Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ «S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα»



sftyjxdtgjykdtijytdyttyΜε μια από τις πιο ονομαστές πολιτικές σάτιρες ολοκληρώνει τις φετινές χειμερινές κινηματογραφικές του προβολές ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, αυτή τη Δευτέρα 23/5/2016, στις 22:00, στην επάνω αίθουσα του Κιν/φου «Ολύμπιον».

«S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb -1964) του μεγάλου Στάνλει Κιούμπρικ, μια ταινία-σταθμός, με ένα ανεπανάληπτο καστ σπουδαίων ηθοποιών όπως ο Πίτερ Σέλερς, ο Τζορτζ Σ. Σκοτ, ο Στέρλινγκ Χέιντεν, ο Κίναν Γουίν και ο Σλιμ Πίκενς.

Ένας παράφρονας Αμερικανός στρατηγός διατάζει τα βομβαρδιστικά του να εξαπολύσουν πυρηνική επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Κι ενώ το Πεντάγωνο καλεί Μόσχα, για να αντιμετωπίσει από κοινού την ιδιόρρυθμη κατάσταση, πληροφορείται την ύπαρξη ενός μηχανισμού ρωσικών αντιποίνων που ούτε οι Σοβιετικοί είναι σε θέση να ελέγξουν.

Ένα πραγματικό αριστούργημα από τον Στάνλει Κιούμπρικ, καυστικό, εύστοχο και διαχρονικό, βασισμένο αρχικά στο βιβλίο «Red Alert» του Πίτερ Τζορτζ, το οποίο ασχολούνταν με πολύ σοβαρό τρόπο, με τις εύθραυστες σχέσεις ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης, όπως και με τις ολέθριες συνέπειες σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ τους. Ο Κιούμπρικ όμως, γράφοντας το σενάριο, συνειδητοποίησε ότι δε μπορούσε να πάρει στα σοβαρά τον όποιο παραλογισμό των καταστάσεων, παίρνοντας την απόφαση να το μετατρέψει σε μια σαρκαστική, ανελέητη, εφιαλτική πολιτική σάτιρα που δημιουργεί και έντονο προβληματισμό. Η ατομική βόμβα είναι για τον Κιούμπρικ ένα φαλλικό σύμβολο, ενώ μέσα από τους πολεμοχαρείς στρατοκράτες παρουσιάζει όλο το φάσμα της ναζιστικής ιδεολογίας, του εθνικισμού και της παράνοιας. Ο Πίτερ Σέλερς που δημιουργεί ίσως την καλύτερη κινηματογραφική του εμφάνιση μετά το «Πάρτι», συμφωνεί με την Columbia, την εταιρεία παραγωγής να ερμηνεύσει 4 διαφορετικούς ρόλους, του Dr. Strangelove, του Προέδρου των ΗΠΑ, του Λοχαγού Mandrake και του Ταγματάρχη King Kong, ωστόσο ο τελευταίος ρόλος, μετά από ένα ατύχημα που συνέβη στον ηθοποιό, δόθηκε τελικά στον Σλιμ Πίκενς. Ο Τζορτζ Σ. Σκοτ, στην αρχή των γυρισμάτων ήταν δυσαρεστημένος με τον Κιούμπρικ καθώς πίστευε ότι ο δεύτερος επέμενε να παίζει υπερβολικά το ρόλο του, ωστόσο στο τέλος ο ίδιος ο ηθοποιός θεώρησε αυτή την ερμηνεία του, μια από τις πιο αγαπημένες του. Η ταινία ήταν η μοναδική κωμωδία στη φιλμογραφία του Κιούμπρικ και η τελευταία ταινία του γυρισμένη σε άσπρο-μαύρο. Με έναν προϋπολογισμό 1.800.000 δολαρίων, έγινε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, καθώς εξακολουθεί να παίζεται κατά καιρούς στις αίθουσες, ήταν υποψήφια για 4 όσκαρ, κέρδισε ένα βραβείο Bafta, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 50 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Αυτή τη Δευτέρα 23 Μαΐου και ώρα 10 το βράδυ στην επάνω αίθουσα του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.