Με κατάνυξη ο εορτασμός του Πάσχα στην Πτολεμαΐδα



7kytykdtrsttrjsjrtu

Με ιδιαίτερη κατάνυξη παρουσία του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη   ,εκπροσώπων της Πολιτείας ,άλλων  αρχών και δεκάδων πιστών πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή η Αποκαθήλωση του Κυρίου, μία από τις πιο ιερές στιγμές της Χριστιανοσύνης, η κορυφαία τελετή του Θείου Δράματος.

Τα λατρευτικά εγκώμια, η Ζωή εντάφω, Ω γλυκύ μου Έαρ και το Άξιον Εστί, ακουγόταν στην περιφορά του επιταφίου, που συνόδευαν με θρησκευτική ευλάβεια και περισυλλογή οι πιστοί.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι ενορίες της  Πτολεμαΐδας συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου, συναντήθηκαν στην Κεντρική Πλατεία της Πόλης, όπου με βαθιά κατάνυξη και συγκίνηση, μέσα σε μια πένθιμη ατμόσφαιρα, με το άρωμα των επιταφίων ν’ απλώνεται παντού και όλους τους ιερείς να ψάλλουν δεήσεις μικροί και μεγάλοι κρατώντας στα χέρια της αναμμένες λαμπάδες συμμετείχαν στην «κορυφαία» αυτή εκκλησιαστική τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Νικηφόρος Μανάδης  και πλαισίωσε  ο  Σύλλογος Ιεροψαλτών Εορδαίας ψάλλοντας  τα εγκώμια της Μ. Παρασκευής.

Η βραδιά της Ανάστασης ήταν από τις ομορφότερες βραδιές της φετινής Άνοιξης.
Πλήθος κόσμου, παρουσία και των τοπικών αρχόντων, συγκεντρώθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας Πτολεμαΐδας, αλλά και σ’ όλες τις εκκλησίες της περιοχής, για ο χαρμόσυνο Μήνυμα της Ανάστασης, το «Χριστός Ανέστη».

Ένα από τα βασικότερα τελετουργικά στοιχεία της Ανάστασης είναι το αναστάσιμο φως, με κορυφαία στιγμή την πρόσκληση του ιερέα «Δεύτε λάβετε φως». Το αναστάσιμο φως  οι πιστοί μετέφεραν στα σπίτια τους, ανανεώνοντας το φως του καντηλιού.

Όταν ο ιερέας έψαλλε το «Χριστός Ανέστη», η ατμόσφαιρα άλλαξε με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα και τους πιστούς να ανταλλάσουν ευχές τσουγκρίζοντας τα κόκκινα αυγά.

Την Κυριακή του Πάσχα ζωντάνεψαν και έλαμψαν όλες οι εκκλησίες της Πτολεμαΐδας, με την Διπλανάσταση .

Το καθοριστικό χρώμα της γιορτής το έδωσαν οι καμπάνες, που ήχησαν χαρμόσυνα και κάλεσαν τους πιστούς να ξαναζήσουν την Ανάσταση του Κυρίου μας μέσα σε μια ατμόσφαιρα, που μοσχοβολούσε ανοιξιάτικους ανθούς και λιβάνι.

Με ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη οι συμπολίτες μας παρακολούθησαν την διπλή Ανάσταση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδας, που τελέστηκε, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Θεοκλήτου παρουσία των τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.