Ευχαριστήρια επιστολή του Δήμου Κοζάνης σχετικά με τη φιλοξενία προσφύγων στην Κοζάνη



prosfiges_anaxorisi_apo_kozani

Πριν από λίγες μέρες αποχαιρετήσαμε  τους τελευταίους 228 από τους 2000 πρόσφυγες, τους οποίους ο Δήμος Κοζάνης φιλοξένησε για 2 μήνες (22 Φεβρουαρίου- 27 Απριλίου) στο κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες(το μεγαλύτερο διάστημα φιλοξενίας προσφύγων από Δήμο της χώρας μας). Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν κατά την αναχώρησή τους, ήταν κάτι περισσότερο από  συγκινητικές, με τους πρόσφυγες να απευθύνουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην κοινωνία της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής που την βίωσαν ως τη μεγάλη οικογένειά τους, η οποία άνοιξε την καρδιά  της και τους δέχθηκε σαν να ήταν οι δικοί της άνθρωποι.

Οι συνθήκες φιλοξενίας και η ανιδιοτελής προσφορά έγιναν θέμα σε όλα τα εγχώρια ΜΜΕ, αλλά και σε μεγάλα ευρωπαϊκά περιοδικά, εφημερίδες και ραδιόφωνα,  δημιούργησαν κινήματα ενεργών πολιτών στην Ευρώπη με σύνθημα ‘Κάντο όπως η Κοζάνη’ και ανέδειξαν   το Δήμο μας  πρότυπο αλληλεγγύης και φιλοξενίας για όλη τη χώρα, αλλά και την Ευρώπη.

Συνθήκες που δεν θα ήταν δυνατό να διαμορφωθούν μόνο με την  απόφαση μιας Δημοτικής Αρχής, χωρίς την άμεση ανταπόκριση και τη μέγιστη στήριξη  της τοπικής κοινωνίας, η οποία έστειλε έμπρακτο μήνυμα αλληλεγγύης. Οι δεκάδες εθελοντές που συνέρρεαν καθημερινά επί δυόμιση μήνες στη Λευκόβυση, κατέθεσαν χρόνο, προσωπική εργασία, χρήματα, αλλά προπάντων κατέθεσαν ψυχή.

Για όλα τα παραπάνω ο Δήμαρχος Κοζάνης και η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί εκ βαθέων όλους όσους  συμμετείχαν στο σπουδαίο αυτό εγχείρημα, φορείς  και μεμονωμένους πολίτες, όλους όσους πρόσφεραν αυτό που μπορούσε ο καθένας, που όμως όλοι  μαζί συνετέλεσαν στην διαχείριση του προσφυγικού στην περιοχή μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η τοπική κοινωνία της Κοζάνης υπερέβη τον εαυτό της, κέρδισε το στοίχημα του αντιρατσισμού και της αλληλεγγύης, απέδειξε ότι  και υπό τις πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες όλοι μαζί οι ενεργοί πολίτες μπορούμε να γίνουμε η αλλαγή που οραματιζόμαστε. Οι πολίτες του Δήμου μας πρέπει να νιώθουν περήφανοι γιατί έγιναν το φωτεινό παράδειγμα, αποτέλεσαν το αντίπαλο δέος αυτών που κινούνται με φόβο και στερεότυπα, απέδειξαν ότι πάνω απ΄ όλα είναι ο Άνθρωπος.

Τέλος να αναφέρουμε ότι τα είδη και τα προϊόντα που συγκεντρώθηκαν από την προσφορά εκατοντάδων Κοζανιτών και πολιτών όλης της Δυτικής Μακεδονίας, καταμετρήθηκαν  και αποθηκεύτηκαν προκειμένου να διατεθούν σε όσους έχουν ανάγκη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.