Ανακήρυξη του Δήμου Κοζάνης ως Ελεύθερη Ζώνη από τις ΤΤΙΡ – CETA – TiSA



dimarxeio_kozanis

Σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης για την χώρα μας η συνέχιση των συνομιλιών για την οριστικοποίηση της περιβόητης Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων – Transatlantic Trade and Investment Partnership (ΤΤΙΡ) καθώς και της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά – Comprehensive Economic and Trade Agreement  (CETA) και της Συμφωνίας Εμπορίου και Υπηρεσιών – Trade in Services Agreement (TiSA) φαντάζουν ως το κερασάκι στην τούρτα για την κατάλυση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και της λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών.

Η δημοκρατική διαδικασία λήψης πολιτικών και διοικητικών αποφάσεων όλων των επιπέδων της Δημόσιας Διοίκησης, οι ρυθμιστικοί κανόνες που αφορούν στα τρόφιμα, τα φάρμακα, την περιβαλλοντική προστασία και την εργασία στην ΕΕ, τα δικαιώματα εργαζομένων και καταναλωτών, η αρχή προφύλαξης της δημόσιας υγείας, οι κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και η προστασία των τοπικών προϊόντων – προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και της μικρής τοπικής επιχειρηματικότητας τίθενται στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρικών συμφερόντων μέσα από τις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες στο όνομα της απόλυτης ελευθερίας του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ “Κατά παραδοχή και των δύο πλευρών, πρωταρχικός στόχος του TTIP δεν είναι η τόνωση του εμπορίου μέσω της κατάργησης των δασμών ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, μιας και αυτοί είναι ήδη στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα· πρωταρχικός στόχος, όπως κι οι ίδιες αναγνωρίζουν, είναι η άρση των ρυθμιστικών «φραγμών» που περιορίζουν τα δυνητικά κέρδη των υπερεθνικών επιχειρήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού “.

Η δε CETA, που βρίσκεται σε στάδιο ψήφισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με χαμηλό προφίλ δημοσιότητας θέτει νέους κανόνες λειτουργώντας ως δούρειος ίππος της ΤΤΙΡ.

Παρά το γεγονός ότι πέρα όλων των άλλων και σε αυτή προβλέπονται ιδιωτικά διαιτητικά δικαστήρια, μέσω των οποίων θα παρακάμπτεται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο με αποτέλεσμα, όταν επικυρωθεί η CETA, να έχει τη δυνατότητα κάθε όμιλος, ο οποίος θα διατηρεί ένα μικρό υποκατάστημα στον Καναδά, να καταθέτει αγωγή εναντίον οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους θεωρεί πως βλάπτει τα συμφέροντα του – ενώ η εκδίκαση θα διενεργείται από ένα ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, η επικύρωσή της δεν προβλέπεται να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια αλλά μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαρροή από την Greenpeace αρχείου 240 σελίδων από τις μυστικές συνομιλίες για την ΤΤΙΡ  (τα δύο τρίτα της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στη Νέα Υόρκη),  οδήγησε πολίτες, φορεις και οργανώσεις στην απαίτηση για τερματισμό των διαπραγματεύσεων και την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου με την ενημερωμένη συμμετοχή των πολιτών. Η εν κρυπτώ διαδικασία διαπραγμάτευσης και η αδιαφάνεια των συνομιλιών αποτελεί ξεκάθαρο έλλειμμα δημοκρατίας και  μεταβίβαση δημοκρατικής εξουσίας από τους πολίτες στα επιχειρηματικά λόμπυ.  Οι γενικόλογες, αποσπασματικές και εν τέλει αποπροσανατολιστικές εκθέσεις των διαπραγματεύσεων  που δημοσιοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αρκούν για την πλήρη κατανόηση του τελικού υπό διαμόρφωση κειμένου συμφωνίας, ενώ η απόφαση για ανάγνωση των σχετικών εγγράφων από ευρωβουλευτές μόνο σε ένα “αναγνωστήριο” υπό αυστηρή επιτήρηση, μόνο υποψίες για αδιαφάνεια μπορεί να προκαλέσει.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και έχει υποχρέωση να αποτελέσει ανάχωμα στην ΤΤΙΡ και σε όλες τις παρόμοιου τύπου συμφωνίες. Στην Ευρώπη μεγάλοι δήμοι, όπως αυτοί του Παρισιού, του Άμστερνταμ και της Βαρκελώνης, αλλά και χιλιάδες άλλοι μικρότεροι έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις και έχουν ανακηρύξει του δήμους του “ΤΤΙΡ free zones”,  ενώ στις 21 και 22 Απριλίου 2016 στην  Βαρκελώνη πραγματοποιήθηκε Πανευρωπαϊκή Συνάντηση «Ελευθέρων Ζωνών από τις εμπορικές συμφωνίες TTIP, CETA & TiSA», ένα πρώτο βήμα προς ένα μεγάλο κίνημα των τοπικών αρχών της Ευρώπης. Στην Ελλάδα υπήρξε σχετική καθυστέρηση, αλλά πλέον αρκετοί δήμοι όπως αυτοί του Αιγάλεω, της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, των Αγίων Αναργύρων-Καματερού, αλλά και περιφέρειες, όπως αυτή των Ιονίων Νήσων έχουν λάβει σχετικές αποφάσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, με τις οποίες αντιτίθενται στην σημερινή μορφή της ΤΤΙΡ και ανακηρύσσουν τις περιοχές τους “ΤΤΙΡ free zones”, γεγονός που πέρα από το σημειολογικό του ρόλο, έχει ουσιαστικό και πρακτικό αντίκτυπο.

