Επιτυχημένη η Ημερίδα με τίτλο: «Επαγγελματική Εξουθένωση στο χώρο της Εκπαίδευσης, της Υγείας και της Πρόνοιας»



rytuyteuyteiuryurtyewry

Πραγματοποιήθηκε στις 25/5/2016, η Ημερίδα με τίτλο «Επαγγελματική Εξουθένωση στο χώρο της Εκπαίδευσης, της Υγείας και της Πρόνοιας» που διοργανώθηκε από το Π.Τ. του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Δυτ. Μακεδονίας και η οποία τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, του Δήμου Εορδαίας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας.

Την έναρξη κήρυξε η Πρόεδρος του Π.Τ ΣΚΛΕ Δυτ. Μακεδονίας , η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «η κούραση, το στρες, το να δουλεύει κανείς σήμερα με μια πληθώρα και πολυπλοκότητα προβλημάτων, όπου οι κοινωνικές υπηρεσίες συνεχώς συρρικνώνονται, όπου η πρόνοια έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται πολύ σοβαρές περικοπές και συμπιέσεις, είναι παράγοντες που συμβάλουν στη δημιουργία έντονου στρες με αρνητικές σωματικές, ψυχοσυναισθηματικές και κοινωνικές συνέπειες. Όλοι όσοι εργαζόμαστε κάτω από στρεσογόνες συνθήκες, ακόμη και για εμάς που ως επαγγελματίες έχουμε εκπαιδευτεί σε τέτοιου είδους καταστάσεις, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο»

Όλες οι ομιλίες εστίασαν στο σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης στον κάθε χώρο εργασίας ξεχωριστά, στις πηγές του άγχους που μπορεί να την προκαλέσουν, στα συμπτώματα, στα στάδια, αλλά και στην πρόταση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης. Παρουσιάστηκε επίσης το δείγμα μίας έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 6 Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., και ακολούθησε μία ξεχωριστή ενότητα για το φαινόμενο «mobbing»

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν δίνοντας το βήμα στον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Σταύρο Γιαννακίδη, στον Προΐστάμενο Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης Δυτ. Μακεδονίας κ. Ιωάννη Σούλιο και στον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χαράλαμπο Τσεβεκίδη, των οποίων οι τοποθετήσεις συμβάλανε τα μέγιστα στο να βρεθούμε σε ένα δημόσιο διάλογο για θέματα πρόληψης, στρατηγικών αντιμετώπισης και υιοθέτησης καλών πρακτικών, για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση του φαινομένου.

Το Π.Τ. ΣΚΛΕ Δυτ. Μακεδονίας, θα συνεχίσει να αναδεικνύει θέματα κοινού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, θα μελετά προβλήματα, θα γνωμοδοτεί,  θα παρεμβαίνει για την αντιμετώπιση τους και θα βρίσκεται διαρκώς σε μία ανοιχτή σχέση και διάλογο με την κοινότητα και τους  φορείς. Δε μπορούμε άλλωστε ποτέ αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες να προχωράμε μόνοι μας. Θα πρέπει αντίθετα να στοχεύουμε στις συμπράξεις και στην συνεργασία.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος                                       Η Γ. Γραμματέας
Αναστασία Βαβλιάρα                               Ευγενία Γούλια

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.