Πτολεμαΐδα: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού



1wr56uyertu6y

Με την Επιμνημόσυνη Δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο και κατάθεση στεφάνων στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαϊδας ,  κορυφώθηκαν σήμερα 19-5-2016 οι  εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαϊδας και τα Ποντιακά Σωματεία της ευρύτερης  περιοχής με τη στήριξη του Δήμου ,  παρουσία του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη ,του   Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης  Μίμη Δημητριάδη , Στρατιωτικών και άλλων  αρχών.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε τα όσα υπέστησαν οι πρόγονοί μας στην Ποντιακή και Μικρασιατική καταστροφή , αλλά και τα αγιασμένα χώματα των αλησμόνητων πατρίδων όπου εκεί αγίασαν Πατέρες της Εκκλησίας μας» , ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Σεβασμιότατος μετά την τέλεση του μνημοσύνου.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Εορδαίας « Πρόκειται για μια ημέρα μνήμης για τους Ποντίους και για  τον Ελληνισμό συνολικά και ταυτόχρονα είναι μία ημέρα προβληματισμού για τον τρόπο με τον οποίο αναγνώρισε η Πολιτεία την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού 72 χρόνια μετά, αλλά και για τη σημερινή αμφισβήτηση από την Ελληνική Πολιτεία και τα όργανά της. Η Ελληνική αναγνώριση ήταν ένα χρέος με καθυστέρηση , το οποίο θα πρέπει να υπερασπιστεί η Πολιτεία , να το διεθνοποιήσει και όλοι μαζί ενωμένοι να απαιτήσουμε τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας».

Στο ιστορικό της Γενοκτονίας αναφέρθηκε η Συγγραφέας και Λογοτέχνης Παρθένα Τσοκτουρίδου , μέσα από την εμπεριστατωμένη ομιλία της.

Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία του Ποντιακού Συλλόγου ερμηνεύοντας διαχρονικά αφιερώματα στη Γενοκτονία , ενώ η φωνή του Κώστα Διαμαντίδη και η συγκλονιστική  αναφορά του στα γεγονότα του ξεριζωμού , δημιούργησε το ανάλογο κλίμα .

Τα συγχαρητήρια των παρισταμένων φορέων και πολιτών εισέπραξαν οι συντελεστές της  εκδήλωση μνήμης, η οποία  ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

2etyjuety7idtey

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.