Σε συνέχεια των παραπάνω η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις» καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κοζάνης να συμπαραταχθεί με αυτό το ευρύ μέτωπο υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της ελευθερίας των πολιτών και του δίκαιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, να ανακηρύξει τον Δήμο Κοζάνης «Ελεύθερη Ζώνη από τη συμφωνία TTIP – CETA και TiSA» και να ζητήσει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι:

Τη δημοσιοποίηση των σχεδίων συμφωνίας και τη δημόσια διαβούλευση αυτών.
Την απαλοιφή των διατάξεων που περιορίζουν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τη διατήρηση και βελτιστοποίηση των ρυθμιστικών κανόνων για την ασφάλεια των τροφίμων του περιβάλλοντος και της εργασίας και όχι την απαξίωσή τους.
Την προστασία και ενίσχυση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών σε τοπικό επίπεδο.
Τη μη υποκατάσταση των ισχυόντων θεσμών δικαίου και των δημοκρατικά ειλλημένων αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης από τον προβλεπόμενο μηχανισμό επίλυσης διαφορών.
Την επικύρωση των ενδεχόμενων συμφωνιών με δημοκρατικό τρόπο μέσω κοινοβουλίων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις» συνυπογράφει τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης και πιστεύει, όπως αναφέρεται σε αυτή, ότι ¨Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και η έξοδος από την οικονομική κρίση απαιτεί πολιτική λύση. Θεωρούμε πως οι θεμελιώδεις αρχές της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, καθώς και του σεβασμού των δικαιωμάτων θα πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα κάθε πολιτικής της Ευρώπης.¨

Δημοτική Κίνηση  «Κοζάνη Τόπος να ζεις»

Σχετικά κείμενα – Πηγές:
1. Διακήρυξη της Βαρκελώνης  http://www.noalttip.org/wp-content/uploads/2015/10/Declaracio%CC%81-final-amb-esmenes-ANG..pdf
2. Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ http://rosalux.gr/sites/default/files/publications/rosa_final_gr_updated_edition_apr2016_web.pdf
3. http://www.analyst.gr/2016/05/13/ceta-i-krifi-pagida/
4. https://www.efsyn.gr/arthro/pyretos-gia-ttip-kai-ceta

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.