιτικούς και στρατιωτικούς, που διορίζονται μετά την 01/10/1990, επιβάλλεται κράτηση υπέρ του Δημοσίου για σύνταξη επί των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών τους, ίση με το ποσοστό που ισχύει κάθε φορά για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, (σήμερα ανέρχεται σε 6,67%). Η εν λόγω κράτηση για σύνταξη, καταβάλλεται και για την αναγνώριση ως συντάξιμης, κάθε υπηρεσίας που λογίζεται ως συντάξιμη στο Δημόσιο, καθώς επίσης και για την αναγνώριση, ως συντάξιμης πλασματικής υπηρεσίας. Κατόπιν τούτου, καταβάλλονται εισφορές υπέρ σύνταξης από τα στελέχη των ΕΔ, των ΣΑ και του ΠΣ, οι οποίες υπολογίζονται μηνιαίως όπως παρακάτω:
α. Για τους παλαιούς ασφαλισμένους, (αυτοί που ασφαλίστηκαν σε φορέα Κύριας Ασφάλισης μέχρι την 31-12-1992), σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 34 και 59 του ΠΔ 169/2007, σε ποσοστό 6,67% * (βασικό μισθό+ επίδομα χρόνου υπηρεσίας+ επίδομα ειδικών συνθηκών+176,00Ε μέχρι το διοικητικό βαθμό του Σ/χη, ενώ για βαθμούς Ταξίαρχου και άνω το επίδομα υψηλής αυξημένης ευθύνης).
β. Για τους νέους ασφαλισμένους, (αυτοί που ασφαλίστηκαν σε φορέα Κύριας Ασφάλισης μετά την 31-12-1992), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 2084/1992, σε ποσοστό 6,67% επί του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών.
3.    Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές ότι τα στελέχη των ΕΔ, των ΣΑ και του ΠΣ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, (παλαιός ή νέος ασφαλισμένος) καταβάλουν διαφορετικές εισφορές υπέρ σύνταξης και με διαφορετικό τρόπο υπολογίζεται η σύνταξή τους κατά την οριστική απομάκρυνσή τους από την Υπηρεσία.
4.    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι για τον υπολογισμό τόσο των ασφαλιστικών εισφορών, όσο και των συντάξεων λαμβάνονται υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές και λόγω επικείμενης σύνταξης από το Υπουργείο Οικονομικών νέου μισθολογίου για τα στελέχη των ΕΔ, των ΣΑ και του ΠΣ και προς αποφυγή δυσλειτουργιών στο μέλλον, κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη η ισχύς-εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 4 του σ/ν για τα υπόψη στελέχη, μετά την ψήφιση-εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

Β.ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο άρθρο 4 του Σ/Ν να προστεθεί παράγραφος 3 και να αναριθμηθούν οι υφιστάμενες παράγραφοι 3 και 4, σε 4 και 5 αντίστοιχα, ή εναλλακτικά στο άρθρο 6 ως παράγραφος 4, ως εξής:
«Ειδικά για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 4, τίθενται σε ισχύ μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου ειδικού μισθολογίου για τα στελέχη αυτά και κατόπιν έκδοσης ειδικού εφαρμοστικού νόμου, (01/07/2016)».

Αθήνα, 7 Μαΐου 2016

ΝΤΖΙΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Βουλευτής Κοζάνης – Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.